PSC i d’Unitat d’Aran insten la Generalitat a agilitzar l’aprovació de l’Estatut del Municipi Rural aquest any

PSC i d’Unitat d’Aran s'afegeixen a la reivindicació, redactant una moció que es debatrà en el pròxim Ple de la Diputació de Lleida
Eines de Repoblament Rural Sidamon ©JosepAPérez
photo_camera Eines de Repoblament Rural Sidamon ©JosepAPérez

Els grups del PSC i d’Unitat d’Aran fan pressió per aconseguir que el Govern Català agilitzi l’aprovació de l’Estatut del Municipi Rural, un document que ha de recollir un nou marc normatiu amb rang legal que reguli un estatut específic per als municipis rurals que s’adeqüi a les seves peculiaritats i que doni resposta a les demandes i necessitats dels seus habitants. La Generalitat està redactant l'avantprojecte amb la qual entre altres objectius és evitar el despoblament dels municipis rurals i establir mecanismes per fixar la població al territori.

Actualment, existeixen diverses entitats que reivindiquen l'Estatut, i promouen que el Govern Català diferenciï la gestió municipal dels petits municipis, en àmbits com l'administració, l'urbanisme o els ajuts. Eines de Repoblament Rural, Micropobles o País Rural, col·lectius que consideren que la terra ha de ser al capdavant de les polítiques i de la concepció de país.

PSC i d’Unitat d’Aran s'afegeixen a la reivindicació, redactant una moció que es debatrà en el pròxim Ple de la Diputació de Lleida.

El diputat socialista i alcalde de Torre-seronaAgustí Jiménez, ha manifestat que “la Diputació, com a institució més representativa del nostre territori, essencialment rural, ha d’actuar també davant la situació d’emergència per la manca de desenvolupament rural que pateixen molts dels nostres municipis, especialment els de menys de 2.000 habitants”.

Eines de Repoblament Rural Sidamon ©JosepAPérez
Eines de Repoblament Rural Sidamon ©JosepAPérez

En aquest sentit, ha dit, “aquest Estatut, impulsat des de fa mesos pel lobby d’Eines de Repoblament Rural, ha de ser una llei que doti als municipis rurals d’autonomia i gestió financera, que els blindi de qualsevol ingerència legislativa del Parlament o disposicions del Govern”.

Així mateix, el portaveu d’Unitat d’Aran, Amador Marquès, ha apuntat que “l’emergència del món rural requereix solucions urgents i bona part d’elles ni tan sols requereixen finançament, sinó de dotar d’autonomia municipal els ajuntaments, agilitzar l’administració i derogar i flexibilitzar normatives que no tenen sentit pels municipis rurals”.

La moció defensa la “necessitat i la urgència de ficar-se seriosament a la feina amb aquesta qüestió. Sols amb objectius clars podrem revertir la greu situació de les persones que encara vivim en el món rural. El territori no es pot protegir des d’un despatx allunyat d’aquesta realitat”

    

Comentaris