Dimarts al migdia, precaució màxima

El territori lleidatà, en alerta per calor molt intensa amb pics de més de 40-41 graus

Protecció Civil ha activat l'alerta PROCICAT per calor molt intensa, que unida a l'alerta per vent, augmenta el risc d'incendi forestal a les comarques de la Noguera, les Garrigues, del Segrià (sud-oest) i de l'Urgell (sud)

Mapa dels valors de les màximes previstes per a les capitals de comarca - Font: Servei Meteorològic de Catalunya
photo_camera Mapa dels valors de les màximes previstes per a les capitals de comarca - Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Aquest dilluns a lmigdia, Protecció Civil ha activat l'alerta del pla PROCICAT per calor molt intensa. Es preveu, concretament, que des d'aquest dilluns, les altes tempreatures s'extremin a tot Catalunya, especialment a Lleida i la Garrotxa, on podrien arribar a superar els 40-41 graus i assolint el pic dimarts al migdia, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). El nivell de perill és molt alt, d'un grau de 5 sobre 6, especialment a les comarques del Segrià, el Pla d'Urgell, la Noguera, l'Urgell, les Garrigues i la Garrotxa.

Protecció Civil activa l'ALERTA del pla PROCICAT per calor molt intensa dimarts a la tarda - Font: Protecció Civil
Protecció Civil activa l'ALERTA del pla PROCICAT per calor molt intensa dimarts a la tarda - Font: Protecció Civil

Per aquest motiu, el Govern ha demanat que, durant l'episodi de calor, s'hidrati molt sovint i eviti les activitats intenses a l'exterior.

Es preveu que només les comarques de les Terres de l'Ebre, Tarragona i el litoral de Barcelona es lliurin de les altes temperatures de dimarts al migdia

El Departament de Salut també ha activat el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS), en fase 2.

Amb la calor, sigues prudent

  • Protecció Civil ha llançat un seguit de precaucions per fer front a l'episodi de calor de forma segura. Recomana:
  • Beure aigua fresca encara que no es tingui set. Fer àpats lleugers i prendre aliments rics en aigua (com ara fruita).
  • Durant el dia, tancar les persianes de casa, sobretot on toca el sol. Estar-se a les habitacions més fresques i, a la nit, obrir les finestres perquè corri l'aire i es refresqui la casa.
  • Evitar el sol directe. Es pot portar una gorra o barret. Utilitzar roba lleugera (preferiblement de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
  • Evitar sortir a hores de més calor i fer activitats intenses.
  • Estar-se en llocs climatitzats, a ser possible, si no es disposa de ventilador o aire condicionat.

Així mateix, Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat, i que es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Una persona sense sostre protegint-se de la calor amb cartrons. 

Data de publicació: dilluns 10 de juliol del 2023, 13:59

Localització: Barcelona

Autor: Norma Vidal
Una persona sense sostre protegint-se de la calor amb cartrons - Foto: Norma Vidal

A més a més, per tota la zona litoral i prelitoral, el Meteocat ha emès un avís de perill per calor nocturna intensa entre la matinada de dimarts (les 02:00 h) i el matí de dimecres (08.00 h).

Avís per vent: perill alt d'incendis

Des del mateix dimarts al migdia (14:00 h) i fins la matinada del dimecres (02:00 h), coincidint amb el pic de temperatures, el Servei Meteorològic de Catalunya també ha activat l'avís de perill per vent a tota la demarcació de Lleida i algunes comarques de Tarragona, amb possibilitats de ratxes de més de 20 m/s. El grau de perill de vent és baix, d'1 sobre 6, però cal extremar les precaucions per prevenir el risc d'incendis, que augmenta amb la calor, el vent i la sequedat del terra. El perill d'incendis serà alt, concretament, a la comarca de la Noguera, les Garrigues, del Segrià (sud-oest) i de l'Urgell (sud).

El mapa de perill d'incendi forestal per aquest dimarts, 11 de juliol - Font: Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
El mapa de perill d'incendi forestal per aquest dimarts, 11 de juliol - Font: Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

 

Comentaris