La Fundació Viladot admet que el tractament de Cultura els ha generat "frustració"

Lamenta que se'ls hagi deixat en un segon pla en el centenari del naixement de l'artista
Oriol Bosch
Pla general on es pot veure la Fundació Viladot d'Agramunt i el camí de tova que en surt en direcció a l'espai Guinovart, el 6 de juliol de 2017. (Horitzontal)
photo_camera La Fundació Viladot d'Agramunt i el camí de tova que en surt en direcció a l'espai Guinovart - Foto: Oriol Bosch

El president de la Fundació Viladot i nebot de l'artista, Jordi Viladot, ha admès que el tractament que han rebut del Departament de Cultura deixant-los en un segon pla a l'hora de celebrar el centenari del naixement de Guillem Viladot els ha generat "frustració". En un comunicat difós aquest dimecres, Jordi Viladot lamenta que Cultura els hagi situat a la categoria "d'altres commemoracions" i considera que aquest fet suposa una "oportunitat perduda" per reparar la "marginalitat" amb què la Generalitat ha tractat la Fundació des que va ser creada a partir de la mort de l'artista agramuntí l'any 1999.

Jordi Viladot reclama al Govern que no "escatimi recursos" malgrat el fet d'haver-los exclòs

Jordi Viladot destaca que el paper de la Generalitat amb la commemoració del centenari de l'artista contrasta amb la "generositat" de Guillem Viladot, la de la seva família, altres institucions i també molts intel·lectuals i seguidors de la seva obra. Així mateix, assegura que els més coneixedors de l'obra del Guillem, també reclamen, com ha fet ell, que la Generalitat no escatimi recursos per difondre-la.

El president de la Fundació Viladot també té paraules d'agraïment per al líder de la mateixa, Pau Minguet, i tots els que en les darreres setmanes s'han manifestat a través de la Plataforma de suport al Centenari Viladot. En aquest sentit, assegura que lluitaran perquè aquesta efemèride situï a l'artista on es mereix.

Jordi Viladot explica que la Fundació té un pressupost just de poc més de 30.000 euros l'any. Serveixen per mantenir les instal·lacions d'Agramunt, de més de 600 metres quadrats, on es difon la figura de Guillem i la seva obra. Els diners provenen d'institucions públiques com l'Ajuntament d'Agramunt, en primer lloc, la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal. Segons Viladot, la Generalitat també hi contribueix però "de manera molt discreta".

El Departament de Cultura va informar fa uns dies que l'Any Viladot és una de les commemoracions que celebrarà aquest 2022, en el marc de les efemèrides que se celebren en paral·lel a les commemoracions del Govern. En aquest sentit, van justificar que això seria així perquè el nombre de personalitats o entitats escollides com a Commemoracions és limitat i intenta buscar la paritat. Es va afirmar que la selecció es fa en base a un comitè de commemoracions del qual en forma part la Generalitat però també l'Ateneu Barcelonès, el Col·legi de Periodistes, la Fundació Catalunya La Pedrera, la Taula d'entitats del tercer sector, l'Instiut d'Estudis Catalans, Òmnium Cultural i quatre personalitats.

Comentaris