Es compromet a fer-ho abans de l'estiu

El Ministeri de Transports diu que recuperarà l'oferta d'Avant entre Lleida i Barcelona

Això no obstant, institucions, sindicats i entitats lleidatanes consideren insuficient el compromís de només recuperar l'oferta de trens abans de la pandèmia per dignificar la mobilitat del transport públic ferroviari a Lleida

Reunió de la Taula de Treball sobre el servei de trens Lleida-Barcelona al Ministeri de Transports

Data de publicació: dijous 03 de març del 2022, 13:39

Localització: Madrid

Autor: Cedida per la Subdelegació del govern espanyol a Lleida
photo_camera Reunió de la Taula de Treball sobre el servei de trens Lleida-Barcelona al Ministeri de Transports - Cedida per la Subdelegació del govern espanyol a Lleida

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana s'ha compromès a recuperar abans del juny el 98% de l'oferta habitual de trens físics Avant entre Lleida i Barcelona que es va veure reduïda per la pandèmia de la covid-19 al 2020. Així ha transcendit després de la reunió que ha tingut lloc aquest dijous a Madrid amb la presència d'institucions, sindicats i entitats lleidatanes que s'han desplaçat per reivindicar una millora del servei ferroviari.

Segons el ministeri, l'oferta Avant que hi ha actualment a Lleida se situa al 71% de la situació prepandèmia, atès que la demanda es trobaria molt ressentida pels efectes de la crisi sanitària

El ministeri ha assegurat que, malgrat que la demanda es manté en "nivells reduïts", properament l'oferta Avant recuperarà fins un 98% de l'oferta habitual de trens físics, a la qual se sumaria l'evolució de l'oferta de trens sinergiats.

Reunió de la Taula de Treball sobre el servei de trens Lleida-Barcelona al Ministeri de Transports

Data de publicació: dijous 03 de març del 2022, 13:39

Localització: Madrid

Autor: Cedida per la Subdelegació del govern espanyol a Lleida
Reunió de la Taula de Treball sobre el servei de trens Lleida-Barcelona al Ministeri de Transports Data de publicació - Foto: cedida per la Subdelegació del govern espanyol a Lleida

A la reunió també s'ha analitzat l'actual oferta global que té l'estació de Lleida, que unida a la seva situació central a la ciutat, ha permès, segons el ministeri, convertir el mode ferroviari en un "element essencial" per al desenvolupament de la ciutat. Segons el ministeri, la connectivitat de Lleida "està garantida" amb una oferta de 28 serveis en tots dos sentits en dia laborable (14 per sentit) amb el conjunt de serveis prestats per Renfe via OSP i comercial, als quals s'afegeix la resta d'oferta prestada pels operadors privats.

Un compromís insuficient per "dignificar" la mobilitat

Després de la reunió, la delegació lleidatana ha ofert una roda de premsa al Centre Blanquerna de la Generalitat a Madrid. En general, s'ha valorat positivament el fet que des del ministeri s'hagi percebut la unitat d'acció dels diferents actors que conformen la Taula de Treball per millorar el servei ferroviari. Això no obstant, consideren insuficient el compromís de només recuperar l'oferta de trens abans de la pandèmia.

Cristina Rodríguez, de CCOO ha assegurat que continuaran treballant per "dignificar" la mobilitat del transport públic ferroviari, mentre que Ramon Moreno, de la UGT, ha apostat per recuperar el màxim d'horaris de trens. El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha lamentat que la reunió no hagi servit per "recuperar l'equitat" i el servei de trens cap a Barcelona com un servei públic. En aquest sentit, ha recordat que l'objectiu és el de reduir al màxim les emissions del transport privat.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, s'ha mostrat més positiu i ha remarcat el fet que la societat lleidatana hagi estat capaç d'unir-se per portar una proposta al ministeri i s'ha mostrat "optimista" per aquest fet i també perquè la secretària els ha assegurat que abans de l'estiu es recuperaran les freqüències. Finalment, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha indicat que no pot ser que a dia d'avui l'empresa privada de cotxe compartit BlaBlaCar sigui el mitjà més utilitzat pels lleidatans per anar a Barcelona i ha qualificat la reunió de "fruitosa".

Comentaris
Més a Societat