El sindicat ha defensat des de fa anys la venda de llet crua tal com es fa a França, Itàlia i Alemanya

UP considera que la venda directa permetrà al consumidor optar pel valor afegit de la proximitat i la qualitat
photo_camera UP considera que la venda directa permetrà al consumidor optar pel valor afegit de la proximitat i la qualitat

Unió de Pagesos celebra que el Govern català hagi aprovat el Decret que regula la venda de llet crua de vaca, directament del ramader al consumidor, d’acord amb la normativa de la Unió Europea i fixant-se en la referència d’altres països comunitaris on aquesta venda ja és habitual, a proposta del sindicat.

Des del 2008 Unió de Pagesos, ha anat aportant proves que aquesta pràctica es desenvolupa amb normalitat a països com Itàlia, França i Alemanya. A més, el sindicat ha fet valdre tots aquests anys la seva proposta en nombroses reunions amb responsables dels departaments de Salut, Agricultura, Comerç, oficines de mercats i fires locals, mercats municipals, i Diputacions catalanes. Fins i tot han col·laborat en el suport a aquest procés l’IRTA i l’Autoritat Catalana de la Competència.

Unió de Pagesos va presentar la proposta de venda de llet crua al Parlament de Catalunya en el debat monogràfic que es va celebrar sobre el sector agrari el 14 d’abril de 2010

El Parlament va adoptar diverses resolucions que instaven el Govern de la Generalitat a treballar per generar alternatives en el sector lacti català, com les màquines expenedores de llet, i afavorir el comerç de proximitat; impulsar iniciatives que permetin compactar la cadena agroalimentària per obtenir el màxim valor afegit, i fomentar l’impuls de sistemes per escurçar la distància entre consumidors i productors.  

El sindicat considera que la venda directa de llet crua permetrà al consumidor optar pel valor afegit de la proximitat i la qualitat, mentre el productor pot veure compensat el seu esforç amb la comercialització directa del producte

Màquina espenedora de llet cruaPel que fa a la màquina expenedora, Unió de Pagesos sempre ha defensat que cal donar prioritat al producte dels ramaders del mateix municipi, vetllar perquè la llet que es ven sigui realment un producte de proximitat, i que, a la vista de la màquina, quedi identificada l'explotació de la qual procedeix el producte.

L’opció de vendre llet crua arriba després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència hagi sancionat nou indústries làcties i el Gremi d’Indústries Làcties de Catalunya per pràctiques que han distorsionat el mercat lleter almenys durant 13 anys.

D’altra banda, l’aprovació de la venda de llet crua coincideix amb actituds d’un sector comercial que presumptament ha vingut utilitzant la llet com a producte reclam, mentre les administracions no han actuat de forma prou contundent per evitar aquestes pràctiques presumptament deslleials.

A Catalunya queden actualment unes 500 explotacions lleteres, professionals i punteres

Tot i que les administracions animen els productors amb una normativa de contractes làctics i dret de negociació per part de les Organitzacions de Productors Lleters que els permetria una recuperació del sector, la posició de domini d’una part de la indústria i la gran distribució continua essent encara un entrebanc important per als ramaders, ja que les grans superfícies encara ofereixen presumptament la llet com a producte reclam a preus molt baixos.  


En aquesta situació, Unió de Pagesos insisteix a demanar un distintiu o logotip per diferenciar els productes làctics obtinguts a partir de llet produïda a Catalunya, tot i que aquesta proposta no rep suport a les taules sectorials de la llet, ni per part d’altres organitzacions productores, ni de la indústria. En el marc d’aquesta discussió a la Unió Europea França i altres països, i regions, com Galícia, ja han creat un distintiu de llet autòctona que es troba als comerços.

comentaris