Unió de Pagesos estudia denunciar el Ministeri d'Agricultura pels ajuts del Pla Renove

El sindicat considera que els ajuts que preveu en el Pla Renove de maquinària agrícola no afavoreixen directament els professionals del sector agrari en cas de sobrepassar-se el pressupost assignat

Unió de Pagesos
photo_camera El sindicat porta reclamant des de fa anys al Ministeri una reformulació d'aquests ajuts - Foto: Unió de Pagesos

Unió de Pagesos es planteja denunciar el Ministeri d'Agricultura perquè considera que els ajuts que preveu en el Pla Renove de maquinària agrícola no afavoreixen directament els professionals del sector agrari en cas de sobrepassar-se el pressupost assignat. Per aquest any, s'estableix en 6.550.000 euros, segons la convocatòria 2021 publicada aquest dimarts.

El sindicat porta reclamant des de fa anys al Ministeri una reformulació d'aquests ajuts perquè incorporin les obligacions en aquesta matèria que estableix la Llei 19/1995, de modernització de les explotacions agràries, amb l'objectiu que "es prioritzin les explotacions agràries prioritàries", segons Unió de Pagesos

L'organització agrària recorda que, tant en la convocatòria del 2019, amb 5 milions d'euros de dotació, com en la del 2020, amb 8 milions, es van acabar tots els fons previstos per a aquests ajuts. El 2020, els ajuts previstos per a màquines agrícoles es va acabar en només quatre hores. En aquest sentit, Unió de Pagesos considera "inacceptable" que "es prioritzi qui és més ràpid a l'hora de presentar la sol·licitud en lloc de prioritzar el professional agrari en cas de manca de pressupost", atès que el pressupost establert per enguany es redueix prop d'un 20% respecte al de la convocatòria anterior.

El sindicat sosté que "aquesta manera de procedir del Ministeri d'Agricultura ha provocat una gran desigualtat en el repartiment territorial d'aquests ajuts". Així, posa com exemple Andalusia, que és la comunitat que té més Unitats de Treball Anual (UTA) en el sector agrari i en les darreres dues convocatòries només ha captat el 0,4% dels ajuts al Pla Renove.

En el cas del País Valencià i Castella i Lleó, les dues tenen un 10% d'UTA de l'Estat, però mentre que Castella i Lleó va rebre un 72,7% dels ajuts al Pla Renove el 2019 i un 58,6% el 2020, el País Valencià no en va rebre cap el 2019 i només un 1,2% dels fons al en la convocatòria 2020. Catalunya, amb el 9% d'UTA de l'estat espanyol, només va captar el 3,2% dels fons del Pla Renove el 2019, i el 2,6% el 2020.

A part de garantir que els ajuts acabin a mans de la pagesia professional, Unió de Pagesos també demanava conèixer la resolució de l'ajuda abans de realitzar la inversió. Tenint en compte la crisi que pateix el sector agrari, el sindicat considera que "no es pot demanar a la pagesia que efectuï una inversió tan quantiosa com és canviar de tractor sense saber prèviament si rebrà o no l'ajuda pública".

L'organització agrària també reclama que es prioritzi la renovació de la maquinària que necessita estar homologada per poder circular per l'espai públic ja que, arran d'una instrucció de la DGT del febrer del 2020, els arreus arrossegats de preparació del terreny o treball del sòl passen a ser considerats vehicles, amb totes les obligacions que això comporta.

Comentaris
Més a Societat