28.01.2022 |

El Mercat Romà de Iesso en 5 propostes segons la teva personalitat

Cleòpatra i Juli Cèsar - Mercat Romà de Iesso
Cleòpatra i Juli Cèsar - Mercat Romà de Iesso
El Mercat Romà de Iesso en 5 propostes segons la teva personalitat

Estratega, seductor, tirà, geni, indulgent, ambiciós, noble, misericordiós, innovador, generós, impulsiu.

Juli César va ser un personatge complex que va deixar intenses històries pel camí i que han arribat fins als nostres dies.

Aqueta setmana, la seva figura arriba a Guissona per donar-se a conèixer en profunditat. El municipi segarrenc, que s’alça sobre els fonaments romans de la ciutat de Iesso, reviu des del 1997 el seu passat romà amb el Mercat Romà de Iesso, una festa única digna de viure. Aquest cap de setmana, la vila es transformarà en l'esplendorosa ciutat de principis del segle I aC que va florir a la plana de Guissona gràcies a l’abundant presència d’aigua i les terres del voltant.

Espectacle de falconeria-1

Al llarg de la setmana, l’esperit de l’Imperi Romà ha reconquerit els seus carrers amb els capvespres a la romana i un seguit d’activitats culturals de tot tipus: teatre, música, cinema a al fresca, reconstruccions històriques, espectacles i àpats especials.

Amb aquestes propostes es dona el tret de sortida a la XXIII edició del Mercat Romà de Iesso que se celebra dissabte 20 de juliol, el punt àlgid d’aquesta gran festa cultural tan característica de Guissona, la ciutat filla de Iesso.

Legionaris, patricis i plebeus, Comerciants, músics, artistes de carrer, esclaus i gladiadors es passegen pels carrers d’una vila amb uns espais transformats ara en termes romanes, un teatre, un fòrum i uns jardins romans

Aquest any, la festa recupera el personatge històric del general i polític Juli César, fil conductor d'aquesta nova edició sota la divisa Cèsar. La fi de la República, per repassar així la vida i les actuacions d’aquest particular polític, que va viure els últims moments de la república romana i el germen d’una nova organització administrativa, política i militar que marcaria no només la seva vida, sinó la història occidental per sempre més.

Cleòpatra, Juli Cèsar i el seu seguici

Juli Cèsar farà arribada a la ciutat al vespre del divendres, a les 22.30, de la mà de la seva amant Cleòpatra VII, reina d’Egipte. La parella més cèlebre de la història s’obrira pas a la ciutat des de la Plaça Major enmig d’un espectacle de foc, lluita i dansa a càrrec de Nar Alhaya, amb una comitiva que donarà mostra de l’esplendor de Roma. Aquesta representació permetrà fer-se una idea del rigor i la professionalitat de l’exèrcit més temible del món antic i l’exotisme d’una civilització mil·lenària a l’altre extrem del Mediterrani, i també del que transcorrerà pels carrers de Guissona durant el cap de setmana.

Gladiadors-1

La festa del Merca Romà de Iesso es fonamenta en la diversió i la participació ciutadana, que no estan vetada a res; ni tan sols a vestir túniques pròpies de l’època durant tot el cap de setmana

Jocs, música, danses orientals, desfilades, visites guiades, tallers, parades d’artesans, demostracions d'oficis antics, cercaviles, contes, atraccions, espectacles i moltes activitats més ompliran la vila per apropar-nos als vestigis de la ciutat romana i fer-nos sentir com autèntics habitants de Iesso.

De les propostes mes relaxades a les mes desenfrenades, la festa arriba un programa de dissabte tan llarg (i intens) com el dia.

1. Per als mes serens (o hedonistes)

Dansa auàtica

Si sou d’aquella gent que busqueu la calma i al seu moment us hauríeu passat els dies a les termes romanes, hi ha un seguit de propostes per vosaltres: els romans, si alguna cosa tenien, és sentit del gust. Ah, i no. L’hedonisme no era cap pecat.

La festa del Mercat de Iesso us farà espectadors d’algunes mostres interessantíssimes com rutes guiades i espectacles. Per això, obrirà les portes al Conjunt del Museu d'Arqueologia de Guissona per guiar-vos per les restes de l’antiga ciutat romana i descubrir de primera mà el poder i l’abast de la civilització que va dominar el mediterrani. Música

A més, podreu assistir a un seguit d’espectacles perfectament ambientats i que us transportaran d’immediat a l’època romana: la reina Cleòpatra i la seva cort, Juli César i el seu seguici, gladiadors i la Legió de Iesso desfilaran en diferents moments al llarg del dia per tots els racons de la vila amb tota la seva majestuositat.

