Publireportatge

Laura Roca: "Vivim amb 50.000 tòxics més que fa 20 anys"

Entrevistem Laura Roca d'Opcinatura, que ens parla sobre alimentació, salut, tendències i la microbiota que ens habita, al nou espai cafeteria de la seva botiga.
fotolauraroca
photo_camera La Laura amb la Sofía i la Clàudia, l'equip d'Opcinatura, al nou espai cafeteria.

Quan el coneixement es troba amb la intuïció, sorgeix un saber únic. Una manera de fer, una eficàcia excepcional. Quan algunes persones aconsegueixen combinar aquests dos dons en el seu àmbit, el que ofereixen a la societat és d’un valor immens i ens fa més privilegiats si hi tenim accés.
Indubtablement, la salut és un dels camps on aquesta combinació és realment fascinant. En l’actualitat i sempre. A tots ens ve en ment algun professional d’aquest àmbit per qui sentim admiració no només pel seu ampli coneixement, sinó per la manera que té d’usar-lo i aplicar-lo. Allò que, malgrat saber el que sap més gent, el fa característic. Així, segurament, també hauríem d’estar agraïts a tots aquells curanderos i remeiers del passat que van saber fer bon ús dels recursos de què disposaven, i van lluitar per ampliar-los. Avui en dia, gràcies a les facilitats de què gaudim per compartir informació i als progressos tecnològics, un seguit de línies d’investigació innovadores estan conduint a grans respostes gràcies, probablement, a grans preguntes formulades amb encert i, sobretot, una bona intuïció, no tan diferent de la que usaven els nostres sanadors ancestrals.

person-holding-green-leafed-plant-1781933

La Laura Roca és una professional del món de la salut i la medicina integrativa que porta anys buscant respostes i preguntes per igual. Vint-i-quatre hores al dia durant dècades no són suficients, segons explica, per topar amb totes les respostes. Però això és, precisament, el que l’ha dut al llarg dels anys a crear tota una xarxa de professionals del món de la salut i la nutrició que comparteixen els seus coneixements més valuosos per posar-los a l’abast de la societat, i per seguir investigant junts. Amb aquesta motivació de base, i conscient de la importància que té l’alimentació per la salut de tothom en el dia a dia, la Laura va obrir la botiga de nutrició Opcinatura de Mollerussa, que després va necessitar una extensió que pogués encabir tots els professionals que s’acabarien sumant a les seves inquietuds i interessos, i que havien de donar resposta a les creixents demandes dels usuaris. Quan el despatx de la botiga ja no era suficient, aquest grup de professionals va acabar conformant, ni més ni menys, la Clínica Basel, una clínica situada a menys de 100 metres de la botiga de nutrició que reuneix un equip multidisciplinari especialitzat que treballa conjuntament sota el concepte de la medicina integrativa. Aquesta ampliació només feia que confirmar el caràcter indestriable de la relació nutrició - salut, i amb la botiga, la clínica i un seguit d'experts de referència en àmbits diversos, s’ha anat configurant un circuit que té per objectiu apropar a la gent els seus coneixements sobre la salut, alimentació i nutrició. Compartir, conscienciar, atendre i avançar.

Aquest cap de setmana del 16 i 17 de novembre, la clínica fa una jornada de portes obertes amb activitats gratuïtes durant tot el dia, que inclouen des de tallers de Chi Kung, Reiki, massatge i acupuntura fins a conferències de Medicina Integrativa i aigua Kengen

Tornem als orígens d’aquest projecte, a Opcinatura, amb motiu de l’apertura d’un nou espai cafeteria dins la botiga. Un espai de calma i trobada on la Laura respon les nostres preguntes i dubtes sobre alimentació, salut i tendències en aquests àmbits:

opcinatura

Com obre les seves portes, Opcinatura?

