15.06.2021 |
Territoris.cat

Unió de Pagesos es mobilitza amb tractorades per exigir mesures per a la pagesia professional

Sortida dels Camps Elisis de Lleida abans de la protesta que Unió de Pagesos
Sortida dels Camps Elisis de Lleida abans de la protesta que Unió de Pagesos
Unió de Pagesos es mobilitza amb tractorades per exigir mesures per a la pagesia professional

Unió de Pagesos s'ha mobilitzat aquest dijous amb tractorades a Lleida, Girona, Tarragona, Manresa i Tortosa, per exigir al govern espanyol mesures urgents per a la pagesia professional, que suposen uns 300 milions d'euros anuals per a Catalunya, segons calcula el sindicat.

A Lleida, un centenar de tractors han sortit des dels Camps Elisis i s'han dirigit fins a la subdelegació del govern espanyol a la capital del Segrià, on representants del sindicat han estat rebuts pel subdelegat José Crespín, que s'ha compromès a traslladar les seves reivindicacions al Ministeri d'Agricultura. Una vuitantena de pagesos s'han concentrat davant de l'edifici estatal per fer sentir les seves peticions. En el cas de la capital del Segrià, s'ha posat especial èmfasi en la necessitat d'articular en altres zones productores, plans d'ajuts per a l'arrencada de plantacions de fruita de pinyol, com el que ha posat en marxa a Catalunya el Departament d'Agricultura.

El portaveu d'Unió de Pagesos, Jaume Pedrós llegint el manifest davant de la Subdelegació del govern a Lleida

Unió de Pagesos exigeix al govern espanyol que surti elegit el 28-A, així com als diferents grups polítics, la modificació "urgent" de les normes i la legislació per aconseguir l'establiment, com a agricultor actiu, en l'aplicació de la PAC actual a l'estat espanyol, a aquell que obté almenys, el 25% dels ingressos totals de les activitats agràries, i una franquícia de 1.250 euros anuals per tal de no excloure els sectors socials del món rural

L'organització també reclama que s'estableixin pràctiques equivalents a pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient perquè no sigui obligatori abandonar la capacitat productiva.

Pel que fa a la comercialització, el sindicat exigeix una regulació específica de venda a pèrdues a la cadena alimentària que incorpori, a més del preu de compra dels productes i serveis, els costos directes i indirectes de cada esgraó de la mateixa cadena. Així, l'establiment de la consideració de posició de domini a la cadena alimentària hauria de fixar-se en una quota del 8% del mercat.

Un pagès conversant amb el subdelegat del govern a Lleida, José CrespínUnió de Pagesos també demana un gasoil professional agrícola, ramader i forestal de 0,021 euros per litre d'impost especial d'hidrocarburs, el mínim establert a la Unió Europea, així com l'aplicació d'un IVA reduït del 10% i l'aplicació d'aquest gasoil a tots els usos professionals de les explotacions com la calefacció de les granges i hivernacles o els vehicles afectes a l'explotació.

En matèria de cotitzacions, Unió de Pagesos reclama l'equiparació de les especialitats de cotització dels petits i mitjans autònoms agrícoles, ramaders i forestals, quan aquests contracten treballadors per compte aliè sotmesos a la cotització en el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Aliè Agraris del Règim General de la Seguretat Social.

Esmorzar als Camps Elisis de Lleida abans de la protesta que Unió de PagesosEntre altres peticions, el sindicat també exigeix l'adequació dels mòduls de l'IRPF per als productes agrícoles, ramaders i forestals, atès l'establiment del Salari Mínim Interprofessional en 12.600 euros per al 2019 i l'encariment progressiu de les cotitzacions a la Seguretat Social per a la contractació de treballadors per compte aliè, així com l'augment del 10% de les despeses de difícil justificació en l'estimació directa de l'IRPF per a les persones agricultores, ramaderes o silvicultores. Un altre punt és la modificació de la Llei reguladora de les hisendes locals perquè incorpori una reducció en la base imposable a les construccions agràries mitjançant un índex corrector en l'àmbit municipal.

Unió de Pagesos es mobilitza amb tractorades per exigir mesures per a la pagesia professional
comentaris