Enguany el sector fructícola preveu incrementar la collita de poma, però caura la de pera

Malgrat les gelades de la primavera, enguany a Catalunya es preveuen collir 273 milions de quilos de poma, la qual cosa, segons Afrucat, representa recuperar en part el potencial perdut el 2020
Collita de pomes al Pla d'Urgell @JosepA.Pérez
photo_camera Collita de pomes al Pla d'Urgell @JosepA.Pérez

La previsió de collita de poma per a aquest any puja un 16%, mentre que la de pera baixa un 14% respecte al 2020 degut, principalment a l'afectació per les gelades, segons han avançat aquest divendres Afrucat i el Departament d'Acció Climàtica.

Malgrat les gelades de la primavera, enguany a Catalunya es preveuen collir 273 milions de quilos de poma, la qual cosa, segons Afrucat, representa recuperar en part el potencial perdut el 2020, una campanya que va recollir 235 milions de quilos, lluny dels 315 del 2019, que va ser un any molt fort pel que fa a la collita de poma

Joan Serentill, Manel Simón, Francesc Torres in Carmel Mòdol @AfrucatSegons ha explicat el president del Comitè de Poma i Pera d'Afrucat, Joan Serentill això implica, que amb la previsió d'aquest any, la producció serà un 13% inferior a l'habitual. Respecte a la producció de poma a l'estat espanyol, Afrucat suposarà el 65% dels 500 milions de quilos d'aquesta campanya.

D'altra banda, i respecte a la poma, el director general d'Afrucat, Manel Simón, ha destacat que l'evolució de la superfície productiva a Catalunya és estable, amb un ritme de noves plantacions anuals d'entre 400 hectàrees, però que estan orientades a la renovació varietal i, per tant, no hi ha creixement net.

La reconversió varietal està enfocada a noves varietats de pomes Gala i Fuji que aporten més color a la nostra altitud i també noves varietats de Golden que aporten més duresa i crocanticitat

Pel que fa a la pera, la previsió de collita a Catalunya per a aquest any és de 118 milions de quilos, la qual cosa suposa un descens del 14% respecte a l'any passat, una campanya que va recollir 138 milions de quilos. Respecte al potencial de producció, que està fixat en 142 milions de quilos per la pera, la predicció per la collita d'aquest 2021 suposa un descens del 17%. En relació amb l'estat espanyol, on el potencial de producció és de gairebé 300 milions de quilos, Afrucat copa la meitat de la producció total, que majoritàriament es cultiva a les comarques de Ponent.

Joan Serentill, Manel Simón, Francesc Torres in Carmel Mòdol @AfrucatEl descens de la producció de pera d'enguany, causada per les gelades del març passat que han fet estralls a arreu d'Europa, suposarà per a alguns països del nord un descens de producció de pera Conference de fins al 30% i, per altres del centre d'Europa, una baixada de fins al 50%. Davant aquest panorama, Afrucat considera que aquest any serà molt fluid en la comercialització de les peres a escala europea.

Així doncs, tot i estar lluny del potencial productiu, en general a Europa faltaran peres, sobretot Conference, i per això s'espera revaloritzar la pera d'aquí

La presentació de les Previsions de producció de poma i pera de Catalunya 2021 ha tingut lloc aquest divendres a la seu d’Afrucat, un acte en el qual hi han participat el president del Comitè de Poma i Pera d’Afrucat, Joan Serentill, pel seu director general, Manel Simón i pel president de l’entitat, Francesc Torres, acompanyats pel secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol. 

Comentaris