03.08.2020 |
Territoris.cat

La Diputació suprimeix els ajuts directes en el pressupost del 2020

L'ens provincial reserva una partida de 600.000 euros per a possibles contingències extraordinàries dels ajuntaments, que valorarà i atorgarà un equip tècnic
Mercè Carulla, Joan Talarn, Jordi Latorre i Rosa Pujol
Mercè Carulla, Joan Talarn, Jordi Latorre i Rosa Pujol
La Diputació suprimeix els ajuts directes en el pressupost del 2020

L'equip de Govern de la Diputació de Lleida pràcticament ha suprimit la concessió directa de subvencions amb el projecte de pressupostos 2020 i gairebé la totalitat es distribuiran mitjançant processos de concurrència competitiva

IMG_8590El pressupost consolidat de la Diputació de Lleida per al 2020 se situarà en 133.894.305 euros i creix un 3,3% en relació amb el del 2019, gràcies a l'augment de la participació de la institució en els ingressos de l'Estat com ara l'IRPF, IVA i fons complementaris. Un 42% del pressupost es destinarà de forma directa als ajuntaments i consells comarcals. En concret, seran uns 37,5 milions d'euros, més d'1 milió més que el 2019, segons el projecte de pressupostos que ha presentat aquest dilluns el govern de la institució.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn ha destacat que els comptes aposten per una major eficàcia, transparència i més aportació al món local. Així, ha remarcat la pràctica eliminació de la concessió directa d'ajuts i subvencions. També ha explicat que la distribució de les partides s'ha reordenat respecte als pressupostos anteriors alliberant partides dels òrgans de govern i de Presidència d'una sèrie de bosses de diners que deixaran de ser ajuts discrecionals per ser assignats a través de les diferents àrees de la institució i que seran atorgats a través de processos de concurrència competitiva. El president de la Diputació de Lleida ha ressaltat que el nou pressupost també crea dues noves àrees de gestió: Igualtat i Cooperació Internacional i la de Medi Ambient i Finques.

L'àrea de Presidència habilitarà un fons de contingència d'1,2 milions d'euros per a fer front amb diligència qualsevol emergència que es pugui produir al territori però també hi haurà una partida de 600.000 euros per a despeses extraordinàries justificades a les quals hagin de fer front els ajuntaments. En aquest cas, serà un equip tècnic qui avaluï les peticions i determini la idoneïtat de la concessió o no de la subvenció. Altrament, es destinaran 1,8 milions d'euros al Pla de suport a l'Esport, que posarà un especial èmfasi al foment de l'esport femení, de base i inclusiu.

Talarn també ha explicat que un altre dels objectius del pressupost 2020 és començar els processos per cobrir les vacants de personal que hi ha a la institució

El compromís del govern és poder cobrir una seixantena de places de les vuitanta vacants actuals, a partir de l'actual exercici, a través de diferents convocatòries per contractar nou personal i de posar en marxa processos de mobilitat interna.

El president Joan Talarn també ha destacat que amb els 14,8 milions destinats al departament de Serveis Tècnics es vol millorar la mobilitat al territori a través de la redacció del Pla Zonal, que determini les necessitats de les vies terrestres al territori, però també la inversió de 2 milions d'euros per a camins municipals i de 2,6 milions, per a la millora de les carreteres de les quals és titular la Diputació.
 

Més autonomia als municipis i compromís per lluitar contra el despoblament

En les àrees de Cooperació, Medi Ambient i Noves Tecnologies s'aposta per donar més autonomia als municipis a l'hora de decidir com es gasten els ajuts, en el sentit de dotar-los amb més recursos, menys convocatòries, però més ajuts plurianuals, segons ha assenyalat el vicepresident primer, Jordi Latorre. Així, s'han previst 4,8 milions d'euros per a Cooperació Comarcal i 18 milions per a Cooperació Municipal. En aquest apartat, es destinaran 11 milions d'aquest pressupost amb el Pla de Cooperació 2020.

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Mercè Carulla, ha desgranat les accions previstes al Patronat de Promoció Econòmica, que vol impulsar el concepte de transformació econòmica amb la gestió de prop de 9 milions d'euros de fons europeus que suposaran una inversió global al territori de més de 20 milions, entre totes les administracions implicades. Respecte a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), Carulla ha destacat que se simplificarà l'accés a les subvencions a través d'unificar les múltiples convocatòries actuals.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha posat en relleu les excel·lents xifres turístiques que van registrar les comarques de Lleida l'any 2019. En aquest àmbit, ha destacat que el pressupost 2020 en Turisme aposta per fer de les comarques de Lleida, una referència del sud de la Unió Europea, apostant pel turisme de qualitat, compromès i sostenible en la lluita contra el canvi climàtic. Així, ha expressat el compromís de treballar perquè el conjunt de la demarcació sigui reconegut amb la certificació Biosphere, que actualment només té la Val d'Aran.

La Diputació suprimeix els ajuts directes en el pressupost del 2020
comentaris