La família Gómez Vidal lliura 720.000 negatius al fons de l'IEI

Imatge arxiu Gómez Vidal, pont vell de Lleida
photo_camera Imatge arxiu Gómez Vidal, pont vell de Lleida

El fotoperiodista Jordi Gómez Vidal ha donat a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) el fons fotogràfic del seu pare, Josep Gómez Vidal, i el seu propi, es tracta majoritàriament per negatius de 35 mm, així com negatius de 6 x 6, positius originals de les trameses a EFE, i un petit conjunt de pel·lícules de cinema amateur en format de 8 i S8 mm.

Jordi Gómez en l'acte de lliurament del fons familiar a l'IEI 1Tot el fons està guardat en antigues caixes de paper fotogràfic i arxivadors. Concretament es tracta d'un total de 542 caixes plenes de material. Es calcula que poden sortir uns 33.000 rodets blanc i negre i uns 8.000 rodets de color, sense tenir en compte el fons fotogràfic de caràcter privat (bodes, batejos, comunions, ...). Tot plegat podria suposar més de 720.000 instantànies.

Es considera que aquest és un material gràfic d'especial interès, tant per la quantitat com per la qualitat, ja que es tracta d'un fons molt ric pel que fa a la seva la temàtica i comprèn unes dates en les quals no hi havia molts fotògrafs que fessin la feina que duia a terme Josep Gómez Vidal

L'inventari i la descripció detallada del fons es farà alhora que s'instal·len els negatius en material de conservació que en garanteixi la seva preservació. Els negatius es troben enrotllats en bobines dins de les caixes. Per tal de poder fer una descripció específica de cada rodet, es procedirà a instal·lar-los en capsetes individuals. La digitalització s'anirà fent de manera paral·lela a la descripció dels rodets, i finalment es traslladaran al dipòsit de conservació. En aquest sentit, la Diputació i l'IEI adquiriran un important volum de material de conservació per dur a terme la preservació del fons fotogràfic.

Imatge arxiu Gómez Vidal, pont vell de LleidaCal recordar que Josep Gómez Vidal va dedicar la seva vida professional al fotoperiodisme i a la fotografia de reportatge. La seva obra està formada fonamentalment de reportatges i comprèn els més diversos esdeveniments de la ciutat i del territori al llarg de la segona meitat del segle XX. Bona part d'ells li van ser encarregats per publicacions com el diari La Mañana, on va realitzar els seus primers treballs i on va estar vinculat fins a l'any 1984; o per l'agència EFE, de la qual fou corresponsal durant tota la seva vida professional. A partir dels anys 70, va treballar conjuntament amb el seu fill Jordi, també fotoperiodista. Fou molt coneguda la seva botiga de fotografia al carrer Major.

Comentaris