Els infants sahrauís trepitgen de nou terra catalana

Es reactiva el programa solidari 'Vacances en pau', organitzat pel Front Polisari, Sàhara Ponent i Lleida pels refugiats

Arribada dels infants saharauís a l'Aeroport del Prat. Fotografia: Lleida pels refugiats.
photo_camera Arribada dels infants saharauís a l'Aeroport del Prat. Fotografia: Lleida pels refugiats.

Tres-cents un d'infants sahrauís van arribar el dijous 21 de juliol, a primera hora de la tarda i després de 6 hores de retard, a la terminal 1 de l'Aeroport de Barcelona des d'Argel, per tal de gaudir d'un estiu lúdic i ple d'activitats a Catalunya.

Ho fan sota el paraigua del programa 'Vacances en pau', que va néixer l'estiu del 1979 gràcies al Front Polisari i diverses entitats solidàries del país.

Una vintena d'aquests petits faran estança a les terres ponentines de la mà de Sàhara Ponent i Lleida pels refugiats

Fins a finals del mes d'agost, aquests seran acollits per un conjunt de famílies del Segrià, les Garrigues i el Pla d'Urgell, que els oferiran l'oportunitat de viure un mes totalment diferent del que viurien al campament de refugiats que és casa seva. 

Una arribada més que esperada per l'organització, les famílies i els petits, que es reprèn amb força després de l'aturada de dos anys a causa de la pandèmia i on si sumen els bastos problemes polítics mantinguts entre l'Estat espanyol, Marroc i Algèria

Els nens i nenes havien d'arribar entre el 2 i el 3 de juliol, quelcom s'ha vist retrassat per causes burocràtiques

Entres les activitats d'aquesta acollida, destaca l'atenció mèdica als petits, que diversos centres sanitaris del territori (com ara els CAPS de la zona de cada infant, la clínica oftalmològica ILO o la clínica dental Dentalpicat) oferiran altruistament. 

Joan Albert Calutxo, de l'associació Sàhara Ponent, explica que "les famílies d'acollida estan encantades que per fi hagin arribat els petits. Tot i això, encara estem a l'espera que n'arribin trenta més a Catalunya, entre ells, un nen que acollirem a Lleida i que ha de rebre urgentment assistència mèdica. De fet, estava llest per pujar a l'avió però no el van deixar embarcar".

Nerea Alonso, coordinadora del projecte a les Garrigues i el Pla d'Urgell a través de l'associació Lleida pels refugiats, ens explica que amb la reorganització d'aquesta edició s'ha volgut recuperar "l'essència inicial del programa", abraçant a nens i nenes més petits del que s'anava fent en les darreres edicions. "D'aquesta manera, poden gaudir amb els mateixos infants de més anys de 'Vacances en pau', dels 8 als 12 anys", concreta Alonso. 

Infants saharauís de camí a Ponent. Fotografia: Lleida pels refugiats.
Infants saharauís de camí a Ponent. Fotografia: Lleida pels refugiats.

En el cas concret de les Garrigues i el Pla d'Urgell, han arribat 14 infants (tres dels quals estan malalts), que es reparteixen en 11 famílies d'acollida (10 de les quals són de nova incorporació) i 3 estan a la casa d'una de les persones voluntàries de l'associació). 

Pel que fa al Segrià, han arribat 12 infants que a hores d'ara ja estan repartits entre els municipis de Lleida, Almenar, Alpicat, Alguaire, Llardecans i Torrefarrera.

Els petits saharauís podran anar al cinema, a la platja, i gaudir de trobades de germanor amb la resta d'infants i famílies d'acollida

"L'objecte de 'Vacances en pau' és que aquests petits puguin experimentar més enllà de les possibilitats del desert. També, que puguin rebre les revisions mèdiques pertinents que tothom mereix i necessita i, finalment, posar en boca del món el problema del Sàhara. Ells són els millors ambaixadors de la causa sahrauí", puntualitza Alonso.

Per altra banda, l'aeroport del Prat ahir havia de ser de nou escenari d'aquesta causa acomiadant els participants del programa solidari 'Madrasa', la finalitat del qual és que puguin formar-se en centres educatius catalans al llarg de l'any i esdevenir la professió que desitgin, tornant a l'estiu als campaments del desert per visitar les seves famílies. "Hi ha participants d'aquest programa que no han vist els pares i germans des d'abans de la pandèmia, i viuen una situació complexa emocionalment parlant", exposa Calutxo. Fins a la publicació d'aquesta notícia, aquests sahrauís resten a l'espera de ser avisats per agafar un nou vol a casa.

Arribada de sahrauís a Lleida. Fotografia: Sàhara Ponent.
Arribada de sahrauís a Lleida. Fotografia: Sàhara Ponent.

Comentaris