Lleida i Mollerussa inauguren espais destinats al dol perinatal en el cementiri

L’espai Empremtes respona la demanda de comptar amb un espai per a les famílies que han patit la pèrdua d’un infant i alhora contribuir a donar visibilitat a aquest tipus de dol sovint menystingut

Nou espai dedicat al dol perinatal, al cementiri de Lleida.
photo_camera Nou espai dedicat al dol perinatal, al cementiri de Lleida.

El cementiri municipal de Lleida disposa d'un nou espai de memòria al dol gestacional i perinatal, que es va inaugurar ahir 14 d'octubre.

Aquest espai s'adreça a les famílies que han partit una pèrdua perinatal per tal de facilitar el seu dol, sovint silenciat

A més, es vol donar visibilitat a aquestes pèrdues per millorar la comprensió de la societat i oferir un suport més efectiu a les famílies.

L’Espai 'Empremtes' s'ubica al departament de Sant Crist, és un espai obert, diàfan, amb una intervenció arquitectònica pensada per crear un ambient que facilita la memòria i la reflexió. 

Aquest nou espai, integrat en l'entorn i delimitat per una cinta d'acer, busca transmetre benestar, calma i pau

En representació del Servei de suport al Dol de Ponent, Montse Robles, ha explicat la necessitat de sumar esforços per unificar l’atenció a les persones que passen per un procés com aquest i com han de seguir treballant per canviar determinades lleis. 

L’acte per inaugurar aquest espai ha comptat amb la interpretació de diverses peces musicals de I Fiori Duo i d’una ofrena floral, a l’entorn de l’escultura.

Nou espai dedicat al dol perinatal, al cementiri de Lleida.

En el cas de Mollerussa, l'Espai Empremtes s'ha instal·lat a poca distància de l'entrada principal del cementiri, una petita parcel·la delimitada i presidida per una olivera i una placa amb una inscripció que recorda la pèrdua als familiars. 

La capital del Pla d'Urgell abans de la inauguració de l'espai, ha tingut lloc una taula rodona, al Centre Cultural en la qual hi han participat Montse Robles, infermera i facilitadora del dol perinatal; Sandra Borderia, ginecòloga; Mireia Ortiz, pediatra, i Cristina Barana, llevadora, i també testimonis directes que han passat per aquesta experiència.

Espai Empremtes en el cementiri de Mollerussa @MollerussaTV

Durant la inauguració, s’ha dut a terme el descobriment de la placa commemorativa per part de l’alcalde, Marc Solsona, juntament amb la regidora d’Acció Social i Comunitària, Ciutadania i Infància, Anna Carné. La placa, on es llegeix un missatge de record, comparteix un espai delimitat que acull una olivera. Durant l’acte, Montse Robles, responsable assistencial de l’Associació de Suport al Dol de Ponent, ha llegit un manifest que han redactat diverses associacions de suport de dol d’arreu de Catalunya, Espanya i Llatinoamèrica conjuntament. Tot seguit, Cristina Barana, llevadora del departament d’Atenció a la Salut sexual i reproductiva de Lleida, ha fet una ofrena d’un ram de roses. Per acabar, representants dels diferents grups municipals i entitats de la ciutat han participat en la col·locació d’estrelles de fusta amb missatge a les branques de l’olivera. L’acte simbòlic ha finalitzat amb l’encesa d’una espelma blanca per part de Begoña Gimenez, coordinadora del servei de suport al dol de Ponent referent del projecte Reinicia a Mollerussa.

Comentaris
Més a Societat