02.10.2022 |

El Fòrum Agroalimentari defensa el paper de la pagesia en la sostenibilitat i el clima

Lloen des de Lleida el paper que exerceix el pagès en la lluita contra la crisi climàtica 
Els consellers lleidatans del departament d'Agricultura de la Generalitat
Els consellers lleidatans del departament d'Agricultura de la Generalitat
El Fòrum Agroalimentari defensa el paper de la pagesia en la sostenibilitat i el clima

Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) va reunir aquest divendres, veus científiques, professionals i veus de l'experiència del sector agrícola, en el segon Fòrum agroalimentari, una iniciativa impulsada per la cadena SER, i el projecte  INNO4AGRO. 

Els consellers lleidatans del departament d'Agricultura de la GeneralitatEl programa va organitzar una taula rodona que va reunir a cinc de les persones que van dirigir la conselleria d'Agricultura entre els anys 1992 al 2010, tots ells lleidatans, Meritxell Serret, a través d’un vídeo gravat a Bèlgica, Francesc Xavier Marimon, Josep Grau, Antoni Siurana i Joaquim Llena que van defensar les pràctiques de sostenibilitat dels agricultors i ramaders catalans a l’hora d’afrontar el canvi climàtic.

La consellera d'Agricultura  Teresa Jordà, Joan Talarn i Miquel PueyoMeritxell Serret, va parlar en tot moment de crisi climàtica  superant així el que molts anys s’ha anomenat canvi climàtic i que ara ja hauria entrat en fase de crisiEn aquest tema ens hi juguem molt, afirmà, afegint que el sector primari és estratègic i calen polítiques per ajudar a fer que la transició per assolir la sostenibilitat tant  en l'àmbit ambiental​, com social i econòmic.

Francesc Xavier Marimon, natural de la Segarra. Insistí a dir que en aquests moments el més important és el canvi de mentalitat de la població, dels productors i dels consumidors, perquè necessitem que el territori sigui sostenible i s'ha de produir de la millor manera.

Josep Grau, del Pla d'Urgell, que manifestà respecte al canvi climàtic que hem de pensar globalment. També indicà que Europa és en aquests moments una de les parts del món més exigents en la producció d'aliments seguint criteris de sostenibilitat i posà com a exemple a Catalunya.

Antoni Siurana, de la ciutat de Lleida, que afirmà que l'home que porta en el seu ADN la sostenibilitat és el pagès. És el primer interessat a preservar el territori.

Siurana va voler diferenciar clarament la funció del pagès del qual són les empreses agrícoles i per això digué que la societat ha de cuidar l'agricultor, que definí com un"ésser necessari per a la societat, ja que sense ells el territori quedaria buit

Joaquim Llena va remarcar que el sector agrari és el més compromès amb la societat i que, malgrat això, es veu contínuament agredit per prejudicis, i es va mostrar convençut que el món rural té la clau en la gestió de residus.

Segon Fòrum agroalimentari SER LleidaLa consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, va participar en l'acte inaugural del Fòrum, compartint taula amb el president de la Diputació, Joan Talarn, i  l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo

Jordà va destacar que el sector agrari representa el 23 per cent del PIB de Catalunya, però tenim l'1 per cent del pressupost de la Generalitat, alguna cosa no quadra. La responsable d'Agricultura feia aquestes declaracions mentre la Generalitat negocia a la recerca de suports per tirar endavant els pressupostos.

Segon Fòrum agroalimentari SER LleidaEl Fòrum agroalimentari analitzava els objectius de desenvolupament sostenible, marcats per l'ONU per a aquest mil·lenni, i la innovació orientada a complir-los, amb el director de Fruits de Ponent, Josep Presseguer; el restaurador Gonzalo Ferreruela; l'investigador de l'IRB José Serrano, i el responsable de producció de L'Olivera, Pau Moragas.

El diputat del Parlament Europeu membre de la Comissió de Medi Ambient, Javi López, augura que la Unió Europea obrirà un fons de transició ecològica per ajudar ciutadans i empreses a afrontar el canvi climàtic. A més, va defensar que els ajuts comunitaris per afrontar el canvi climàtic no vagin en detriment de la negociació de la Política Agrària Comuna, perquè els agricultors mantinguin els ajuts actuals al sector i no es perdi ni un euro de partides agràries.

El Fòrum Agroalimentari defensa el paper de la pagesia en la sostenibilitat i el clima
comentaris