Els boscos mediterranis, en perill si la temperatura global augmenta

Els indicadors d'incendis i riscos climàtics creixerien un 64%, segons una recerca del CTFC la UdL i el CREAF

Mortalitat deguda a la sequera en un alzinar del Montsec. Fotografia: Lluís Coll.
photo_camera Mortalitat deguda a la sequera en un alzinar del Montsec. Fotografia: Lluís Coll.

Un augment de temperatura per sobre dels 2 graus centígrads de mitjana anual a la conca Mediterrània posaria en perill els serveis ecosistèmics (beneficis ambientals com ara l'absorció de carboni o la biodiversitat) que aporten els boscos.

Així ho afirma una recerca on han participat experts de la Universitat de Lleida, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el CREAF, que s'acaba de publicar a la revista científica Global Change Biology.

L'article forma part d'un estudi sobre escalfament global a la Mediterrània, que vol complementar els informes periòdics del Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC)

L'equip investigador ha analitzat la literatura científica dels darrers 30 anys per quantificar la magnitud dels canvis que patirien els boscos en diferents escenaris, tenint en compte el límit de 2 graus establert per l'Acord de París de 2015.

Aquesta revisió demostra que el canvi climàtic comportarà una reducció general de la prestació de serveis reguladors com ara l'emmagatzematge de carboni o la quantitat i la qualitat de l'aigua dolça.

També preveuen un augment mitjà del 62% del nombre d'incendis, les zones cremades i els riscos forestals relacionats amb el clima.

El treball constitueix la primera revisió sistemàtica i quantitativa que es fa dels potencials impactes del canvi climàtic sobre la provisió de serveis ecosistèmics i el risc d'incendi

Comentaris