07.05.2021 |

El sector agrícola col·lapsa el centre de Lleida amb 500 tractors

Mig miler de tractors procedents de les comarques lleidatanes han col·lapsat el centre de Lleida durant tot el matí, en la que consideren 'una concentració històrica per dir prou'

Mobilització Salvem la Pagesia a Lleida
Mobilització Salvem la Pagesia a Lleida
El sector agrícola col·lapsa el centre de Lleida amb 500 tractors

El món agrari ha fet escoltar aquest divendres a Lleida un crit unitari reclamant preus justos que puguin garantir l'equilibri territorial i combatre el despoblament rural. Una concentració impulsada per un col·lectiu d'alcaldes del Segrià encapçalada pel primer edil d'Alcarràs, Manel Ezquerra i recolzada per 50 alcaldes de municipis fruiters de Lleida i Osca, als que s'hi han afegit un centenar més de municipis.

La consellera d'Agricultura Teresa Jordà ha fet costat als pagesos aquest divendres assistint a la concentració unitària del món rural a Lleida. La consellera ha recordat que es tracta d'una reivindicació de fa molts anys, donat que la crisi del sector és estructural.

La consellera Teresa Jordà i el president de la Diputació Joan Talarn

La crisi de la fruita dolça ha fet vessar el got: no pot ser que homes i dones que treballen cada dia amb dedicació percebin un preu per sota del cost de producció. Això no ho pot suportar ningú

La consellera d'Agricultura ha afegit que s'ha de continuar exigint a l'Estat l'actualització la llei de la cadena alimentària i també posant el focus en una nova norma catalana que ja es treballa amb les organitzacions agràries. Jordà, que ha defensat les mesures a curt termini com una línia de crèdits per liquidar una temporada 'ruïnosa', s'ha fet seves les demandes del sector. 'Sense el sector primari ens quedem sense territori', ha sentenciat.

Es tracta de salvar a aquells que produeixen els nostres aliments perquè salvant als pagesos, salvem el territori i el país, ho necessitem a crits

Mobilització Salvem la Pagesia a LleidaJordà també reclama la implicació d'Europa i que per exemple la fruita entri dins la Política Agrària Comunitària (PAC). La consellera ha afegit que hem de ser valents i exigents i que tothom faci els deures perquè és un problema de país.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha dit que l'ens està al costat dels pagesos perquè la reivindicació és justa i perquè l'agricultura és la base del territori. Així, també ha demanat més promoció econòmica, no només amb la fruita, sinó amb tots els àmbits agroalimentaris.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha donat la benvinguda a tots els concentrats, hi ha afegit que tot i que Lleida és la capital agroalimentària de Catalunya, avui és la capital de la indignació però també de l'esperança i de la lluita del sector agrari català.

 

Columnes de tractors

Fins a mig miler de tractors han ocupat els carrers de Lleida des de primera hora del matí. Han entrat en diverses columnes que han fet cap a la rambla de Ferran, on han aparcat per després dirigir-se a la plaça sant Joan on han tingut lloc la lectura del manifest i els parlaments dels portaveus de les entitats organitzadores.

Mobilització Salvem la Pagesia a Lleida

Els impulsors de la mobilització i les reivindicacions

La manifestació d'aquest divendres arriba després d'una sèrie de trobades dels alcaldes de la fruita dolça amb els representants dels agents socials i de la política, als qui van traslladar la greu situació econòmica dins la qual viuen les explotacions. Els impulsors de la iniciativa encapçalats per l'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra van plantejar la necessitat que les administracions activin mesures extraordinàries de finançament, autoritzin els diferents estats per adoptar mesures especials com ara Plans d'Arrencada d'arbres o retirades de producte i, també, disposin tot el fet necessari per enrobustir i millorar els controls als quals se sotmeten actualment els productes agrícoles de països tercers tot exigint als responsables d'aquests estats "reciprocitat" pel que fa a sistemes de producció, regulació del medi ambient i condicions laborals si pretenen continuar exportant les seves produccions a països membres de la UE.

Les trobades continuaran la setmana vinent, donat que el dia 19 està prevista la visita del President Quim Torra i la consellera d'Agricultura Teresa Jordà a Lleida i arribaran fins al Congrés dels Diputats, on es vol realitzar una compareixença similar a la que es va fer fa uns dies davant la Comissió d'Agricultura del Parlament de Catalunya. Aquest divendres, i durant el seu discurs, Manel Ezquerra ha convidat Torra i Jordà a celebrar la reunió del dia 19 a Alcarràs i no a Lleida.

El sector agrícola col·lapsa el centre de Lleida amb 500 tractors
comentaris