El millor antídot per l'arrencada del curs escolar ha sigut 'l'experiència de l'any passat'

En algunes comarques, sobretot a la Cerdanya i la Vall d’Aran, s’ha notat un increment de matrícules per l’efecte que ha tingut el trasllat cap a les segones residències de diverses famílies que, arran de la pandèmia, estan fent teletreball i han decidit marxar de l’àrea metropolitana de Barcelona
Escola Marinada Vilanova de Bellpuig @JosepAPérez
photo_camera Escola Marinada Vilanova de Bellpuig @JosepAPérez

Escoles i instituts arrencaven aquest dilluns el curs 2021-2022 amb un optimisme contingut, d'una banda pel retrobament amb els alumnes i d'altra per l'alleugeriment de les mesures sanitàries i preventives. Cada centre ha preparat els protocols de rebuda de l'alumnat i de la presència dels pares a la seva manera, en el cas dels centres de primària la majoria d'escoles no han permès l'accés dels pares al recinte. En el cas dels Instituts, els alumnes han estat convocats de manera esgraonada segons els cicles.

Escola Ignasi Peraire Mollerussa

El conseller d'Educació Josep Gonzàlez-Cambray ha destacat que han pogut obrir els 5.470 centres arreu de Catalunya en un any amb menys alumnat i més professors 

El delegat dels Serveis Territorials d’Educació de la Generalitat, Claudi Vidal, ha destacat que enguany començaven el curs escolar amb molta il·lusió força i empenta, ja que arrencava amb el 100% de presencialitat des del primer dia. “Només ens resta confiar que aquest curs sigui ple d’èxits i ens permeti continuar transformant l’educació en el tema de l’equitat i igualtat d’oportunitats, gràcies a la paciència i capacitat d’adaptació de la canalla, la complicitat amb les famílies i la bona feina i compromís professional dels nostres docents”

INS Terres de Ponent Mollerussa 2A Lleida un total de 20.000 alumnes han començat el curs escolar als cicles infantil, primària i secundària i al voltant de 774 ho feien en les escoles bressol de la xarxa municipal. 

Escola Pompeu Fabra MollerussaA Mollerussa els centres de primària comencen el curs amb la lliçó sanitària apresa de l’any passat, una circumstància que afronten amb seguretat, però la matrícula de nens i nenes nouvinguts continua essent important a la capital del Pla d'Urgell. Les Arrels, Pompeu Fabra, i Ignasi Peraire, són els centres públics de la ciutat, i les escoles bressol El Niu, El Para-sol i La Quitxalla, als que s'ha d'afegir el concertat del Carme, el que representa una oferta escolar que ronda les 2.000 matrícules.  

INS Mollerussa IVPel que fa als instituts, el Terres de Ponent en el qual estan adscrits els joves de Mollerussa ha iniciat el curs amb una matrícula que ronda els 340 alumnes, un centre que continua reivindicant reformes, però manté una ràtio acceptable segons la direcció. Pel que fa a l'INS Mollerussa IV aquest curs ha doblat l'espai per poder acollir l'increment d'alumnes de la comarca que inicien els estudis de secundària amb una matrícula de poc més de cent trenta alumnes. 

L'escola Marinada de Vilanova de Bellpuig ha sigut la mostra de centres rurals, amb una matrícula de més d'un centenar d'alumnes i esperant algunes reformes comparteix espai amb la llar d'infants que ha permès arrelar noves generacions al municipi. La direcció reivindica una millora del menjador, però estan satisfets amb els espais, la ràtio i les mesures que s'hi han aplicat.

Parc del Saladar Alcarràs 1 A Alcarràs 1.500 infants i joves inicien el curs en l'escola bressol municipal - 69 nenes i nens- i els centres de primària Parc del Saladar - 536 alumnes -, i Comtes de Torregrossa - 520 alumnes -, així com l’INS Alcarràs amb una matrícula de 550 alumes. “El d’enguany torna a ser un inici de curs singular, però amb la diferència que la situació ha variat a conseqüència de la seguretat sanitària que ens donen les vacunes. Demanem a tothom que, com sempre, hi hagi màxim respecte a les exigències sanitàries a les quals obliga la situació. Ens juguem la salut de tothom”, explica Gerard Companys, regidor d’Educació d'Alcarràs.

Corbins escolaCorbins ha començat les classes, amb 107 alumnes de l’escola pública Sol Ixent, amb 14 infants matriculats a P3. Així, el centre només ha vist increment en un alumne respecte al curs passat. El centre educatiu afronta un nou curs amb les mesures contra la pandèmia per evitar contagis i la il·lusió dels retrobaments entre els alumnes i professorat. Aprofitant el primer dia, l’ajuntament ha començat la Setmana de la Mobilitat Europea (que se celebra del 16 al 21 de setembre), amb una campanya informativa a l’entrada del centre.

El teletreball incrementa les matrícules al Pirineu

En algunes comarques, sobretot a la Cerdanya i la Vall d’Aran, s’ha notat un increment de matrícules per l’efecte que ha tingut el trasllat cap a les segones residències de diverses famílies que, arran de la pandèmia, estan fent teletreball i han decidit marxar de l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta circumstància ha provocat que al voltant de 10.000 alumnes d’infantil, primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà (CFGM) de l’Alt Pirineu i Aran han començat aquest dilluns el curs escolar.

A Oliana, s’ha posat en marxa el tercer institut escola de la demarcació de Lleida, que compta amb més de 200 estudiants. També han obert dues escoles bressol al Pallars Sobirà, una a Llavorsí i una altra al nucli de Ribera de Cardós, a la Vall de Cardós.

Comentaris
Més a Societat
Entering on the requested page Skip advertisement