DO Costers del Segre i La Ruta del Vi contra la massificació de centrals eòliques

Defensen la transició energètica cap a les energies renovables i en aquest sentit, demanen a les administracions un model de planificació responsable, amb una visió global del territori que respecti el valor paisatgístic i mediambiental i que valori les activitats lligades al territori
DO Costers del Segre en contra de la massificació d'eòliqua @BlueCollectors
photo_camera DO Costers del Segre en contra de la massificació d'eòliqua @BlueCollectors

La Denominació d'Origen Costers del Segre i la Ruta del Vi de Lleida han fet públic un manifest conjunt en contra de la massificació de centrals eòliques i solars a les comarques lleidatanes.

La DO Costers del Segre i la Ruta del Vi de Lleida apleguen una quarantena de cellers, i una seixantena d'entitats públiques i privades, respectivament.

Defensen la transició energètica cap a les energies renovables i en aquest sentit, demanen a les administracions un model de planificació responsable, amb una visió global del territori que respecti el valor paisatgístic i mediambiental i que valori les activitats lligades al territori

Enoturisme en les finques del celler Clos PonsEl manifest també rebutja un model de concentració massiva de centrals eòliques i solars promoguts, majoritàriament, per grans empreses energètiques que comporta importants impactes ambientals i paisatgístics. Un model que, a més, perjudica les explotacions agràries i empreses lligades al territori que veuen afectada la seva activitat.

Per tot això, cellers i entitats enoturístiques demanen que les administracions corresponents vetllin per la qualitat paisatgística del nostre territori i la sostenibilitat del seu turisme; que s'eviti la concentració d'aquestes infraestructures en un territori limitat; i que s'aposti per un model de creixement energètic que respecti el territori i tingui en compte la ciutadania i el teixit empresarial i social per prendre decisions que afavoreixin el desenvolupament de les nostres comarques.

Quinze cellers de la DO Costers del Segre presenten les seves referències per ser valoratsLa Denominació d'Origen Costers del Segre agrupa set territoris de la Conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà amb una entitat vitivinícola pròpia. La Ruta del Vi de Lleida és una associació que reuneix entitats públiques i privades amb l’objectiu d’oferir una atractiva i diversa oferta turística estretament vinculada al món del vi.

Paisatge i territori són els ingredients principals utilitzats pels nostres cellers per al conreu de la vinya, la identificació i promoció dels seus vins i la gestió enoturística cada vegada més important i necessària. Qualsevol alteració d'aquests elements ens afecta, i molt. Els nostres clients ens visiten constantment per a conèixer qui som i on som, ens visiten per a conèixer el nostre terrer, la nostra personalitat i el nostre paisatge, essent aquest un valor essencial per a la promoció del vins i per a convèncer al possible client o consumidor dels nostres actius i valors que fan possible la qualitat del vi. Els cellers fa anys que lluiten en la defensa i transmissió dels valors que el paisatge aporta al vi, ja que no hi ha millor ambaixador d’un territori que els seus propis vins.


El Manifest:

Per tot això, ens manifestem:

  • A favor de les energies renovables basades en un model de planificació responsable, amb una visió global del territori que respecti el valor paisatgístic i mediambiental i que valori les activitats lligades al territori que resulten fonamentals pel progrés econòmic de les comarques lleidatanes i n'eviten la despoblació, ajudant a una distribució equitativa de la població.
  • En contra d'un model de concentració massiva de centrals eòliques i solars promoguts, majoritàriament, per grans empreses energètiques que comporta importants impactes ambientals i paisatgístics. Un model que, a més, perjudica les explotacions agràries i empreses lligades al territori que veuen afectada la seva activitat.

Per això, demanem: 

  • Que les administracions corresponents vetllin per la qualitat paisatgística del nostre territori i la sostenibilitat del seu turisme que s'està veient amenaçat per la proliferació de centrals solars i eòliques, en particular els projectes de centrals eòliques a la Serra de la Llena espai encara verge i on actualment s’hi projecten instal·lar 50 molins de prop de 200 m d’altura, Sant Joan/Covasses/Comella a La Pobla de Cérvoles amb 32 molins i Els Gorgs/Colltarg a El Vilosell amb 18 molins, juntament amb el projecte La Torra a Fulleda amb 8 molins, a més dels que hi ha projectats a la Segarra, Segrià i el parc de plaques fotovoltaiques del Pallars.
  • Aquests projectes afecten directament als nostres cellers, restant valor a les seves vinyes, als seus paisatges i com a conseqüència als seus vins. Un augment que amenaça a més la qualitat mediambiental i la biodiversitat de les nostres comarques i que de portar-se a terme afectaran sens dubte al valor dels cellers i al seu enoturisme.
  • Que s'eviti la concentració d'aquestes infraestructures en un territori limitat, així com la seva proliferació massiva.
  • Que s'aposti per un model de creixement energètic que respecti el territori i tingui en compte la ciutadania i el teixit empresarial i social per prendre decisions que afavoreixin el desenvolupament de les nostres comarques. El mateix decret per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables té en compte els criteris específics per a la implantació de parcs eòlics, que cal evitar llocs d'impacte paisatgístic elevat i d'elevada significació o rellevància per a la societat.

 

Comentaris