Menys peres però més bones, les previsions per a la nova collita

Es prioritzarà el mercat de proximitat en una campanya que s'espera "amable" per als productors del territori
Treballadors collint pera llimonera en un camp de Térmens. Foto: ACN
photo_camera Treballadors collint pera llimonera en un camp de Térmens. Foto: ACN

La collita de pera a Catalunya preveu caure un 33% en comparació amb l'any passat segons les primeres estimacions d'Afrucat i Acció Climàtica. La mala inducció floral dels arbres a causa de la sequera i calor del 2023 seria la principal causa d'aquesta davallada, que afecta a totes les varietats, sobretot la conference (-45%), amb l'única excepció de la blanquilla (20% més). Així, el sector prioritzarà el mercat de proximitat davant del d'exportacions en un context en què altres països d'Europa també produiran menys peres. Amb tot, el director general d'Afrucat, Manel Simon, ha dit que s'espera una campanya "amable" per als productors del territori, amb una fruita de "qualitat" i una "bona" comercialització pel que fa als preus.

La collita de pera a Catalunya esperar arribar a les 80.426 tones, un 33% menys que l'any passat, quan se'n van recollir 120.754. Tanmateix, aquesta davallada productiva al territori també l'haurien patit altres països competidors d'Europa, per la qual cosa s'espera una "falta generalitzada d'algunes peres més que d'altres", ha exposat Simon. En aquest context, el sector prioritzarà el mercat nacional en comptes de l'internacional, ja que suposa un risc inferior i menys dificultats, ha dit el director general d'Afrucat. De fet, Simon ha avançat que un dels reptes del sector a mig termini és "reconquerir el mercat nacional, tal com passa amb el préssec".

Respecte als fruits, Simon preveu que tinguin una "bona qualitat i bons calibres, cosa que és especialment interessant per afrontar la comercialització en el mercat nacional". Tot plegat hauria d'ajudar a "defensar els preus" i els interessos dels pagesos catalans, tot i que encara és aviat per parlar-ne, ha afegit.

La blanquilla resisteix

El responsable de pera i poma d'Afrucat, Joan Serentill, ha atribuït la caiguda de la producció a la calor que va afectar els arbres durant la primavera passada, la qual cosa va comportar la mala inducció floral dels perers i ara aquesta davallada productiva. La patronal estarà amatent en els pròxims anys als efectes del canvi climàtic en la producció de fruita, ja que una situació com la d'enguany sostinguda en el temps seria insostenible per al sector. De fet, Afrucat ja ha avançat que aleshores s'hauria d'optar per adaptar la producció i potenciar les varietats resistents al context climàtic.

En aquest sentit, la blanquilla és l'única varietat que enguany tindrà més producció a Catalunya. Concretament, se'n preveu collir 6.255 tones respecte a les 5.198 del 2023. D'altra banda, la disminució de producció afecta principalment la pera conference, de la qual se'n colliran unes 33.693 tones, un 45% menys que l'any passat. Així mateix, la collita de pera llimonera (14.458 tones) cauria un 15%, mentre que la davallada seria més pronunciada en les varietats d'ercolini (-27%) i williams i barlet (-34%).

Comentaris