Les persones amb discapacitat lleidatanes recuperen les seves activitats als serveis d'atenció diürna

Els centres d'atenció a les persones amb discapacitat o problemes de salut mental de la província de Lleida, reobren aquest setembre amb activitats socials, terapèutiques, laborals i d'inserció comunitària

taller2

A les comarques de Lleida, les entitats socials federades a ALLEM reobren els serveis d’atenció diürna per a persones amb discapacitat.

Hi treballen 400 professionals i en són usuàries 2.000 persones amb discapacitat

Les persones amb discapacitat i problemes de salut mental de la província de Lleida van confinar-se al març amb l’inici de la pandèmia de la COVID-19 igual que la resta de la ciutadania. Algunes van fer-ho a les residències, llars residències o pisos amb suport i d’altres als seus domicilis amb la família.

Els serveis d’atenció diürna van tancar fins al juliol, quan només es van poder obrir parcialment, i per pocs dies. Tant als serveis d’habitatge com als domicilis familiars les entitats prestadores de serveis socials de suport a la discapacitat han mantingut els suports actius en la mesura del possible.

Tanmateix, el fet de tenir els serveis d’atenció diürna tancats durant tants mesos ha provocat una pèrdua de les capacitats cognitives, relacionals i físiques en moltes d’aquestes persones. Alhora s’han agreujat les situacions de les famílies cuidadores amb més dificultats, sigui per la tipologia de discapacitat o sigui per la problemàtica de salut mental del seu familiar a càrrec, com per altres motius socials o econòmics.

La represa de les activitats als centres, s’ha anat organitzant per part de les entitats durant els darrers mesos, consultant a les famílies i a les persones usuàries, d’acord amb els seus interessos i preferències

Aquests dies s’obren els serveis, amb la incorporació de les persones usuàries d’acord amb la seva voluntat, de manera progressiva, i amb totes les mesures de seguretat i protocols de prevenció activats.

Des de les entitats asseguren que s’està produint un canvi del model dels serveis ocupacionals, que ha arribat per quedar-se, ja que es protegeix la salut de les persones alhora que s’avança en una atenció centrada en la persona.

Les activitats s’organitzen a partir de les propostes i demandes de les persones usuàries i, en la mesura del possible, surten dels equipaments habituals i s’apropen al barri o municipi de les persones beneficiàries

Comentaris