Una investigació demostra l'empitjorament de malalts d'Alzheimer després del confinament

L'agitació, l'apatia i l'activitat motora són els símptomes més afectats i s'agreuja també la salut dels cuidadors

skiathos-greece-gUzsm9gqKBE-unsplash
photo_camera Aproximadament el 30% dels pacients i el 40% dels cuidadors haurien registrat un empitjorament del seu estat de salut.

La Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida, ubicada a l'Hospital Universitari de Santa Maria, ha demostrat l'empitjorament dels símptomes neuropsiquiàtrics de les persones que pateixen Alzheimer i deteriorament cognitiu lleu durant les cinc setmanes de confinament. En un estudi, publicat a la revista European Journal of Neurology, els investigadors B. Beatriz Lara, Anna Carnes, Farida Dakterzada, Ivan Benitez i Gerard Piñol-Ripoll, del grup de recerca de Neurociències Clíniques, han analitzat l'impacte de l'epidèmia en 40 pacients.

El responsable de la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida i professor associat de la Universitat de Lleida, Gerard Piñol. Imatge del 17 de juny de 2020. (Vertical)El responsable de la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida i professor associat de la Universitat de Lleida, Gerard Piñol - IRBLleida

L'agitació, l'apatia i l'activitat motora són els símptomes més afectats en les persones que pateixen aquesta malaltia i també s'ha agreujat l'estat de salut dels cuidadors d'aquests malalts.

L'estat de salut dels cuidadors d'aquests malalts també s'ha agreujat

Els 40 pacients, 20 amb diagnòstic d'Alzheimer i 20 amb diagnòstic de deteriorament cognitiu lleu, havien passat una avaluació el mes anterior al confinament i, després de cinc setmanes de reclusió, es van revaluar telefònicament mitjançant l'Inventari Neuropsiquiàtric (NPI) i EuroQol-5D per valorar els símptomes neuropsiquiàtrics i la qualitat de vida dels pacients i cuidadors. Aquests tests inclouen preguntes de diversos àmbits com la mobilitat, la cura personal, el dolor o la depressió.

Els resultats mostren que aproximadament el 30% dels pacients i el 40% dels cuidadors van registrar un empitjorament del seu estat de salut

Aquesta recerca permet posar de manifest "una realitat que ha passat desapercebuda" durant aquest període de temps en un segment de població "molt fràgil" com són els pacients amb trastorns cognitius, explica el responsable de la Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida i professor associat de la Universitat de Lleida, Gerard Piñol. Així, aquest estudi demostra la necessitat d'adoptar "mesures especials" en aquest grup de població i els seus cuidadors en el cas que es tornin a trobar en situacions similars a les viscudes durant el confinament a causa de la pandèmia de la covid-19, tal i com demana Piñol.

Aquesta recerca s'ha fet a través d'una ajuda del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i una ajuda de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)

Comentaris