20.10.2021 |
Territoris.cat

Ponent reivindica la figura de la dona al camp amb el Dia de la Dona Rural

adult-blur-daylight-206579
La relació entre les dones al camp i la producció d'aliments, la sostenibilitat i l'ecologia, damunt la taula.
Ponent reivindica la figura de la dona al camp amb el Dia de la Dona Rural

El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per les Nacions Unides a Beijing (Xina), es va instaurar el 15 d'octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural. Es va decidir fixar la data un dia abans del Dia Mundial de l'Alimentació, en tant que hi ha una innegable relació entre la producció d'aliments i la dona com a figura clau en tot el procés alimentari. El Dia Internacional de la Dona Rural vol donar visibilitat a la contribució que fan les dones a la millora econòmica, empresarial, social i cultural de les àrees rurals d'arreu, i també donar a conèixer la seva decisiva aportació a la seguretat alimentària, especialment a través d’una preocupació, molt sovint manifestada, pel desenvolupament sostenible i les pràctiques ecològiques. 

És evident que, a les terres de Lleida, la figura de la dona pagesa és especialment clau pel que fa a la cultura, la societat i l'economia del territori: actualment, una de cada quatre explotacions està dirigida per una dona. En aquest context, són diversos els municipis que aquesta setmana passada han celebrat el Dia de la Dona Rural de diferents maneres.

Tàrrega: Caminada de la Dona Rural sota la pluja

Tàrrega va celebrar aquest diumenge amb èxit de convocatòria la 3a edició de la Caminada de la Dona Rural.  Tot i la pluja, unes 200 persones van participar a la ruta, ben proveïdes de paraigües i impermeables. La crida era oberta a ambdós sexes i 25 homes també s’han apuntat a fer la caminada, que van discórrer per 10 quilòmetres de camins fins vora el terme veí de Vilagrassa. El recorregut va tenir la sortida i l’arribada a l’ermita del Parc de Sant Eloi. En finalitzar l’itinerari, es va servir a les persones participants un refrigeri saludable i es va amenitzar l’estona amb un concert del grup Sonotone. La regidora d’Acció Social, Igualtat, Salut i Habitatge, Assumpta Pijuan, va agrair l’alta participació malgrat la pluja. Alhora, va remarcar que la Caminada de la Dona Rural també posa l’accent en la descoberta de l’entorn i la promoció dels hàbits saludables, a més de reivindicar el rol de la dona en l’àmbit rural.

La convocatòria va comptar amb la col·laboració d’entitats del teixit associatiu targarí

L'esdeveniment també va comptar amb la instal·lació d’una taula informativa de l’AECC Tàrrega en el marc del Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, fixat al calendari cada 19 d’octubre.

Foto de grup de la 3a Caminada de la Dona Rural de Tàrrega

Bell-lloc d’Urgell: El paper de la Dona en zones de crisi humanitària

A Bell-lloc d'Urgell, aquest dia es va commemorar amb un seguit de xerrades que tenien com a tema central El paper de la Dona en les zones de crisi humanitària. El 15 d’octubre al matí, la sala d’Actes de la Incubadora d’Empreses va acollir la 8a Jornada de la Dona Rural organitzada per la regidoria de la Dona de l’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell conjuntament amb el Consell Municipal de Dones.
En aquesta edició, l'organització va manifestar voler anar més enllà de les nostres fronteres i realitzar així tot un seguit de xerrades que expliquessin quin és el paper de les dones en zones de crisis humanitàries i quina és la seva participació en la resolució de conflictes i en la construcció de la Pau:

Aquestes jornades són obertes a tot el públic en general, perquè la seva funció informativa va més enllà de qualsevol ideal polític i doctrina religiosa, ja que el seu missatge és transversal i pretén explicar quina és la realitat que es viu en territoris on hi ha conflictes armats

Per l'esdeveniment es va comptar amb la presència de Cristina Mas i Andreu, periodista de la secció de Internacional del diari ARA; Pamela Urrutia i Arestizábal, Investigadora del Programa de Conflictes i Construcció de Pau; i Özgur Günes, Investigadora en Ciències Socials i tècnica al centre internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN) la qual va ser també refugiada siriana. 
 

Castelldans: Cuina i música tradicionals

L’Associació de dones l’Esplendor també va organitzar una jornada el passat 15 d’octubre per commemorar el dia de la dona rural, amb música i cuina tradicional.

El Dia Internacional de la Dona Rural es va crear amb la finalitat de visibilitzar la contribució de les dones al desenvolupament rural reconeixent la rellevància del seu paper en l’àmbit econòmic, social i cultural, entre d’altres

La vetllada va tenir lloc a la llar de jubilats l’Esbarjo de Castelldans i va comptar amb la col·laboració de la Coral l’Olivera de Castelldans, que van interpretar cançons tradicionals. També es va mostrar com es cuinaven les farinetes i les torrades de Santa Tresa. A l’acte hi van assistir una quarantena de persones, que van rebre un obsequi de part de l’Associació.

dona rural castelldans

Ponent reivindica la figura de la dona al camp amb el Dia de la Dona Rural
comentaris