19.01.2022 |

El resum diari de la campanya del 14F a la demarcació de Lleida

Dilluns 1 de febrer

Marta Vilalta: Cal convertir els Serveis Socials en un veritable pilar de l’estat del benestar, com ja ho són l’educació i el dret a la salut de les persones

La visita de la candidatura de Junts a la colònia agrícola del Castell del Remei @Junts
La visita de la candidatura de Junts a la colònia agrícola del Castell del Remei @Junts
El resum diari de la campanya del 14F a la demarcació de Lleida

 

Marta Vilalta es reuneix amb la Federació Allen

Marta Vilalta: ‘Cal convertir els Serveis Socials en un veritable pilar de l’estat del benestar, com ja ho són l’educació i el dret a la salut de les persones’

La secretària general adjunta i primera candidata per Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya a les properes eleccions al Parlament, Marta Vilalta, s’ha mostrat convençuda  que la sortida a la crisi sanitària, econòmica i social passa per reforçar l’estat del benestar amb més inversió social per tal de poder ajudar a tothom, fent que ningú es quedi enrere, garantint  els drets socials i la igualtat d’oportunitats i també posant en valor les cures. ‘És dels grans aprenentatges que hem que ens ha deixat aquesta pandèmia mundial que estem patint’, ha assegurat.

Vilalta ha fet aquesta declaració després de reunir-se aquest dilluns, juntament amb la tercera candidata dels republicans i tinenta d’alcaldia de la Paeria, Jordina Freixanet, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, amb diversos representants de la Federació ALLEM i entitats sòcies del territori de Lleida per posar sobre la taula els temes que els ocupen i preocupen i que afecten les persones amb discapacitat de les comarques de Ponent.

En aquest sentit, la candidata republicana ha establert dues línies de treball per enfortir aquest estat del benestar. Per una banda, el desplegament del Pla Estratègic de Serveis Socials per al període 2021-2024 que mobilitzarà més de 1800 milions d’euros per a l’atenció a les persones i pel reforçament dels serveis socials, ‘sobretot els bàsics i que ens ha de permetre fer un salt qualitatiu molt important i fer dels serveis socials aquest veritable pilar de l’estat del benestar com ho és l’educació o com ho és la salut’.

Diari Marc Solsona - Tàrrega

Marc Solsona: Garantir l'accés a la cultura de la ciutadania de les nostres comarques, obrir nous circuits i espais d'oportunitat per als nostres creadors i defensar la integritat del Museu de Lleida son compromisos innegociables

Marc Solsona ha expressat aquest dilluns a Tàrrega el compromís “innegociable i absolut” del PDeCAT amb el món cultural i amb la seva defensa, que passa, ha dit, per “defensar aquelles senyes d’identitat que no ens poden ser robades i espoliades”, en referència a les obres del Museu de Lleida.

Durant una visita al mercat setmanal de la capital de l’Urgell, el cap de llista de les Terres de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran a les eleccions al Parlament ha aprofitat que “Tàrrega és un referent en el món de la cultura” per defensar el reset que el PDeCAT demana per les nostres comarques, en aquest cas aplicat al món de la cultura. “Des del PDeCAT estem repetint que volem un nou estatus polític, econòmic, territorial i cultural”, i per aconseguir-lo, “cal que fem un reset, i aquest reset també ha d’abastar el món de la cultura”.

Un reset que, segons Marc Solsona, passa no només per reforçar la política cultural de grans esdeveniments, com podria ser FiraTàrrega, o per fer una política cultural de reforç per aconseguir objectius patrimonials, com la Seu Vella, i no només per fer una defensa tancadíssima de les obres del Museu de Lleida”, sinó que passa per “potenciar el nostres talents”. Perquè “cultura, a les terres de Lleida, vol dir sobretot persones, talent, coneixement, gent que està innovant i fent coses. Nosaltres també reivindiquen aquesta cultura de kilòmetre 0”.

