El sector de l’hostaleria i la restauració reclama més a Empresa

Les diferents federacions del gremi demanen més pressió sobre els ajuntaments, així com vacunacions preferents als professionals de l'hostaleria

Marxa dels empresaris hoteleria i autónoms @HostaleriaLleida
photo_camera Marxa dels empresaris d'hoteleria i autónoms @HostaleriaLleida

El passat dilluns van reunir-se representants de la Federació d’Hostaleria de Lleida i de les Comarques de Girona, la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT), l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la província de Tarragona (AEHT) i el Gremi de Restauració de Barcelona amb el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, així com amb el secretari d’Empresa, Jordi Cabrafiga, i la directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, Montserrat Vilalta. Les diferents federacions hostaleres van fer un seguit de demandes a l’administració per tal de garantir la supervivència d’un sector fortament tocat per la crisi sanitària, econòmica i social actual.

La falta de suport des d’alguns ajuntaments ha estat una de les queixes per part del sector, que ha demanat al Govern de la Generalitat eines i suport als ens locals per tal que exonerin de pagament dels impostos municipals que graven al sector de l’hostaleria i la restauració. Això es demana tenint en compte que la Generalitat va injectar 120 milions d'euros addicionals als ajuntaments per la pandèmia i alguns d’ells no n’han facilitat a la restauració.

A nivell sanitari, el sector exigeix a la conselleria de Salut que comenci a treballar en el passaport sanitari per tal que garanteixi una mobilitat i un turisme segur, a més de vacunacions preferents per als professionals de l’hostaleria.

Tanmateix, també es reclama un pla de suport nacional per a un sector que ha facturat un 90% menys en quart trimestre de 2020 respecte el mateix període del 2019. A més, les diferents federacions asseguren que més d’un 15% d’empreses tancaran per sempre els seus establiments, ja que no poden aguantar més aquesta situació.

Les restriccions d’horari també han estat assenyalades pels gremis hostalers, ja que creuen que poden i han de treballar fins les onze de la nit, ja que un horari més reduït fa inviable el sosteniment econòmic de les empreses. Demanen també un reconsiderament de les restriccions de mobilitat que, segons ells, no tenen en compte la realitat territorial i fan que molts restaurants i hotels perdin clients innecessàriament.

En la reunió amb els representants de la conselleria d’Empresa també s’ha demanat que es treballi per garantir els ERTOS fins al desembre, així com la reactivació dels ajuts als autònoms.

Finalment, els representats de l’hostaleria i la restauració han volgut fer palesa la necessitat de començar a treballar per un pla post-covid que ajudi a reactivar les empreses del sector turístic quan les restriccions sanitàries comencin a minvar i emplacen no només a la conselleria d’Empresa, amb qui volen mantenir reunions periòdiques, sinó al Govern en la seva totalitat.

Comentaris