El projecte va començar al 2015, quan buscava un local on crear un espai amb producte ecològic, de producte de proximitat i a un preu competitiu. A la família som consumidors de producte ecològic des de fa anys, i a l’hora de fer la compra, quan vivíem a Balaguer, havíem d’anar a tres botigues per poder fer la compra de la setmana. Això suposava molt de temps per trobar tots els productes que necessitàvem, des de carn i peix fins a pa, llegums i tota la resopcinaturata. La idea era que aquest fos un espai on es pogués fer tota la compra de la setmana, sense moure’s de lloc, i que oferís preus competitius. Un espai, a més, amb una línia darrere de coneixement en naturopatia, anatomia, i tot el que necessitem en el món de la nutrició per poder informar, orientar, i acompanyar la persona que acudeix aquí. Al principi, aquí hi havia un despatx que complia amb aquesta funció. Però ara, tenint la clínica amb tots els professionals, aquest espai de l’antic despatx l’hem obert a la cafeteria, i a una sala que té l’aparell mèdic BEMER, que activa la microcirculació, a disposar dels usuaris.

El proper 30 de novembre, el Dr. Aizpiri, un dels grans especialistes en Medicina Integrativa, oferirà una conferència organitzada per la clínica i la botiga sobre 'Immersió en Medicina i Psiquiatria Integrativa' al Teatre l'Amistat per exposar les bases més importants d'aquesta disciplina i la seva experiència acumulada durant 25 anys de treball

També estem associats amb una família d’Igualada que tenen la botiga des del 1993 i ens han ajudat molt, perquè ens han guiat per trobar el producte de més qualitat i al millor preu. Aquesta aliança també permet oferir productes a preus més competitius als clients, i tenir la seva botiga de col·laboració a Igualada, com aquesta ho és per ells.
La nostra tasca aquí a la botiga es complementa amb conferències de professionals i experts referents en el món de la salut en diferents espais de la ciutat, com la del neuropsiquiatre Doctor Javier Aizpiri, conegut en l'àmbit nacional i Internacional, que oferirà la seva el 30 de novembre al Teatre l’Amistat; o la de Xevi Verdaguer, l’expert en psiconeuroimmunologia, on van assistir 400 persones; o la bioquímica Olga Cuevas, que va fer una xerrada a la Casa Canal.

I per què Mollerussa?

Des del principi, tenia molt clar que havia de ser a Mollerussa. I això que he viscut deu anys a Viella i dos a Balaguer. Però tenia molt clar que havia de fer-ho aquí, malgrat l’estudi de mercat que vam fer indicava que la millor plaça era Cervera. M’hi havien insistit, en fer l’estudi, però quan vaig veure els resultats, vaig dir: “doncs cap a Mollerussa, no?” [rialles]. Va ser com un pressentiment, i la veritat és que m’hi trobo molt a gust. Des del principi m’he trobat molt acollida aquí.

IMG_6491

Opcinatura sembla molt més que una botiga de nutrició.

Aquí intentem tenir una bona varietat de producte, però també intentem dedicar el temps a la gent que ho necessita si té dubtes, preguntes i necessiten orientació. Per això tenim tot el personal amb formació, perquè pugui fer aquest acompanyament. I els professionals que abans érem al despatx, ara som a la clínica. Aquests 16 que som avui, també donem suport als clients de la botiga, ja que des d’aquí veus molt les necessitats de les persones. Per orientar-los, també, cada any fem tallers cada 15 dies amb temes d’interès per la gent. Els fem tant a la primavera com a l’hivern. Finalment, també fem conferències amb experts perquè, si una persona vol fer un canvi, això no només implica un canvi de dieta, o fer unes pautes nutricionals durant 3 o 4 mesos, sinó que cal introduir canvis també a en quant a hàbits, tant alimentaris com de vida, i mantenir-los. S’ha de trobar allò que a la persona li va bé, que pugui encaixar amb el seu estil de vida i la seva salut. I per fer tot això, necessites molta informació.

I orientació, oi? Perquè és tot un món, i llegint arreu no sabries ni per on començar.

Avui en dia, no es pot saber de tot. Cadascú sap del seu camp, i després intentes tenir nocions i tens interès  per altres camps, però és clar, jo que em dedico a això 24 hores al dia, t’asseguro que tinc moltíssimes coses per aprendre encara. I val més que sigui així! Però el que sí que està clar és que no s’ha de veure l’alimentació com un estrés, ni com un factor aïllat perquè no ho és.shah-shah-LAxWiJaxAQE-unsplash

L’alimentació forma part de tot un estil de vida. El problema de base, tal com ho veig, és que tenim un ADN que està molt adaptat a la selva i poc adaptat al ritme de vida que tenim avui dia.

