Els sindicats van animar la ciutadania a recuperar el carrer per una “república dels treballadors”.

Un grup de manifestants sostenen cartells amb el lema 'L'autodeterminació no és delicte'
photo_camera Un grup de manifestants sostenen cartells amb el lema 'L'autodeterminació no és delicte'

Sota el lema L'autodeterminació no és delicte, al voltant de 500.000 persones - 200.000 segons la Guàrdia Urbana- es van concentrar aquest dissabte a las Gran Via de Barcelona, com a mostra d'indignació pel judici als polítics catalans processats pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017. La concentració convocada pels partits i entitats sobiranistes, va sortir de la plaça d'Espanya en direcció a la plaça de la Universitat, on es van fer els parlaments.

La manifestació l'encapçalaben el president, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent,La manifestació l'encapçalaven el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, a qui acompanyaven consellers del Govern i representants de JxCat, ERC, CUP i En Comú Podem, així com la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri. La convocatòria va utilitzar el símil de mur de dissidents dignes i orgullosos contra la repressió, que han utilitzat els magistrats del Tribunal Suprem per acusar els polítics catalans.

Elisenda Paluzie va titllar el judici de l'1-O de vergonyós i va apuntar que no hauria d'haver existit si l'Estat fos una democràcia. L'hem de convertir en una oportunitat, va insistir. Al seu torn, el portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri va dir que el judici de l'1-O és un judici contra la democràcia i va fer una crida als demòcrates espanyols a no cedir davant l'extrema dreta perquè els intolerants no s'apoderin de la política.

La manifestació a la Gran Via de  Barcelona pel dret a l'autodeterminació i contra el judici de l'1-OPer la seva banda, entitats pels drets civils i polítics van defensar el dret a la dissidència i l'aposta pel diàleg polític. Representants del sindicat Unió de Pagesos, Irí-dia, Novact i d'entitats de Madrid van avisar que continuaran sortint al carrer en defensa dels drets i les llibertats. Jordi Palou, de l'institut Novact, va demanar la nul·litat del judici de l'1-O per violacions de drets humans.

El coordinador nacional del sindicat Unió de Pagesos, Joan Caball, va insistir que el judici de l'1-O amenaça els drets i les llibertats de les organitzacions socials. Els sindicats, CSC i USTEC, que convoquen i donen suport a la vaga general del pròxim dijous 21 de febrer, van animar la ciutadania a recuperar el carrer per una república dels treballadors. Una crida que van secundar la presidenta de l'ANC, així com l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i la diputada de la CUP-CC Natàlia Sànchez.

Comentaris