18.08.2022 |

Wau & Co: Benvinguts a l'era de les famílies multiespècie

Hi convivim. Hi passem hores i hores, ens segueixen tot el dia de prop, ens colguen de petons i fins i tot dormen a prop nostre. Però, què en sabem realment dels nostres fidels amics, els gossos?
Wau&Co_Autor foto_Ester Barta-Territoris (79)
La Laia Martínez i el Christian Tomàs de Wau & Co - Foto: Esther Barta Torres
Wau & Co: Benvinguts a l'era de les famílies multiespècie

La Laia Martínez i el Christian Tomàs, al capdavant de Wau & Co, s'han aturat a observar els canins per conèixer-los a fons. Les famílies multiespècie són una realitat arreu del món, però de vegades no som conscients de tot el que això implica. Els animalons no parlen, però això no vol dir que no s'expressin de mil formes diferents. I tot i que nosaltres, els humans, ho fem tan bé com podem, la conclusió és que, molt probablement, encara podem fer-ho molt millor. Sense saber-ho, sovint cometem alguns errors senzills que, si els evitéssim, milloraríem significativament la seva qualitat de vida. Això és una bona notícia perquè vol dir que sí, que el teu gos pot ser encara més feliç del que sembla!

Wau&Co_Autor foto_Ester Barta-Territoris (52)(1)
El Christian Tomàs amb alguns dels gossos de Wau & Co - Foto: Esther Barta Torres

La major part d'aquests errors provenen d'un tret molt humà, com és el de tendir a humanitzar els animalons sense adonar-nos-en. Sovint, organitzem la vida de la nostra estimada mascota d'acord amb allò que a nosaltres ens va bé, però ni tan sols ens n'adonem: horaris, llocs habituals per on ens movem, hàbits alimentaris i moltes altres petites grans circumstàncies que caracteritzen el nostre dia a dia també marquen el dia dels nostres gossos, que en realitat difereixen molt de nosaltres, perquè, tot i el seu gran amor cap a nosaltres, són una espècie completament diferent que, al cap i a la fi, també té les seves necessitats bàsiques i la seva manera de veure el món.

La Laia i el Christian, que posen el binomi del benestar del gos i de la família al centre de la seva professió, atribueixen, de fet, molts dels problemes relacionats amb els gossos a una desinformació generalitzada, de vegades basada en coneixements ja obsolets però molt estesos que es basaven, fins ara, en el càstig i la reprimenda, portant a resultats pitjors que els inicials. De fet, aquests experts en etologia conductual, que és l'estudi de la conducta canina en estat natural, ja porten onze anys treballant pel benestar dels gossos. Per tant, la contra de tot això és que solucionar aquests problemes és relativament senzill: els experts com ells ja s'han encarregat d'aprofundir en el comportament dels cànids, desfer-se dels esquemes antics i veure què els funciona als gossos segons el caràcter i personalitat —no oblidem que cadascú, com els humans, té el seu!—; nosaltres, només ens hem d'encarregar d'escoltar-los i seguir els seus consells i indicacions. 

"El gos ha de ser un gos"

La nostra relació amb els gossos és un vincle que es remunta, almenys, 10.000 anys enrere. "Al llarg de la història, ens hem associat als gossos i avui portem un camí de molts anys junts. Tenim necessitats mútues o molt similars. Si no ens complementéssim, no podríem conviure amb els gossos", assegura la Laia. Aquesta aliança va començar amb el protogos, que ja no era un llop, i hi manteníem un pacte molt clar i senzill: "jo t'alimento i et cuido i tu em protegeixes". El gos d'avui dia no és un llop, però tampoc no és, evidentment, un humà. El que pretenen des de Wau & Co no és sinó fer aquest vincle encara més robust, treballant per l'estabilitat i la felicitat dels cànids que, de retruc, influeix en la nostra. 

Wau&Co_Autor foto_Ester Barta-Territoris (88)
Un dels espais de Wau & Co, a l'exterior - Foto: Esther Barta torres

A Wau & Co, la casa feliç situada al Camí la via, s/n de Golmés on els gossos poden desenvolupar-se al costat dels seus acompanyants, nosaltres —en constant aprenentatge de la mà d'aquests professionals—, són especialistes en educació canina perquè tenen una metodologia pròpia basada en estudis que porten anys duent-se a terme i que estan en constant evolució i actualització, com els mateixos coneixements de la Laia i el Cristian. D'aquesta voluntat de millora constant en va sorgir el club, un servei que porta el centre a un altre nivell i que va ser creat també pels usuaris ara fa gairebé vuit anys perquè volien implicar-se en aquest procés amb els seus gossos i formar part activa del canvi.

Referents com Turig Rugaas, educadora canina noruega que ha fet grans aportacions al món del comportment caní, han guiat l'establiment i creixement de Wau & Co, que entén la comunicació com la base per assolir el benestar dels gossos i de les famílies i actua com a intermediari entre uns i altres, ajudant-nos a aprendre aquest idioma molt més bàsic que el nostre a través de la transmissió de tanta informació i coneixements com sigui possible a través de grups que es troben a l'aula pròpia del centre, tal com assegura la Laia: "Una bona educació, i petites coses com la metodologia, l'alimentació correcta, un bon passeig i un joc adequat és bàsic per assolir aquest benestar, on la comunicació és el més important". Assolir aquest objectiu, doncs, passa per la nostra formació, i és que el gos ha de continuar vivint en aquest món humà i continuar fent "les coses que faria un gos en estat natural, perquè necessita fer-ho i l'omple", explica en Christian, que remarca que "el gos ha de ser un gos".

