La Fundació Ferreruela Sanfeliu organitza unes jornades sobre els drets sexuals i reproductius de les dones africanes residents a Lleida

Jornades sobre els drets sexuals i reproductius de les dones africanes residents a Lleida
photo_camera Jornades sobre els drets sexuals i reproductius de les dones africanes residents a Lleida

La Fundació Ferreruela Sanfeliu (FFS) ha realitzat, al llarg de tres dies, unes jornades formatives en Educació per al Desenvolupament (EpD) en Drets Sexuals i Reproductius de les dones africanes residents a Lleida, per tal d'apropar diferents realitats presents en la ciutat, obrir espais de diàleg i també sensibilitzar en valors de respecte i igualtat.

Lleida és un territori multicultural on conviuen persones de diferents països i cultures. La integració social és vital i molt enriquidora pel benestar de tots i totes les ciutadanes

La majoria de dones africanes residents a Lleida estan en situació d'alta vulnerabilitat. Les jornades organitzades per la Fundació Ferreruela Sanfeliu volen obrir canals de comunicació entre cultures i diferents agents de canvi, entendre i aprendre per generar empatia intercultural, compartir responsabilitats i millorar la salut i la qualitat de vida dels col·lectius femenins minoritaris. 

Jornades sobre els drets sexuals i reproductius de les dones africanes residents a Lleida 1Les jornades han constat de tallers específics dirigits als diferents col·lectius implicats en la promoció de la salut de les dones africanes: homes i dones africanes residents a la ciutat de Lleida, serveis socials i organismes oficials, i professionals de la salut i l'educació. També s'han realitzat tallers participatius entre els alumnes de 4t d'ESO de dos instituts de Lleida.  

L'objectiu de les activitats és sensibilitzar i generar impacte entre la societat civil i els organismes del territori com agents de canvi, per contribuir a la defensa i millora de la realitat en què es troben els drets sexuals i reproductius de les dones africanes a Lleida i d'arreu del món. L'educació és un motor clau, i gràcies a compartir experiències i generar vincles, aquestes jornades ajuden a trencar tabús i obrir espais de diàleg i reflexió. 

Èxit de participació i valoració positiva de les jornades

El primer taller, celebrat el passat diumenge, 28 d'octubre, estava dirigit a les dones africanes de Lleida i va comptar amb nombrosa assistència i participació femenina. Es va crear un espai de diàleg sobre el dret a la salut de les dones i la realitat de la mutilació genital femenina. 

El segon taller, que va tenir lloc aquest dilluns, va reunir a 30 persones implicades professionalment en el benestar de les persones en risc d'exclusió social i que pateixen violència de gènere, i es va analitzar l'actual protocol d'acció per trobar noves eines i recursos d'inclusió multicultural. 

Les jornades estan emmarcades dins el projecte de defensa dels drets sexuals i reproductius a Senegal, executat en conveni amb l'Institut de les Desigualtats i finançat per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

Bombo Ndir Fall, presidenta de l'Associació de Dones Immigrants SubsaharianesLes jornades s'han clausurat aquest dimarts amb el taller de participació activa per als alumnes de 4t d'ESO de l'IES Manuel de Montsuar i del col·legi Les Heures. Les preguntes, els dubtes i les seves opinions construiran un col·loqui molt enriquidor sobre la responsabilitat compartida, els estereotips de gènere i com aquests prejudicis afecten la salut de les persones. 

Per aquestes jornades la FFS ha comptat amb l'expertesa i experiència de Bombo Ndir Fall, presidenta de l'Associació de Dones Immigrants Subsaharianes, vicepresidenta de la Coordinadora de les Associacions Senegaleses de Catalunya (CASC) i mediadora en Gènere i Educació per al Desenvolupament. El representant de la FFS a Dakar, Marcel Montiel, especialista en gestió de projectes en salut i comunicació social, també ha participat durant aquests tallers per compartir millors pràctiques i sinergies entre Lleida i Senegal.

Comentaris