28.01.2022 |

El PUOSC 2020, la discòrdia entre el Govern i el municipalisme de Ponent, 'volem explicacions! '

Els primers edils d'un bon nombre de municipis, consultats per Territoris.cat consideren desafortunades les afirmacions de Budó, ja que no és veritat que s'hagin respost totes les al·legacions, municipis com Castellnou de Seana, o Ivars d'Urgell entre altres encara les estan esperant

Meritxell Budó Presenta el PUOS 2020-2024 a Lleida
Meritxell Budó Presenta el PUOS 2020-2024 a Lleida
El PUOSC 2020, la discòrdia entre el Govern i el municipalisme de Ponent, 'volem explicacions! '

Les declaracions de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó aquest divendres a les Garrigues, respecte a les aportacions del PUOSC, no ha fet més que encendre els ànims dels alcaldes ponentins, de tots els colors polítics. Els primers edils d'un bon nombre de municipis, consultats per Territoris.cat consideren desafortunades les afirmacions de Budó, ja que no és veritat que s'hagin respost totes les al·legacions, municipis com Castellnou de Seana, o Ivars d'Urgell entre altres encara les estan esperant. Els alcaldes estan esperant que el departament de Budó comenci a posar data les visites que es demanaran des del territori.

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, visita al Vilosell @ACNEls alcaldes consideren que els criteris que s'han seguit no han sigut gaire transparents, i esperen alguna explicació al respecte. Des dels Ajuntaments també expliquen que molts dels projectes que han presentat, seguint escrupolosament les bases de la convocatòria - són els municipis els primers interessats fer punta al llapis- han sortit dels mateixos gabinets tècnics dels Consells Comarcals, per la qual cosa no entenen el greuge comparatiu entre uns i altres.

Els alcaldes mantenen la seva indignació i asseguren que faran tot el que calgui perquè el Govern replantegi la resolució, uns o faran en solitari, i altres estudien accions legals col·lectives, però asseguren que no renunciaran al que els pertany, que no és altra cosa que el que necessiten els seus municipis

Edifici consistorial Castellnou de Seana

Castellnou de Seana

Castellnou de Seana, esperava poder començar a desplegar el Centre de Serveis, segons el seu alcalde Jordi Llanes, un projecte amb la mirada posada en el Pla estratègic que es va començar a materialitzar aquest any. Llanes assegura que vol que l'hi expliquin els criteris, ja que el projecte del Centre és pràcticament el mateix que en altres municipis, i la redacció tècnica ha sortit pràcticament del mateix lloc. A Castellnou el pressupost de 360.000 euros s'ha reduït a poc més de 120.000 euros.
Escola Bonavista de Bellcaire d'Urgell

Bellcaire d'Urgell

L'alcalde de Bellcaire d'Urgell, Jaume Montfort, va explicar que la resolució definitiva ha denegat l'ajut per la construcció de la sala escolar del CEIP Bonavista, un dèficit important del municipi que continuarà i suposarà que els alumnes i el jovent facin activitat física a l'aire lliure, inclòs amb dies de pluja i fred.
 

Corbins

Des de Corbins l'alcalde, Jordi Verdú també critica que s'han dut a terme criteris clarament subjectius dels tècnics, provocant que determinats municipis, amb projectes iguals als nostres, se'ls hi hagi concedit les ajudes. Segons Verdú un clar exemple de desequilibri territorial i centralisme del govern, ja que des d'un despatx de Barcelona, no poden dir si les necessitats del poble que nosaltres hem presentat són o no, necessàries.
Antigues escoles d'Ivars d'Urgell

Ivars d'Urgell

Joan Carles Sánchez, alcalde d'Ivars d'Urgell ha vist frustrades les previsions del nou edifici consistorial, una construcció que està prevista en l'edifici de les antigues escoles, que es volien recuperar com a element patrimonial històric. Sánchez destaca que el seu projecte és PUOSC en tota regla i donaria servei no només al nostre nucli urbà sinó que preveia incorporar també la seu de la Mancomunitat d'aigües amb Barbens i Vila-sana. El pressupost del municipi del Pla d'Urgell ascendia a 308.925 euros, dels quals el Govern en subvencionarà tan sols 51.784 euros.
Zona d'expansió esportiva i educativa del Palau d'Anglesola

