20.10.2021 |
Territoris.cat

Prevenir els incendis és cosa de tots

Segos els estudis 9 de cada 10 incendis produïts, tenen a veure amb l'acció de l'home
Un helicòpter contra incendis transporta una aigua per extingir l’incendi forestal @Arxiu
Un helicòpter contra incendis transporta una aigua per extingir l’incendi forestal @Arxiu
Prevenir els incendis és cosa de tots
Els incendis desgraciadament són inherents a l'estiu, perquè l'escassetat de pluja i les altes temperatures fa que els boscos, camps i matolls estiguin cada vegada més secs.
Per això es fa imprescindible conscienciar a la societat per a una correcta prevenció d'incendis i aquesta no es basa tan sols a no llençar burilles o fer foc en el bosc, sinó d'informar també d'altres negligències o actituds que posen en perill els nostres boscos. I és que 9 de cada 10 incendis produïts, tenen a veure amb l'acció de l'home. Entre altres:

- No deixar abandonats objectes de vidre com a ampolles o similars, ja que aquestes poden produir l'"efecte lupa". Però tampoc papers, ja que tot i que poden semblar inofensius, són material combustible.
- No llançar cigarrets o llumins tampoc al terra de la via pública ni a la carretera. No som conscients que el vent pot transportar-los a llocs potencialment perillosos.
- Les barbacoes estan prohibides en el camp, però cal parar atenció també a les que es realitzen en habitatges particulars pròxims a parcs naturals o zones boscoses, ja que qualsevol espurna pot arribar fàcilment a matolls o arbres pròxims.
- Quan es realitzen excursions al camp, aparcar en zones habilitades per als vehicles. Els tubs d'escapament en contacte amb matolls o herba seca, són motiu d'incendi.
- Quan observem un incendi, trucar el més aviat possible al 112. No hem de pensar que uns altres ho faran. Una ràpida actuació pot evitar una propagació major.
- En una explotació agrària, no cremar rostolls. I si és necessari fer-ho, crear una bretxa guarda ratlla per a evitar que les flames puguin expandir-se, mullar el terreny circumdant i no deixar mai el foc sense supervisió.

Prevenir els incendis és sense dubte, un treball de tots.

Prevenir els incendis és cosa de tots
comentaris