Pels amants de la música, també hi haurà una actuació musical amb lira, l’instrument inventat pel mateix deu Mercuri, que vestirà de música celestial aquesta trobada. I per acompanyar-ho, la dansa oriental de la companyía Un sol traç mostrarà la sensualitat amb què Cleòpatra va conquistar l’home més poderós del seu moment.

La companyia Un sol traç oferirà una altra dansa amb un espectacle visual únic amb la seva dansa aquàtica al mar dels particulars banys de la ciutat

Fins i tot podreu assistir al refrigeri del Cèsar, on la Reina Cleòpatra el conduirà fins al palau de Iesso per oferir-li homenatge. El refrigeri s’acompanyarà del so màgic del hang.

2. Per als mes temperamentals

Gladiadors

Per un dia, no passa res; sobretot a Iesso. Aquest dia us podeu permetre propostes més bèsties com assistir a la venda d’esclaus més sonada, a càrrec del grup Aestus, que us permetrà tornar a les vostres cases amb el servei que sempre heu desitjat; o assistir a una autèntica lluita de gladiadors, on valentia i dignitat es faran present en aquest espectacle de lluita coreogràfica per la vida i la llibertat.

També podreu conèixer les tècniques de lluita de la Legió de Iesso i el seu equipament, que van resultar clau del seu èxit en l’època imperial. Això sí. Després, no ho practiqueu a casa. Sisplau.

Fins i tot els falcons reprendran la ciutat de Iesso: els Margeners de Guissona es convertiran en acròbates exòtics per oferir-nos un espectacle de falcons amb construccions dinàmiques i coreogràfiques amb un sensacional efecte estètic

3. Per als esperits mes combatius

Legionaris-1

Per aquells qui creuen tenir unes capacitats atlètiques dignes d’admirar, aquest serà un dia ideal per exhibir-les. Si us atreviu, podreu practicar i competir en esports clàssics com el llançament de disc, de javelina i d’altres amb els Jocs Olímpics d’Adults, una novetat d'aquesta edició, organitzada per ACLE Guissona i dirigida a majors de 16 anys. Tal com mereixen, els vencedors rebran els seus premis en un solemne acte de la mà de la Cúria de Iesso.

Però amb la força no n’hi havia prou. Un bon guerrer de Iesso també havia de tenir enginy, i ser habilidós. Per això, els jocs de fusta gegants faran les delícies de petits i grans aspirants a gladiadors i legionaris. I amb el taller d’escuts, la vostra preparació serà del tot completa. Ara ja podreu cridar ben fort: Roma Victrix!

4. Per als petits romans

Jocs aquàtics a les Termes Romanes

A Iesso, els més petits també tenen garantit el dret a la diversió. Els romans sabien com combatre el calor, i aquest dia, els menuts podran refrescar-se com ells ho feien: gaudint de les termes del Mercat Romà amb una sèrie de jocs aquàtics, preparats per l’associació ACOLCAT.

Però no tot era relax: l’entrenament físic també formava part de la formació básica de la población amb la finalitat d’acomplir la máxima de Juvenal mens sana in corpore sano. Per això, l’ACLE Guissona ha preparat els Jocs Olímpics Infantils per a menors de 16 anys. Per aquells petits aspirants a gladiadors, hi haurà un taller infantil d’espases per iniciar-se en la legió romana.

5. Bakanal!

Dansa

Les Bakanals son per tothom. Aquestes festes no entenien de caràcters: un bon romà no se la perdria per res. Quan acabi el Mercat, per aquells qui tinguin mes de 18 anys, començarà la celebració mes sonada. Amb aquesta festa s’acomiadarà amb tota magnificència aquesta esplendorosa edició del Mercat Romà, i se celebraran totes les glòries de l’Imperi Romà i de Iesso. No hi faltarà, esclar, el sopar romà, que oferirà en un termopoli instal·lat a la plaça Vell Pla els menjars més suculents acompanyats d’exòtiques propostes musicals.  

A punt? Ave Iesso!

El Mercat Romà de Iesso en 5 propostes segons la teva personalitat
comentaris