15.04.2021 |

El nou equipament de Lleida per la campanya de la fruita estaria llest l'any que ve

La Diputació es compromet a finançar aquest espai per aïllar possibles positius de la campanya de la fruita

Signatura del protocol de col·laboració entre la Paeria i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a la construcció de l’edifici comunitari de múltiples usos - Diputació de Lleida
Acte de signatura del protocol de col·laboració entre la Paeria i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a la construcció de l’edifici comunitari de múltiples usos - Foto: cedida per la Diputació de Lleida
El nou equipament de Lleida per la campanya de la fruita estaria llest l'any que ve

S'estima que Lleida comptarà amb un nou espai comunitari per aïllar possibles positius durant la campanya de la fruita a partir de l'any que ve. Aquest espai ha de servir per donar servei als treballadors de tots municipis fruiters de la plana i s'ubicarà al carrer Pallach, número 2, tindrà una capacitat per a unes 120 persones i les zones privades d’habitacions es complementaran amb diverses zones comunes. La seva construcció serà modular i l’equipament serà polivalent ja que donarà servei també a altres necessitats, com són les del Pla Iglú a l’hivern, l’acollida de persones que han quedat temporalment desallotjades de casa seva per emergències, com un incendi, i altres urgències socials, així com intercanvis acadèmics, colònies, etcètera. 

“La Diputació de Lleida incrementarà el seu suport global als municipis fruiters amb 100.000 euros més respecte de l’any passat i mantindrà el finançament per tornar a habilitar una instal·lació que ajudi a aïllar els possibles contagis que es puguin produir amb una altra dotació inicial de 300.000 euros”. Així s’ha manifestat aquest dimecres el president de la Diputació, Joan Talarn, durant l’acte de signatura del protocol de col·laboració entre el paer en cap de l’Ajuntament de Lleida, Miquel Pueyo, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, per a la construcció de l’edifici comunitari de múltiples usos, amb una aportació per part de la Generalitat de 4 milions d'euros.

Talarn ha afegit que aquesta acció és una prova més del compromís que la ciutat de Lleida manté amb la capitalitat del territori, “ja que la instal·lació que s’habilita dona servei a tots els municipis fruiters de la plana". Talarn ha recordat que “l’any 2020 la Diputació va triplicar l’ajut als ajuntaments del Segrià, la Noguera i el Pla d’Urgell en l’acollida i atenció dels treballadors temporers de la fruita”.

La mateixa setmana que s’ha publicat la licitació de l’avantprojecte urbanístic s’ha tancat l’acord entre Generalitat i Paeria per fer possible un equipament que respon a una demanda històrica a la ciutat. Miquel Pueyo s’ha mostrat satisfet de l’acord perquè “després que l’any 2010 Lleida deixés passar l’oportunitat de construir un alberg per cobrir les necessitats de la campanya de la fruita, avui encarrilem la construcció d’un equipament que no només donarà resposta a aquesta necessitat històrica sinó que serà, també, un servei per al conjunt de la ciutadania lleidatana”. “Acords com els d’avui demostren que afrontar amb responsabilitat un repte com el de la temporada de la fruita només es pot fer amb la implicació de totes les administracions i agents”, ha afegit Pueyo.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat que “aquest era un compromís pendent amb Lleida: la construcció d’un equipament estable i digne per a usos comunitaris per a la ciutadania i com a centre residencial per a emergències i urgències, també durant els mesos d’estiu per a les persones que busquen feina a la campanya de la fruita i no disposen d’allotjament”. 

El conseller El Homrani també ha explicat les principals actuacions del seu departament de suport als ens locals i organitzacions agràries de la demarcació durant la campanya d’enguany. Treball, Afers Socials i Famílies destina 1 milió d'euros a ajuts per incentivar la contractació de proximitat a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i 952.602 euros perquè patronals, sindicats i administracions locals contractin 54 tècnics per fer tasques de mediació i suport a l’acolliment dels temporers des de l’1 de maig fins a l’1 d’octubre.

D’altra banda, el Departament finança via contracte programa de serveis socials les despeses d’espais d’allotjament temporal i d’aïllament per motius de Covid-19 per a aquelles persones que no en disposin: 450.000 € a l’Ajuntament de Lleida, 125.000 € al Consell Comarcal del Segrià, 75.000 € al de la Noguera, 25.000 € al del Pla d’Urgell, 25.000 € al de les Garrigues i 300.000 € per a l’alberg de Bellpuig (Urgell).

Miquel Pueyo, alcalde de Lleida:

Paeria, Diputació i Generalitat ens hem conjurat a treballar coordinadament per millorar aquesta campanya i, sobretot, les futures. Esperem que el compromís del Govern espanyol també estigui a l’alçada

Al seu torn, la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha explicat que el futur equipament per a emergències i urgències socials “serà un equipament estable, digne i de caràcter específic que ofereixi un servei residencial temporal i una atenció integral que garanteixi la cobertura autònoma de les necessitats bàsiques i, alhora, la normalització i inclusió social de les persones ateses”, al mateix temps que la resta de l’any podrà donar cobertura a una sèrie de projectes i activitats de tipologia diversa, com podrien ser programes acadèmics d’intercanvi i colònies.

 

 

El nou equipament de Lleida per la campanya de la fruita estaria llest l'any que ve
comentaris