El Celler Cal Mandrat de Montellà i Martinet presenta la primera anyada del seu vi blanc 'Campgran 2020'

Recentment s'ha incorporat una hectàrea de chardonnay i la idea és incrementar la superfície en una nova hectàrea per arribar als 5.000 quilos anuals quan tot plegat estigui a ple rendiment
Francesc Xavier Güell i Silvia Gaminde tasten el Campgran 2020 @AlbertLijarcio
photo_camera Francesc Xavier Güell i Silvia Gaminde tasten el Campgran 2020 @AlbertLijarcio

El celler Cal Mandrat, ubicada a Montellà i Martinet a la comarca de la Cerdanya ha tret al mercat una selecta producció de 1.200 ampolles del Campgran 2020, primer vi blanc de la finca situada a 1.250 metres i en l'entorn del Parc Natural del Cadí-Moixeró. És el resultat que ha sorgit d'una hectàrea de vinya que es va plantar amb les varietats riesling i gewürztraminer, pròpies dels països del centre d'Europa.

La finca vitivinícola de Cal Mandrat @AbertLijarcioEl projecte de Cal Mandrat, que fa tot just cinc anys que va arrencar, l'impulsen Francesc Xavier Güell i Silvia Gaminde, propietaris d’aquest nou projecte vitivinícola d’alta muntanya que es va iniciar amb la plantació de les primeres vinyes de riesling i gewürztraminer el 2016. Després d'aquest període expliquen que l'adaptació del terreny a la vinya ha estat una de les tasques que ha requerit més esforç, i ha obligat a estar pendents de la meteorologia.

Francesc Xavier Güell i Silvia Gaminde reconeixen que al seu dia ja van apostar per varietats de cicle curt amb la idea d'evitar les baixes temperatures i la neu dels mesos d'hivern. "No té res a veure amb la manera de fer vi al Penedès", explica Güell, que també destaca la bona relació i l'intercanvi de coneixements que tenen amb altres productors d'alta muntanya de la zona. 

Per la seva banda, Gaminde assegura que "l'essència del paisatge" ha contribuït a produir un vi amb una acidesa equilibrada, pròpia de la varietat riesling, que, alhora, és sedós i aromàtic gràcies a l'aportació de la gewürztraminer.

Aquesta primera producció que s'està comercialitzant s'ha vinificat a l'Empordà i la idea és que, d'aquí a tres o quatre anys, poder comptar amb un celler propi a la finca, o bé, participar en un projecte cooperatiu amb altres productors de la comarca

Pel que fa a les plantacions, recentment s'ha incorporat una de chardonnay i la idea és incrementar la superfície en una nova hectàrea per arribar als 5.000 quilos anuals quan tot plegat estigui a ple rendiment. D'aquesta manera, segons Gaminde, podran complementar la producció de raïms petits i compactes que és pròpia de les varietats del centre d'Europa. Una altra de les dificultats que tenen és la d'aconseguir mà d'obra qualificada, pel fet que la Cerdanya no és encara una zona de viticultura. De fet, a la comarca hi ha plantades actualment una desena d'hectàrees, repartides als municipis de Riu de Cerdanya, Bolvir, Llívia i Montellà i Martinet.

Cal Mandrat de Montellà i Martinet Francesc Xavier Güell i Silvia Gaminde @AlbertLijarcioA la finca de Cal Mandrat també hi ha cavalls, ja que, de fet, la família s'havia dedicat anteriorment a la competició. El pare del Francesc Xavier la va adquirir fa uns cinquanta anys i la seva passió pel vi ha servit per reconvertir els seus usos. Tot plegat, ho han fet amb l'ajuda d'un enòleg i un enginyer agrònom i seguint les pràctiques de l'agricultura ecològica. Ara, encaren la nova campanya de la verema, que previsiblement es durà a terme durant la segona quinzena d'aquest mes d'octubre. 

Comentaris