Ha canviat molt en pocs anys...

Tenim molts més tòxics, uns 50.000 tòxics més que fa 20 anys. Aquest és un canvi molt important i molt brusc pel cos, i no hi està adaptat. L’estrés el necessitem per poder funcionar per no estar tot el dia al sofà però, en excés, ens provoca molta inflamació i alteració. person-holding-analog-watch-3130646Per tant, hem de seguir un cert ritme de vida però, en contrapartida, hem de controlar o incidir en aquelles coses que són controlables. I què ho és? L’alimentació, perquè es pot modificar i adaptar a un mateix; l’aire, que es pot netejar; l’aigua que bevem… Podem donar-nos 5 minuts i aprendre a relaxar-nos. Tot això, ho podem controlar. I observar-nos en conjunt perquè, tal com una amiga metgessa diu, “la idiotesa té una nova definició: observar les coses per separat”.

El problema de base, tal com ho veig, és que tenim un ADN que està molt adaptat a la selva i poc adaptat al ritme de vida que tenim avui dia.

Es porta molt.

Si per exemple, pensem en l’alimentació per una banda, però bevem alcohol per un tub; o no bevem alcohol, però dormim dues hores; el resultat és pobre. En el grau de medicina, s’hi donen les nocions bàsiques -anatomia, bioquímica...-, però no la relació entre els sistemes. Si agafes el sistema nerviós i “l’extreus”, tal com s’està fent de forma habitual, i l’aïlles del sistema digestiu per una banda, i del sistema hormonal per una altra… El sistema no s’explica, no funciona. El sistema digestiu, si el treus del conjunt, no funciona. El sistema hormonal, tampoc. I com funcionen? En conjunt, com les peces del rellotge, no? Doncs, l’alimentació, simplement, és una peça més que hem d’entendre com funciona en el seu conjunt: les rutes metabòliques, el que ens aporta -vitamines, minerals, nutrients de qualitat que les cèl·lules utilitzen per crear energia...-.hamza-bounaim-_VnJ1YFTZvQ-unsplash Cal mirar-ho en conjunt i entendre per què és important l’alimentació. Diuen que som el que mengem, i hi ha tot un moviment. Però, en realitat, en saber més sobre la microbiòtica i l’alimentació, el que hauríem d’afirmar és: “som el que absorbim”. El que mengem és molt important; evidentment, com més qualitat tingui l’aliment, més nutrient aportarà, però tambe hem de tenir el sistema digestiu molt bé -o sigui, sense inflamació, que els dos quilos de bacteris que tenim estiguin en equilibri per poder absorbir els nutrients…-.

Imagino que una bona alimentació afavoreix que el sistema funcioni bé, també a llarg termini.

És així. Si el digestiu no el tenim bé i mengem una alimentació ecològica amb nutrients sencers, absorbirem més que no pas amb una alimentació plena de refinats i ensucrats. Però la importància de l’alimentació va lligada a l’estat de l’intestí. D’aquí el que deia que, l’alimentació, és una peça més d’un conjunt. Per sort, cada dia sabem més. I com més sabem, més eines tenim per poder revertir una situació o poder treballar per restablir l’equilibri.

IMG_6510-copia

Hi ha hagut algun punt de la teva vida en concret que t'hagi portat fins aquí, a plantejar-te tot això?

Sí, va haver-hi un moment a la vida molt important. Jo fins als 18 anys no havia tingut cap problema de salut i m’havia trobat molt bé. Quan a partir dels 23 van començar els problemes, els metges em van dir que hauria de viure amb ells. I jo, això, no ho veia, així que de forma activa vaig començar a pensar què havia pogut passar. Què és el que havia canviat? Fins als 18 anys, jo m’havia alimentat del que cultivàvem a l’hort. Però quan vaig arribar a Espanya, no li notava el gust de res, ni a la fruita ni a la verdura que en aquell moment comprava en qualsevol supermercat, perquè aleshores no n’era massa conscient de la importància que tenia. I a la vegada, havia reduït els aliments que abans consumia. El que havia canviat era la meva alimentació. Quan ho vaig caure, vaig intentar trobar la forma de recuperar l’alimentació saludable, amb aliments naturals, com ous ecològics de casa, carn ecològica i fruita i verdura ecològica. I per tant, vaig recuperar salut i avui, ja no tinc aquell problema amb què els metges m'havien dit que hauria de viure. 