Òscar Ordeig visita La Seu d'Urgell

Ordeig: “El sector cultural requereix urgentment d’un pla de xoc que en garanteixi la supervivència”

El cap de llista del PSC per Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ha proposat aquest dilluns que “cal posar en marxa urgentment un pla de xoc per donar suport a les entitats i empreses culturals i audiovisuals que ho han passat molt malament amb el Covid. Caldrà seure, diàleg, escoltar i impulsar un gran acord per aquest pla de xoc i amb els recursos necessaris per garantir la seva supervivència”.

Ordeig, que avui ha explicat les propostes socialistes en cultura a la Catedral de la Seu d’Urgell, ha recordat que “el sector cultural representa el 3,4% del PIB de Catalunya, per tant és un sector molt important i serà una de les prioritats del futur govern de la Generalitat de Catalunya” i ha afegit que “cal revertir de manera urgent les retallades dels governs de Junts i Esquerra dels darrers anys i el pressupost de cultura ha d’arribar al 2% del total de la Generalitat de Catalunya”.

Concretant en les propostes per Lleida, Pirineu i Aran, el candidat socialistes ha destacat que “impulsarem les candidatures de la Seu Vella i de la Catedral de la Seu d’Urgell a Patrimoni de la Humanitat. Lamentem la manca de suport per part del Govern i especialment de la que era consellera i ara candidata Laura Borràs”.

La visita de la candidatura de Junts a la colònia agrícola del Castell del Remei @Junts

Tremosa es compromet a treballar per uns preus justos per als pagesos i ramaders i per una reforma de la PAC que afavoreixi la revolució digital

El cap de llista de Junts al territori de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, Ramon Tremosa, ha reivindicat aquest dilluns el potencial agroalimentari del territori, al qual s’ha referit com “el gran rebost de Catalunya”, i la necessitat de posar-lo en valor. Tremosa s’ha compromès a treballar perquè la nova reforma de la PAC s’adapti a la realitat de la pagesia catalana i afavoreixi la transformació digital i també per garantir uns preus justos per als agricultors. “Cal agrupar productors i estendre l’esperit cooperatiu, perquè tenim una oferta molt atomitzada i una demanda molt concentrada i això debilita la posició del productor a l’hora de negociar”. Ho ha dit en la seva visita al celler centenari del Castell del Remei, al límit entre la Noguera i l'Urgell, acompanyat dels diferents membres de la candidatura.

Tremosa ha explicat que la crisi de la Covid-19 “ofereix una nova oportunitat a l’agricultura de tot el món, i especialment de les terres de Lleida”, en la mesura que ens ha ensenyat “el valor de la proximitat, del quilòmetre zero, el gust de la fruita i la qualitat dels productes agroalimentaris”. Per al cap de llista de Junts, aquesta oportunitat passa per fomentar, no només la producció d’aliments, sinó també la indústria transformadora, i per invertir en campanyes de comercialització que posin en valor el producte de casa nostra.

Els candidats i les candidates de Junts han visitat les instal·lacions del celler per conèixer de primera mà els productes de qualitat que s’hi elaboren i, en aquest sentit, Tremosa ha posat el Castell del Remei com un exemple d’innovació. “És un celler que ha apostat per la qualitat dels seus productes per aconseguir una bona rendibilitat i, sobretot, comercialitzar. El gran esforç que s’ha de fer des de les terres de Lleida és posar en valor la producció de qualitat que generen, i aquesta és una assignatura pendent, però el Castell del Remei ens marca la línia a seguir”, ha dit Tremosa.

El cap de llista de Junts també ha visitat aquest dilluns algunes empreses de l’Urgell acompanyat de la número 2 de la candidatura, Cristina Casol. En concret, s’han desplaçat fins a l’empresa Cotécnica, fabricant d’aliments per a mascotes i bestiar, als peus de l’N-II a Bellpuig. També han pogut conèixer l’empresa industrial Ros Roca, a Tàrrega, encarregada de fabricar materials de gestió i recollida de residus. Posteriorment, s’ha reunit amb els propietaris del Grup Consist d’Agramunt, una empresa dedicada a la fabricació d’embalatges flexibles tant de paper com de plàstic.