El Palau d'Anglesola

L'alcalde del Palau, Francesc Balcells, ha sigut un dels que ha etzibat que arribarà on calgui, però que el municipi havia fet unes previsions d'equipaments imprescindibles per al seu desenvolupament, i les coses s'han fet bé i seguint els criteris que s'han demanat. Palau insisteix en la necessitat d'explicacions, i en tot cas podríem arribar a entendre alguna cosa, però l'opacitat al món municipalista no ha agradat gents. El Palau havia bolcat la seva proposta en la nova zona esportiu-educativa de Sant Roc, on les famílies esperen la nova Llar d'Infants, un projecte de 250.000 euros que ha quedat reduït a 170.000 euros.
 

Sant Llorenç de Morunys

L'alcalde de Sant Llorenç de Morunys, Francesc Riu, considera un menyspreu absolut cap al seu municipi, veient amb impotència com d'altres poblacions han rebut partides de més de 300.000 euros i nosaltres ni 160.000 euros. Riu critica que durant el procés de presentació de sol·licituds havien tingut converses amb tècnics de la Generalitat que els aconsellaven no presentar projectes d'urbanitzacions, sinó de rehabilitacions d'equipaments que poguessin beneficiar a diferents municipis.
Pati de les antigues escoles de Sidamon

Sidamon

L'alcaldessa de Sidamon, Dolors Tella, al contrari mostrava la seva satisfacció, ja que del pressupost del projecte Creació d’un Centre de Serveis Polivalent Municipal, amb un pressupost de 414.487, 370.000 els finançarà el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya, i els 44.480 euros seran de fons propis. El consistori espera iniciar les obres a finals del pròxim any.

Piscines Linyola (2)

Linyola

Linyola, malgrat que ha sigut un dels municipis ben parats pel que fa a les aportacions, el seu alcalde, Àlex Mases destaca que després d'un bon grapat d'anys sense possibilitats d'ajuts al finançament local, quan es recupera han volgut ser tan curosos que s'han passat de burocràcia. Mases assegura que tots els municipis saben el que necessiten, i tan sols calia tenir en compte criteris com els que està aplicant la Diputació de Lleida, per habitants, per renda per terme... una manera més funcional. En aquest sentit, Mases ha afegit que el plantejament del PUOSC els ha obligat a accelerar molts dels tramits per tal de poder complir amb els terminis.

El municipi del Pla d'Urgell havia presentat la remodelació de les piscines locals al pla d'obres, un projecte de més de 400.000 euros, dels quals es van presentar al PUOSC 370.000 euros dels quals el govern en finança el 96,5%, cosa que permetrà afrontar l'obra amb una petita aportació de fons propis.

PUOSC aportarà més de 83 milions d'euros a la demarcació de Lleida

El Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya per al període 2020-2024, preveu una aportació de més de 83 milions d'euros al conjunt de la demacració de Lleida. En concret, la vegueria de Lleida rebrà 50,4 milions d'euros, 32,9 milions l'Alt Pirineu i Aran, mentre el Solsonès percebrà uns 5 milions d'euros. En el conjunt de Catalunya, el Pla atorgarà 250 milions d'euros per a un total de 2.131 actuacions als ajuntaments i a les entitats locals, que suposaran una inversió estimada de 644,8 milions en obra pública. Per als projectes del 2020, els ajuntaments podran disposar aviat del 60% del cost del projecte, i la resta s'abonarà un cop acabada l'obra.

Per comarques, el POUSC 2020-2024 destinarà 13,4 milions d'euros al Segrià; 15,5 milions a la Noguera; les Garrigues percebran 7,1 milions d'euros; l'Urgell, prop de 6,8 milions; la Segarra, uns 6 milions, i el Pla d'Urgell, 5,3 milions d'euros. A l'Alt Pirineu i Aran, l'Alt Urgell percebrà 8,7 milions d'euros; el Pallars Sobirà 7,9 milions; el Jussà, 5,4 milions; la Cerdanya, 5,1 milions, i la Val d'Aran, 4,4 milions d'euros. A banda, el Solsonès rebrà una inversió de més de 5 milions d'euros

El PUOSC 2020, la discòrdia entre el Govern i el municipalisme de Ponent, 'volem explicacions! '
comentaris