white-mug-3152022

Potser hi passem tots per un moment així, d'una manera o altra. Quan ets jove, per exemple, de cop vius molts canvis. Els hàbits canvien radicalment, tot i que al principi no li dones importància...

Sí. Cadascú té un punt, més tard o més d’hora. I és una sort que sigui quan ets jove! Però cal respectar el punt on es troba la gent, perquè potser aquest tema no ‘li ressona’ o no està preparada. Cadascú hi arriba al seu moment.

Diuen que som el que mengem, però, en realitat, el que hauríem de dir és: 'som el que absorbim'

Clar. Perquè, un cop hi entres, és un món que no s'acaba mai.

Precisament, aquesta és la motivació que hi ha darrere del projecte. El fet de compartir, de conscienciar. Vam fer la clínica perquè vam veure que necessitàvem més equip per fer un acompanyament a la gent. I el mateix amb les xerrades i tallers. Ara, cada matí, a la botiga, farem 10 minuts d’explicació sobre alimentació, nutrients, proteïnes, hidrats de carboni, ruta metabòlica…

Guau.

Sempre intentem que sigui així. Aquesta voluntat de compartir és el que mou tota la resta perquè, si no, no m’hagués enredat amb tot això!

Llavors, algú que no sap massa sobre el tema, sap que pot venir aquí i rebre un assessorament.

Per això hem posat la cafeteria, precisament. Perquè a la gent, quan tingui inquietud, li sigui més fàcil entrar i no li faci respecte. Si hi ha una cafeteria, doncs pots demanar un cafè, i això dóna més peu a què puguis fer alguna pregunta.

O sigui, que la cafeteria no hi és només per consumir -que també-, sinó per poder parlar relaxadament.

Sí. Darrere de tot això hi ha la voluntat aquesta d’apropar, de compartir el que sabem. Encara tenim moltes coses per aprendre, però el que ja sabem és informació de qualitat contrastada, i hi ha estudis darrere tot el que compartim.

I pel que fa als productes, així a primer cop d'ull sembla que teniu una mica de tot.
Una mica de tot. Tenim des de carn a peix de pesca sostenible d’alta mar, fruita, verdura, iogurts, kefir, proteïna vegetal, formatges que no són làctics, vins sense sulfits d’aquí a la zona, cafè… Tenim molts productes i alternatives per la gent amb intoleràncies i al·lèrgies, com ara a l’ou, a la proteïna dels làctics, la lactosa, el gluten. Tenim un gran assortit de productes per celíacs de bona qualitat… I ara també introduït congelats i gelats.

shallow-focus-photography-of-squash-soup-1277483 

La cosa, doncs, és que aquí pots fer-hi la compra setmanal, si vols.

Exacte. I després tenim la part de complementació nutricional, amb vora 4.000 referències. Són molts productes diferents que has de saber situar i explicar.
I pel que fa a la cafeteria, funciona amb aigua tractada. Amb la cafetera utilitzem una aigua lliure de metalls pesants, sense químics ni pesticides, remineralitzada i reestructurada. Per beure, tenim l’alcalina, de la qual en triem el pH i que també utilitzem per netejar, podent fer servir l’aigua àcida en lloc de productes químics. I, per l’aire, tenim un reactor molecular que el neteja eliminant-ne els virus, bacteris i floridures de l’ambient que, en ser l’aliment dels àcars, també fa que aquests desapareguin, deixant l’aire lliure també de toxines i les olors mediambientals que afectarien persones amb sensibilitat química múltiple. Aquest vol ser un lloc agradable i segur per a tothom.

Descobriu-los:

Carrer de Ferrer i Busquets, 74, 25230 Mollerussa

Tel. 873 49 99 05

http://web.opcinatura.com/

Comentaris