Sota el sol de l'Urgell i la Segarra, històries de viticultors

El celler dels Boldú es troba a poca distància de Verdú, a la Vall del Riu Corb, una petita zona ubicada entre el triangle geogràfic de l'Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà, un territori de tradició vitivinícola, que es remunta molts anys enrere
Una gota de saba mostra la vitalitat de la planta
photo_camera Una gota de saba mostra la vitalitat de la planta

Al mes de desembre, responent a la mala costum de rondar fires i mercats del territori, vaig fer la parada al Mercat De Prop de Preixana, i seguint aquesta dèria anava a la recerca d'algun o altre producte que em cridés suficientment l'atenció al certamen gastronòmic de l'Urgell.

En una de les seccions del mercat hi havia una representació de cellers de la Vall del riu Corb, una subzona de la DO Costers del Segre, i com no podia ser d'altra manera, s'hi duia a terme el ritual del tast corresponent.
Entre les propostes d'aquell dia de desembre, em vaig declinar per la presència del Terròs, un vi negre de criança del celler Boldú Viticultors.

Joan Boldú revisant els ceps vellsAquell dia vaig poder conèixer Joan Boldú, gràcies a una bona amiga urgellenca qui, modestament, em va anar descobrint els detalls d'aquell negre amb personalitat, sorgit del cupatge de Cabernet Sauvignon i Ull de Llebre. El vi fou elaborat en unes instal·lacions joves, però envoltades de ceps centenaris, m'explicava després el propietari del celler. A mesura anava descobrint detalls del projecte familiar del viticultor de Verdú, el meu interès per visitar aquell indret creixia, la qual cosa em vaig comprometre a fer com més aviat millor.

El celler Boldú es troba a poca distància de Verdú, a la Vall del Riu Corb, una petita zona ubicada entre el triangle geogràfic de l'Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà, un territori de tradició vitivinícola, que es remunta molts anys enrere. El conreu de ceps havia estat el motor econòmic de la zona, i avui, en gran part, ho continua sent. Dins la D.O. Costers del Segre, la subzona de la Vall del Riu Corb, representa la superfície de vinya més important de tota la D.O.

Els ceps centenàris de Boldú vinicultorsHavent conegut les dades, finalment vaig arribar al celler els darrers dies de febrer. El detall de la data pot semblar insignificant pel lector però, després de la visita a algunes de les 40 hectàrees de la finca i les explicacions del Joan Boldú, vaig entendre que tenia rellevància.

Conscient que no era la millor època de l'any per aconseguir una imatge bucòlica del paisatge, observava l'entorn intentant trobar un enquadrament adequat per la fotografia que havia d'acompanyar el text. Joan Boldú es va adonar del meu neguit, i amb unes estisores d'esporgar a les mans em sorprenia demostrant que, els ceps, malgrat estar despullats de tardor, iniciaven el nou procés vital.

Un tall en una branca va fer brollar unes gotes de saba, un autèntic espectacle pels que no estem iniciats en les tasques del camp, encara que pugui semblar diumenger

Joan Boldú en la finca Ventallola a les portes del cellerAquest petit detall que tingué Boldú en mostrar l'essència vital dels ceps, evidenciava el seu estret lligam amb les plantes, el mestratge que ha heretat de cinc generacions de viticultors i que espera traslladar al seu fill i enòleg, Marc Boldú. La família, de la mateixa manera que molts pagesos de la Vall del riu Corb, s'ha dedicat al conreu del raïm en les varietats més tradicionals: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Peralada, Ull de llebre, Garnatxa i Syrah; una tasca que han dut a terme de manera artesanal, totalment ecològica, adquirida generació rere generació.

Boldú Viticultors té desplegats bona part dels ceps a la Finca Ventallola, la porta d'accés a la propietat de la família on, des de l'any 2015, hi destaca l'edifici del celler, una obra de l'arquitecte Eduard Ferrer, concebuda magistralment per integrar el celler en l'espai natural de les vinyes. De la instal·lació en sorgeixen els vins que porten el mateix nom de la finca: Ventallola blanc, un monovarietal de garnatxa blanca -molt apreciat, per cert, i premiat amb una medalla d'or en la convocatòria de Garnatxes del Món del 2018 per l'anyada del 2016-; el negre jove, amb un elegant i aconseguit cupatge d'ull de llebre; i cabernet sauvignon. El catàleg el completa la marca Boldú amb el criança Tarròs, del binomi cabernet sauvignon i ull de llebre.

Aquests vins són la carta de presentació del celler, que des de l'any 2015 no fa altra cosa que traslladar a l'ampolla la fórmula personal i la manera de treballar i cuidar els ceps; una manera de fer que, a través del seu mètode, origina productes d'una gran qualitat

Vins de Boldú vinicultorsJoan Boldú confessa que, actualment, el seu gran repte és la comercialització. El celler produeix al voltant de 10.000 ampolles i, ara per ara, està dimensionat per poder doblar la producció, però tot dependrà de l'empenta de la nova generació. Per altra banda el canal Segarra Garrigues ja porta el reg de suport al cap de les finques, un avenç que permetrà garantir campanyes i poder plantejar projectes de futur.

Joan Boldú en la boquera d'abastament del Segarra GarriguesEn Marc Boldú s'ha format professionalment i té una gran inquietud en conèixer maneres diferents de treballar la vinya: haurem d'esperar per veure què en surt de tot plegat. De moment, estem molt satisfets dels resultats, conclou el viticultor de de la Vall del Corb.

Comentaris