Els Ajuntaments fan front comú per negar-se a lliurar els superàvits locals a l'Estat

Lleida lidera un front comú contra l'obligació de lliurar el superàvit municipal a l'Estat al qual s'hi han afegit dotze ajuntaments de Catalunya i altres territoris
Miquel Pueyo, durant la reunió telemàtica amb altres alcaldes de ciutats de l'Estat
photo_camera Miquel Pueyo, durant la reunió telemàtica amb altres alcaldes de ciutats de l'Estat

Els ajuntaments de Lleida, Reus, Madrid, Bilbao, Cadis, Granada, Múrcia, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife i Saragossa han acordat redactar un comunicat con-junt per mostrar el seu rebuig a la cessió del romanent dels ens locals a l'Estat, una mesura acordada pel govern del PSOE amb la FEMP. La voluntat és sumar les adhesions de molts altres ajuntaments d'arreu de l'Estat, en concret de capitals de província i municipis de més de 100.000 habitants.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, considera que suposa una intromissió de l'Estat en l'autonomia local difícilment justificable i, a la vegada, comporta un tractament desigual dels ciutadans en funció de la situació financera del municipi on resideixen. Els alcaldes han acordat crear un front comú de grans ciutats en contra del Reial Decret Llei 27/2020, de 4 d'agost, acordat pel govern del PSOE amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que preveu que els ens locals puguin cedir tot el romanent de tresoreria per poder utilitzar-lo per a la reactivació socioeconòmica.

En concret, estableix que els ajuntaments podran utilitzar el superàvit del 2019 i que els que vulguin hauran de cedir en préstec a l'administració de l'Estat la totalitat dels seus romanents de tresoreria que els seran retornats en un termini de deu anys

Miquel Pueyo, durant la reunió telemàtica amb altres alcaldes de ciutats de l'EstatL'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va qualificar la trobada d'històrica per la diversitat ideològica dels participants i ha explicat que la voluntat és fer extensiu el document, que s'està acabant de redactar, a la resta d'ajuntaments de capitals de província de l'Estat i de ciutats de 100.000 habitants.

En aquest sentit, Pueyo confia en una cascada d'adhesions d'altres consistoris com ara el de València que ja ha anunciat el seu suport. Va reiterar reiterat que l'"insuficient finançament" de les administracions locals és un problema crònic i va remarcar que els ajuntaments són les administracions que han estat i estan en primera línia per donar resposta als efectes de la pandèmia.

Miquel Pueyo, durant la reunió telemàtica amb altres alcaldes de ciutats de l'Estat

Demanen als alcaldes que es plantin

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha impulsat un manifest, que ha fet arribar a tots els alcaldes de l'entitat, perquè es plantin i se sumin a la negativa de donar els seus romanents a l'Estat espanyol, tal com contempla la proposta d'Hisenda que ja ha rebut el suport de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

La iniciativa pretén sumar el màxim d'ajuntaments per després fer arribar els manifests signats a les màximes autoritats espanyoles i catalanes. El document remarca que la proposta d'Hisenda és un nou espoli a les finances dels consistoris i un abús de poder, ja que els consistoris no podran revertir els diners estalviats en els veïns, en un moment de crisi social i econòmica que els afecta de ple.

No es pot permetre que de forma reiterada l'Estat trepitgi les competències municipals, tal com creuen que s'està fent amb aquesta nova mesura i afegeix que no estan disposats a fer de petites gestories de serveis de l'Estat espanyol

Comentaris