21.10.2020 |
Territoris.cat

Martí Boada i L’Olivera Cooperativa Premis Nacionals Felip Domènech d'Unió de Pagesos

Unió de Pagesos va lliurar els Premis Nacionals Felip Domènech a l'IEI
Unió de Pagesos va lliurar els Premis Nacionals Felip Domènech a l'IEI
Martí Boada i L’Olivera Cooperativa Premis Nacionals Felip Domènech d'Unió de Pagesos

Unió de Pagesos va lliurar aquest dimarts els Premis Nacionals Felip Domènech, que enguany han guardonat a l'ambientòleg Martí Boada en reconeixement a la tasca de divulgador científic que defensa la pagesia com a peça clau de la gestió ambiental i L'Olivera Cooperativa, de Vallbona de les Monges, en reconeixement a un model d'agricultura amb dimensió social.

Boada, Doctor en Ciències Ambientals i llicenciat en Geografia, és director del grup de recerca Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l'Institut de Ciència i Tecnologia (ICTA) a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on treballa en projectes centrats en els camps de canvi ambiental global i la biodiversitat des d'una perspectiva social, centrada particularment en el sistema urbà i els boscos.

Unió de Pagesos va lliurar els Premis Nacionals Felip Domènech a l'IEIBoada, que va rebre el premi a la persona, és autor de més d'una vuitantena de llibres de pensament i divulgació científica. Ha rebut nombrosos premis i reconeixements, entre els quals el 1995 va rebre el Premi Global 500 de les Nacions Unides de mans de Nelson Mandela. Actualment, treballa com a assessor de la UNESCO en l'àmbit de conservació de les reserves de la biosfera. El jurat destaca que Boada ha traslladat a la societat que les activitats agrícoles, ramaderes i forestals mantenen el paisatge i que la reculada de les tasques de la pagesia afecta negativament el sistema ecològic català.

L'Olivera, premi a l'entitat, va néixer el 1974, s'ha dedicat al cultiu, transformació i comercialització de vins i olis de gran qualitat en combinació amb la integració laboral que atén persones discapacitades. El jurat remarca que els vins i els olis són innovadors, han estat una font d'inspiració per al sector, on agricultura i món rural van de la mà, per exemple en el treball dels olis vinculats als secans.

Unió de Pagesos va lliurar els Premis Nacionals Felip Domènech a l'IEIEl jurat també destaca que l'equip de L'Olivera, conscient que treballa en l'entorn privilegiat de Vallbona de les Monges, patrimoni de la ruta del Cister, ha fet de la seu de la cooperativa un lloc obert, casa de diàleg del món rural, trobada d'entitats on, entre altres, s'hi va redactar el 2004 el Manifest de Vallbona de les Monges: Per un canal Segarra-Garrigues pel segle XXI i el 2015 el Compromís per Lleida, a més d'organitzar activitats artístiques i culturals.

Els guardonats van rebre del sindicat Unió de Pagesos, promotors del premi, una obra de l'artista cerverí Xavier Badia, una peça que representa un puny que emergeix de l'aigua amb un terròs humit, símbol de la terra regada, i adquireix el significat de la lluita per una feina digna.

Els Premis Nacionals Felip Domènech van arrencar el 2016 amb l'objectiu de fer un reconeixement públic cada dos anys a persones i entitats que han destacat en la defensa de la pagesia, de la cultura, del cooperativisme, del país i de les seves llibertats, d'una forma honesta, senzilla i amb companyonia. La primera edició dels premis va guardonar el tècnic agrònom de viticultura Agustí Villarroya, i el Parc Agrari del Baix Llobregat. Felip Domènech Costafreda va ser un destacat activista en el sindicalisme agrari, en el cooperativisme i en la cultura.

Martí Boada i L’Olivera Cooperativa Premis Nacionals Felip Domènech d'Unió de Pagesos
comentaris