Herminio Bonilla, novena persona identificada a la fossa comuna del Soleràs

Aquest divendres 2 de juliol s'entreguen les restes als familiars a l'Ajuntament del Soleràs

Restes de la fossa comuna del Soleràs.
photo_camera Restes de la fossa comuna del Soleràs.

Avui 2 de juliol, a les 11.00 hores, tindrà lloc al Soleràs l'entrega de les restes del soldat Herminio Bonilla als seus familiars. Aquestes podran ser traslladades i inhumades, finalment, al lloc de descans escollit per la família, al cementiri d’Arroyo de la Luz (Càceres).

Es tracta de la novena persona identificada de la fossa comuna de la Guerra Civil d'aquest municipi de les Garrigues

El Soleràs va ser un punt destacat en l’organització sanitària republicana, sobretot entre juliol i novembre de 1938. S'hi van instal·lar dos hospitals en edificis de la població i un equip quirúrgic mòbil, que van atendre soldats que havien estat ferits al front. Les víctimes s’inhumaven al cementiri vell, que en aquell temps estava en desús.

Entre 2017 i 2018, la Generalitat de Catalunya va dur a terme l’excavació de la fossa del cementiri vell del Soleràs. L’actuació va finalitzar amb la recuperació de les restes de 146 individus (127 individus complets i 19 amputacions d'extremitats), enterrats en vuit rases, dues de soldats republicans, cinc de soldats franquistes i una de civils. Amb Herminio Bonilla Javato, ja són 9 les víctimes enterrades en aquesta fossa que han pogut ser identificades gràcies als encreuaments de dades del Programa d’identificació genètica.

Les restes no identificades estan inhumades al cementiri del Soleràs, a l’espera que es puguin identificar mitjançant noves dades de familiars de persones desaparegudes

Herminio Bonilla Javato, soldat de l’exèrcit franquista, figurava en una llista d’inhumats elaborada per l'Ajuntament del Soleràs el 1958. Per aquest motiu, la Direcció General de Memòria Democràtica va iniciar una cerca inversa per intentar localitzar-ne els familiars vius. Es van trobar persones amb els mateixos cognoms a Arroyo de la Luz (Càceres) i es va contactar amb l'Ajuntament de la població, que va confirmar que Herminio Bonilla era originari del poble i va facilitar les dades de contacte d’una neboda.

La prova genètica se la va fer un nebot i, finalment, el 29 d’octubre de 2020 el laboratori de genètica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron va informar de la identificació positiva (estudi del cromosoma Y: probabilitat de relació per línia paterna del 99,9998625 %.).

A Catalunya hi ha 529 fosses de la Guerra Civil documentades, amb una xifra estimatòria de 20.000 persones enterrades

El Programa d’identificació genètica disposa actualment d’unes 2.562 mostres d’ADN de donants vius i de 332 perfils genètics de restes de fosses. El Departament de Justícia es marca com a prioritat l’extracció de les dades genètiques de les restes que encara no s’han analitzat. 

D’altra banda, la donació d’ADN per part dels familiars, que és gratuïta i indolora, és clau per poder identificar les víctimes. Els familiars que vulguin donar una mostra genètica s’han d’inscriure al Cens de persones desaparegudes. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron s’encarrega d’extreure la mostra del frotis bucal, que es pot fer a diferents punts del territori.

Comentaris