28.11.2021 |
Territoris.cat

Torra, convocarà una cimera a la Generalitat per abordar la crisi de la fruita dolça

El Govern anuncia que entre finals de febrer i principis de març, Agricultura farà efectiu el pagament dels primers 1,5 milions d'euros corresponents al Pla d'arrancada de fruita de pinyol
La reunió de Quim Torra i Teresa Jordà amb alcaldes i el sector de la fruita dolça
La reunió de Quim Torra i Teresa Jordà amb alcaldes i el sector de la fruita dolça
Torra, convocarà una cimera a la Generalitat per abordar la crisi de la fruita dolça

La mobilització del sector agrari lleidata del passat divendres va deixar clar la crispació i la preocupació per la continuitat d'un dels pilars de l'economia lleidatana. El toc d'atenció dels impulsors de la manifestació va derivar en la trobada que van tenir aquest dimecres a Lleida amb president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà.

Quim Torra, i Teresa Jordà han expressat el suport del Govern al sector de la pagesia i han posat de manifest la seva importància per al país i, per això, han defensat la necessitat que els productors es puguin guanyar la vida amb tota dignitat

La reunió de Quim Torra i Teresa Jordà amb alcaldes i el sector de la fruita dolçaTorra ha anunciat que convocarà una reunió al Palau de la Generalitat amb alcaldes i representants de la pagesia per avaluar les dificultats que travessa el sector, especialment el de la fruita de pinyol que ha vendre els seus productes per sota costos de producció, però sobretot amb la mirada posada en el futur, el suport al sector i la unitat. El president de la Generalitat també ha explicat el compromís de portar al Parlament una moció en suport de la pagesia, tal com li han demanat els alcaldes i representants del sector durant la reunió mantinguda aquest dimecres a Lleida. 

Torra també va avançar que, entre finals de febrer i principis de març, s'acabaran de pagar totes les subvencions pendents i ha recordat la línia de crèdits per als productors de fruita dolça.

Teresa Jordà, ha explicat que Agricultura traurà una línia de crèdits per a circulant d'entre 5.000 i 60.000 euros a través de l'Institut Català de Finances (ICF) a un tipus d'interès euríbor +2,75 com a màxim, i amb l'assumpció de risc del 80% per part de la conselleria. Així mateix, Jordà ha explicat que personal de l'ICF es desplaçarà al territori per ajudar en els tràmits a tots els productors que s'hi acullin.

La consellera d'Agricultura ha insistit en la importància de mantenir la unitat extrema del sector en totes les baules de la cadena, amb el paraigua institucional dels alcaldes, partits polítics i organitzacions agràries" i, en aquest sentit, ha reiterat el compromís del Govern. "Tots units per uns preus justos i per una pagesia forta

La reunió de Quim Torra i Teresa Jordà amb alcaldes i el sector de la fruita dolçaTeresa Jordà ha destacat l'alt grau d'implantació del Pla d'Acció de la Fruita Dolça, que es va començar a aplicar el 2018, amb el consens del sector, i que recull accions de fons, estructurals, a mitjà i llarg termini. La consellera ha reconegut que ara cal avançar i aprofundir encara en alguns aspectes, per la qual cosa, ha assenyalat que hi ha deures per a tothom. La Generalitat ja ha fet els seus, però inventarem tot el què sigui necessari, ha assegurat.

La consellera ha explicat que s'implantaran mesures de forma immediata, com és el pagament de la primera partida d'ajuts del Pla d'arrancades de fruita de pinyol 2019-2020, corresponent a 1,5 milions d'euros, que es farà efectiu entre finals de febrer i principis de març. Aquest Pla preveu finançar part de l'arrancada de 1.300 hectàrees de fruita de pinyol, corresponents a les sol·licituds rebudes d'un total de 2.000 hectàrees que s'hi podien acollir. 

Els representants del sector van mostrar la seva satisfacció per la trobada i els compromisos assolits pel Govern, així i tot van defensar que no són suficients i que cal anar més enllà, segons va exposar el portaveu de la Plataforma en Defensa de la Fruita, Jordi Vidal. El productor lleidatà va reclamar que cal donar més visibilitat al sector entre el conjunt de la ciutadania per la tasca que porta a terme, davant de les dificultats que viu actualment. Per la seva banda, el president d’ASAJA Lleida, Pere Roqué, va traslladar la importància de ser quin producte s’està venent a Mercabarna i el seu origen

Visita del President Quim Torra a AlcarràsL'alcalde de Corbins, Jordi Verdú, ha explicat que la crisi que viu el sector de la fruita és estructural i ha reiterat el suport dels ajuntaments lleidatans als productors, ja que és cabdal pel territori que la pagesia pugui viure.

El president Quim Torra i la consellera Teresa Jordà es van traslladar a Alcarràs, bressol del moviment de defensa de la fruita dolça, on els va rebre l'alcalde Manel Ezquerra, Els responsables del Govern Català van fer un breu passeig per la població i una visita al Centre d’Interpretació del Món Rural d’Alcarràs (CIMRA).

Torra, convocarà una cimera a la Generalitat per abordar la crisi de la fruita dolça
comentaris