La CUP presenta les seves propostes per combatre la segregació

La CUP presenta les seves propostes per combatre la segregació i el racisme als centres escolars

Ho ha fet davant de l’escola Àngel Guimerà de Balaguer, on la mobilització popular va evitar el tancament del centre públic. 

La CUP ha posat de manifest el risc de tancament de línies a l’escola pública per part del propi Departament d’Educació, que fa temps que manté en peu de guerra a tota la comunitat educativa.  

I ho ha explicat Nogay Ndiaye en roda de premsa davant de l’escola Àngel Guimerà de Balaguer, on es va evitar el tancament gràcies a la feina mobilitzadora de la Plataforma en defensa d’aquest centre, tot i que és una problemàtica candent en molts d’altres centres escolars de la demarcació. 

També han denunciat la segregació escolar que pateixen els centres, que representen un dels índexs més elevats de Catalunya. Per exemple, en el cas de municipis de més de 10.000 habitants, Lleida es troba en la segona posició amb més del 50% de concentració d’alumnat estranger als centres de primària, segons l’informe del Síndic de Greuges. 

La segregació escolar és un problema estructural del sistema educatiu que comporta la perpetuïtat dels “guetos” entre els i les infants i no atacar d’arrel el racisme social que patim com a societat. 

La candidata lleidatana del PP Marisa Xandri

El PP Lleida proposa millores per reforçar l’actual escenari de crisi del medi rural

El PP Lleida ha proposat aquest dilluns millores per reforçar l’actual escenari de crisi del medi rural. Marisa Xandri, candidata al Parlament del grup popular, considera que cal adoptar mesures adequades per minimitzar els atacs de la fauna salvatge a la ramaderia extensiva. “Hem de reforçar el grup de gestió de fauna salvatge del CAR i garantir les indemnitzacions per compensar els danys soferts”, ha afirmat Xandri. 

En aquest sentit,  la líder popular ha explicat que s’ha de revisar el sistema d’assegurances per tal que el treballador del camp pugui desenvolupar el seu treball davant la imprevisibilitat de la feina agrícola. “Hem d’eliminar, a més a més, el cànon de l’aigua a les explotacions ramaderes que justifiquin l’adopció de mesures d’ús eficient de l’aigua”, ha afegit Xandri.

El PP Lleida es compromet, a més, a augmentar la presència de Mossos d’Esquadra al món rural.  “Hem d’incrementar la seguretat a les explotacions agràries i al seu entorn i evitar robatoris al camp”, ha suggerit la candidata.    

Jorge Soler, ha urgit a millorar les condicions laborals dels professionals de la salut a Lleida

Soler insta a millorar les condicions laborals dels sanitaris a Lleida

El candidat de Ciutadans (Cs) a les eleccions al Parlament, Jorge Soler, ha urgit aquest dilluns a millorar les condicions laborals dels professionals de la salut a Lleida. Ho ha dit en una visita a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), acompanyat per la candidata número tres de Ciutadans (Cs) per Lleida, Heidy Hernández, que a més és metge anestesista en aquest hospital, després de saber-se que hi haurà un pic de malalts a les UCIs. En la visita, Soler ha lamentat a més que “els sanitaris treballen moltes hores, estan esgotats perquè treballen en cos i ànima per tots nosaltres en un moment tan dur com és aquesta pandèmia”.

Altrament, Soler ha assenyalat que s'han disparat les llistes d'espera i que “els hospitals estan al límit, i la mala gestió de la Covid i la falta de transparència de la Generalitat empitjoren aquesta situació”. En aquest sentit, el candidat liberal ha recordat que des de Ciutadans (Cs) han portat desenes de proposicions i mocions en matèria de sanitat al Parlament, posant el focus en la millora del sistema sanitari. 

El resum diari de la campanya del 14F a la demarcació de Lleida
comentaris