20.10.2021 |
Territoris.cat

HO AFIRMA UNA RECERCA INTERNACIONAL ON PARTICIPEN LA UDL I EL CTFC

La pandèmia de Covid-19 agreuja el cercle viciós de la desforestació tropical

Contrast entre zones forestals i agrícoles a Acre, al Brasil - Kate Evans - CIFOR
Contrast entre zones forestals i agrícoles a Acre, al Brasil - Kate Evans / CIFOR
La pandèmia de Covid-19 agreuja el cercle viciós de la desforestació tropical

Les pandèmies, com l'actual de Covid-19, poden convertir-se en un nou motor indirecte de la desforestació tropical. Així ho afirma una recerca internacional, amb experts de 8 països, on participen la Universitat de Lleida i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, i que s'acaba de publicar a la revista Perspectives in Ecology and Conservation. En l'estudi, liderat per la Universitat de Sâo Paulo, participen investigadores i investigadors brasilers, espanyols, dels Estats Units, Austràlia, el Regne Unit, França, Itàlia i la Costa d'Ivori.

Els experts han comparat les imatges de satèl·lit de la desforestació durant un període de quatre setmanes al 2020 amb les del mateix període corresponent del 2019 a tots els tròpics del planeta. L'anàlisi proporciona evidències d'un augment immediat de la desforestació tropical a nivell mundial després de les polítiques nacionals i internacionals destinades a minimitzar l'impacte de la Covid-19 sobre la salut humana.

Durant el primer mes després de la implementació de mesures de confinament a la població, es van detectar alertes de desforestació a 9.583 quilòmetres quadrats, gairebé el doble que en el mateix període de 2019, quan van ser 4.732 quilòmetres quadrats

En general, la pèrdua de massa forestal va augmentar un 63% a Amèrica, un 136% a Àfrica i un i un 63% a l'àrea d'Àsia-Pacífic

L'estudi també posa de relleu que les zoonosis (aquelles malalties que poden transmetre's entre animals i persones com la Covid-19) poden interaccionar de manera recíproca amb la salut pública, l'economia, l'agricultura i els boscos. "Veiem que es tracta d'un problema que s’està retroalimentant a sí mateix, i si no redrecem les conseqüències a curt, mig i llarg termini de les mesures que prenem com a societat global podem endinsar-nos encara més en aquest cercle viciós de desforestació i zoonosis", destaca l'investigador de la Joint Research Unit CTFC-Agrotecnio i cap del Hub Global Forest Biodiversity Initiative a la UdL, Sergio de Miguel.

Tot i semblar que el confinament de la població a escala global ha portat una millora del medi ambient, l'investigador afirma que "malgrat la reducció significativa de la mobilitat i activitat socioeconòmica, contràriament al que es podria esperar, la reducció en emissions de carboni i gasos d'efecte hivernacle, principals causants del canvi climàtic va ser relativament marginal". A més, "si bé els nivells de contaminació es van reduir en diverses zones del món, com ara a casa nostra, a les zones tropicals aquesta contaminació per partícules associades a la desforestació i als incendis possiblement es va incrementar", afegeix Sergio de Miguel.

L'estudi també planteja diverses recomanacions com ara centrar-se en els mitjans de subsistència de comunitats rurals i indígenes, integrar com activitat essencial la supervisió i el control del medi ambient per aturar la desforestació i la pèrdua de biodiversitat, preveure un augment dels incendis forestals i per tant tractar-ne tant les causes com les conseqüències i per últim, fomentar les estratègies per impulsar els mercats legals de la fusta i les cadenes de subministrament i comercialització.

La pandèmia de Covid-19 agreuja el cercle viciós de la desforestació tropical
comentaris