Linyola i Sant Guim de la Plana tornen a suspendre el Pesebre vivent, a conseqüència de la pandèmia

Els organitzadors dels dos pessebres confien recuperar les representacions de cara al 2022, linyolenc es mostren convençuts que l'any vinent podran celebrar la 22a edició, de la mateixa manera, els organitzadors del pessebre de Sant Guim
Àlex Mases, i Susi Caba al pessebre de Linyola ©AnnaBerga
photo_camera Àlex Mases, i Susi Caba al pessebre de Linyola ©AnnaBerga

En menys mesura que l'any passat, la pandèmia ha continuat afectant les celebracions nadalenques per segon any consecutiu, en terres lleidatanes s'han dut a terme els actes més rellevants però condicionats per les mesures sanitàries i preventives. Una de les convocatòries més populars de les festes havien sigut els pessebres vivents i dos dels més significatius Sant Guim de la Plana i Linyola l'ha hagut de suspendre per segon any consecutiu.

Segons els organitzadors és inviable fer les representacions complint les mesures de seguretat

Pessebre vivent de Linyola 2015La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya agrupa 49 del centenar de pessebres que es fan al país. Enguany i després de l'aturada del 2020 per la pandèmia, 36 pessebres han recuperat l'activitat, tot i que entre aquests no hi figuren ni el de Linyola ni el de Sant Guim de la Plana, els dos únics pessebres vivents que hi ha a les terres de Ponent.

El motiu principal que ha portat als organitzadors a mantenir suspeses les edicions d'enguany és la impossibilitat de complir les mesures que recomana la Federació de Pessebres Vivents, en especial la distància de seguretat i l'ús de la mascareta obligatori també entre els figurants.

"No podíem garantir la seguretat i que es pogués fer com sempre es feia i vam decidir no fer-lo a contracor" lamenta la responsable de figurants del Pessebre Vivent de Linyola, Susi Caba, que també diu que aquest pessebre "porta molta feina" i que no es podien arriscar a estar dos mesos treballant, amb les despeses que això suposa, "per a després no poder-lo fer".

Pessebre Sant Guim de la Plana ©RafaelLópezDe fet, des de l'Associació Marinada, encarregada de l'organització del pessebre vivent de Sant Guim de la Plana, expliquen que "gairebé ja ho tenien tot preparat" per celebrar la 36a edició suspesa l'any passat quan van començar a mirar la normativa i van veure que complir-la era "inviable". A més, el seu president, Jaume Oliva, afegeix que es tracta d'un municipi "petit" que no disposa de les instal·lacions suficients per seguir les mesures anticovid.

Per compensar la suspensió del certamen, l'entitat Marinada ha instal·lat, com ja va fer l'any passat, una exposició fotogràfica itinerant pels carrers de Sant Guim de la Plana amb centenars d'imatges del pessebre. Segons Oliva, es tracta d'una "exposició a l'aire lliure" que vol donar vida a aquest poble, on viuen una seixantena de persones.

Pessebre vivent de Linyola 2015Per la seva banda, el pessebre de Linyola vol aprofitar l'aturada per "reflexionar i repensar el model de pessebre", explica el seu coordinador i alcalde de Linyola, Àlex Mases. En aquest sentit, afirma que es vol reconstruir el pessebre per fer que el muntatge sigui més definitiu i, així, no calgui refer escenes any rere any.

Aprofitar per reinventar-nos una mica i replantejar el discurs per continuar sent atractius i un pols d'atracció i tornar a posicionar el Nadal de Linyola com una estrella més del Nadal de Catalunya

Amb tot, els organitzadors dels dos pessebres confien recuperar les representacions de cara al 2022. Els organitzadors del pessebre linyolenc es mostren convençuts que l'any vinent podran celebrar la 22a edició. De la mateixa manera, els organitzadors del pessebre de Sant Guim de la Plana afirmen que el certamen tornarà. "Les ganes hi són, no ho podem perdre", finalitza Oliva.

Comentaris