UP acusa les hidroelèctriques d'haver buidat els pantans i convoca dues tractorades

Unió de Pagesos exigeix a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre que informi de la gestió que ha fet dels recursos hídrics de la conca en els darrers mesos, i exigeix mesures urgents a l'Estat 

Pantà de Rialb a menys d'un 7% de la seva capacitat

Data de publicació: dijous 20 d’abril del 2023, 13:27

Localització: Mollerussa

Autor: Anna Berga
photo_camera Pantà de Rialb a menys d'un 7% de la seva capacitat - Foto: Anna Berga

Unió de Pagesos ha convocat dues tractorades el 9 i el 16 de maig per exigir una resposta urgent a l'Estat davant l'episodi de sequera que afecta greument la pagesia del país.

El sindicat critica la "incertesa" sobre l'abast de la manca d'aigua i reclama al govern espanyol que "clarifiqui" l'escenari que hi ha i que "prengui mesures" perquè la pagesia pugui tirar endavant

 A més de transparència, el sindicat també demana a l'Estat que "assumeixi responsabilitats" per la "mala gestió de l'aigua" que, consideren, ha fet la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), concretament per haver permès a les centrals hidroelèctriques buidar els pantans per generar electricitat.

La primera marxa: a la subdelegació del govern espanyol

El sindicat ha organitzat dues tractorades els dies 9 i 16 de maig després de no haver rebut cap resposta per part del govern espanyol a la demanda d'un paquet de mesures per abordar la sequera que el sindicat, a través de la seva coordinadora estatal d'Unió d'Unions, va fer arribar a govern de l'Estat.

La primera mobilització tindrà lloc dimarts dia 9 de maig i es durà a terme a Lleida, Tarragona, Girona i Vic. En el cas de Lleida, la tractorada sortirà de les diverses capitals i municipis de Ponent fins arribar a Lleida a l'esplanada de davant del Decatlhon, on les diverses columnes de vehicles s'ajuntaran. Cap a les 9.30 h està previst que la protesta surti d'aquest punt i recorri el pont de la Universitat fins acabar davant de la subdelegació del govern espanyol, a la plaça de la Pau.

A banda de reivindicar ajuts directes al govern de l'Estat per fer front a la sequera, la protesta també exigirà aturar l'entrada en vigor de l'augment de la burocràcia estatal que, segons el sindicat, implica el Quadern digital d'explotació.

La segona marxa: a la seu de la CHE

En el cas de la mobilització del proper 16 de maig, la marxa sortirà de diversos punts de Catalunya i acabarà a Saragossa, davant la seu de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, on el sindicat espera poder mantenir una trobada amb representants d'aquest òrgan, tal com reclamen des de fa setmanes.

Des d'Unió de Pagesos afirmen que les dues protestes volen, per una banda, demanar "responsabilitat i transparència" perquè la CHE informi de la gestió que ha fet dels recursos hídrics de la conca de l'Ebre en els darrers mesos. I de l'altra volen "pressionar" perquè el govern espanyol "assumeixi" les conseqüències d'aquesta gestió. També han convidat a la resta d'associacions agràries a sumar-se a la protesta.

"Amb fe no vivim, vivim de realitats i el sector de la pagesia necessita respostes i les necessita ja", ha indicat el coordinador del sindicat, Joan Caball, que ha criticat la "mala planificació" i les mesures contradictòries que s'han pres en les darreres setmanes. "No pot ser que al sector de la fruita li diguem que avui tindrà aigua per mantenir els arbres, demà per mantenir els arbres i la collita, i l'endemà ni per una cosa ni per l'altra", ha asseverat Cabal.

Alerten que si no s'actua, una part de la pagesia abandonarà els camps

Des de sindicat també urgeixen l'Estat a aplicar mesures davant la seva preocupació per la possibilitat que les restriccions de reg que afecten el canal d'Urgell i el Segarra-Garrigues es puguin estendre a la resta d'infraestructures hidràuliques del territori, com ara els canals de Catalunya-Aragó i el de Pinyana, o fins i tot a la séquia Auxiliar del canal d'Urgell.

comentaris