La UdL aprova el procediment per al canvi de nom de les persones transgènere

A més, el Consell de Govern anuncia que l'escriptora pallaresa Maria Barbal inaugurarà el curs 21-22

Imatge de la façana del rectorat de la Universitat de Lleida.
photo_camera Edifici del Rectorat, de la Universitat de Lleida.

El consell de govern de la Universitat de Lleida ha donat llum verda al procediment de canvi de nom legal al nom d'ús comú adreçat a les persones transsexuals, transgènere i intersexuals de la comunitat universitària.

Es dona compliment a la Llei 11/2014 de 10 d'octubre que recull l'obligació de les universitats de desenvolupar i garantir els drets de les persones LGTBI per evitar situacions de discriminació i violència en l'espai universitari

En relació a la normativa LGTBI, aplicable a tota la comunitat universitària, garanteix el dret d'aquestes persones a ser anomenades a la UdL amb el nom corresponent al gènere amb el qual s'identifiquen mentre no tinguin el DNI actualitzat.

Aquest 'nom d'ús comú', o 'nom sentit', substituirà, si se sol·licita, el seu nom legal en tot allò que no tingui implicacions legals a la UdL, és a dir, que siguin de caire intern, com ara el correu electrònic, el cens electoral, el nom d'usuari a la intranet, als llistats de classe, activitats d'extensió universitària o el carnet UdL. En aquest sentit, la normativa també inclou el canvi de la fotografia del carnet i en els arxius de la universitat.

D'altra banda, l'escriptora Maria Barbal, guardonada enguany amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, serà l'encarregada d'inaugurar el curs acadèmic 21-22 el 24 de setembre

El consell també ha aprovat el Programa de Voluntariat de la UdL, que arrencarà el proper curs com a projecte pilot, amb un límit de 20 estudiants, que podran reconèixer un màxim de 3 crèdits ECTS. La iniciativa, oberta també al PDI i el PAS, inclou un curs de formació de la Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS).

El programa començarà desplegat el voluntariat de proximitat, especialment amb entitats de l'anomenat Tercer Sector amb les quals caldrà signar convenis de col·laboració. Tot i això, no tanca les portes al voluntariat internacional, que es podria incloure més endavant amb la col·laboració. Tot i això, no tanca les portes al voluntariat internacional, que es podria incloure més endavant amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut del Govern i l'Ajuntament de Lleida.

Durant la sessió també s'ha presentat l'Informe d'activitats, resultats i visibilitat R+D+i 2020, on destaca un augment de gairebé el 22% en la captació de recursos econòmics, tant per a projectes de recerca com per a contractació de personal investigador. La UdL ha aconseguit 15,8 MEUR pels 13 del 2019. Malgrat el context de pandèmia sanitària i crisi econòmica, que s'ha traduït en una reducció dels contractes i serveis, la xifra global creix gràcies a la millora dels ingressos de les convocatòries públiques (37,7%). Destaca especialment la pujada de fons vinculats a convocatòries d'atracció de talent investigador.

L'informe també posa de relleu els programes de doctorat industrial. En el període 2015-2020 s'han realitzat 28 tesis doctorals en aquesta modalitat. Segons la vicerectora de Recerca i Transferència, Olga Martín, el seu manteniment és una mostra de la "vitalitat" de les relacions de la UdL amb el teixit empresarial i està esdevenint una eina clau per a la transferència.

Quant a publicacions científiques, els investigadors de la UdL n'han signat 887 durant el 202, segons el mateix document. 

La UdL va aconseguir 5 projectes de recerca relacionats amb la COVID-19, de convocatòries amb recursos públics i privats, amb una dotació econòmica de 447.000 euros

Comentaris