Wau&Co_Autor foto_Ester Barta-Territoris (49)
La Laia Martínez amb alguns gossos de Wau & Co - Esther Barta Torres

 

Què fem malament i com podem millorar

La idea, doncs, no és portar el gos al nostre terreny, sinó entrar en el seu per conèixer-los i endinsar-nos en un de nou que sigui dels dos. Per això, cal deslliurar-se d'alguns errors habituals que probablement no ens adonem que cometem en el nostre i el seu dia a dia: "La gran majoria de persones passegen els gossos per descampats, de manera que no hi ha estimulació, no socialitzen ni amb persones, ni amb gossos ni amb elements. Molts cops, no sabem per què el nostre gos es posa nerviós i persegueix un cotxe, una bicicleta o un corredor", revela en Christian. De fet, ens explica, concretament a Ponent tindríem molts problemes derivats d'aquesta falta d'estimulació. En canvi, en grans ciutats com Barcelona, els problemes es deriven de circumstàncies totalment oposades: els gossos tenen sobreestimulació i necessiten descongestionar-se.

A aquesta mena de detalls que probablement hem normalitzat i formen part de la nostra quotidianitat, s'hi sumen d'altres derivats de l'educació diària, l'alimentació o els nous elements de control com corretges o collars d'ofec, elements que es basen en mètodes i principis basats en el càstig i la reprimenda i que avui no són òptims ni acceptables, de manera que cal descartar per complet.
Altres accions aparentment insignificants com posar-li el menjar en un recipient estan basades en el comportament humà -treballem moltes hores i hem arribat a la conclusió que és la manera més ràpida d'alimentar el gos-, però és evident que, de forma natural, ell no menjaria així. Això el fa, de fet, l'únic animal quadrúpede (en tot cas i pel mateix motiu, com els gats) que menja en un plat. El mateix passa amb les corretges d'un metro o la pilota com a passatemps. Són elements estesos que ja formen part de la nostra cultura, però que es basen en la nostra practicitat més immediata, i no pas en el coneixement del nostre company i de les seves necessitats reals. Ells, agraïts de mena, no ens ho diran, però a Wau & Co saben que les coses poden fer-se d'una altra manera i això s'acabarà notant en el caràcter i benestar del nostre estimat cànid.

Christian:

Si algú està plorant al carrer, perceps que hi ha alguna cosa important, i mostres empatia. De la mateixa manera, quan el teu gos lladra, està extremadament preocupat pel que sigui, perquè no té capacitat de socialització i està desconsolat

Tenint en compte que molts d'aquests errors els cometem gairebé involuntàriament, per falta de coneixement, aquest espai d’aprenentatge col·laboratiu s'orienta a tots aquells que vulguin entendre el seu company caní des del punt de vista emocional, cognitiu i instintiu, per endinsar-se al seu món fascinant i poder arribar així a gaudir junts en qualsevol situació i aprendre'ns a comunicar-nos amb ells per millorar la nostra relació. És a dir, l'abans i el després. Aspectes conductuals del nostre gos que ens preocupen, com poden ser problemes d'agressivitat, comportaments autodestructius, por i fòbies o ansietat, passejos desagradables, comportaments impulsius, problemes de convivència i molts altres, són alguns dels problemes recurrents que aquests experts ens ajuden a solucionar a través d'un model educatiu propi basat en etologia canina, observació activa i sistemes psicopedagògics adaptat a les nostres necessitats. Tot, partint de la convicció que el millor educador per al nostre gos som nosaltres mateixos.

Wau & Co: l'abans i el després

Per aconseguir aquests canvis encaminats a la felicitat i benestar del nostre gos i de nosaltres mateixos i tot l'entorn familiar, Wau & Co ofereix múltiples eixos de treball on podem participar de diferents formes.

La residència canina

Per una banda, hi ha la residència canina, on els gossos van 'de vacances', i funciona d'una forma molt similar a una zona de colònies i campaments. La residència no es limita només a ser un espai on dormir, sinó que és un espai de socialització on el nostre gos estarà d'allò més entretingut i desenvoluparà les seves habilitats socials relacionant-se amb altres gossos i participarà d'activitats diverses com banys en piscinetes, jocs d'aigua, masticació i festa. Els educadors, que durant aquestes 'estades' s'encarreguen, a més, de trobar grups ben avinguts, posen el focus d'atenció en la gestió de l'estrès del gos quan nosaltres no hi som presents.

Wau&Co_Autor foto_Ester Barta-Territoris (63)
El Christian Tomàs a l'interior de la residència canina, amb un dels gossos - Esther Barta Torres

Els espais de la residència estan dissenyats a consciència, i s'han configurat a partir dels coneixements d'interiorisme de la Laia, qui s'havia dedicat prèviament a aquest sector, traslladats al camp de l'etologia i l'educació canina. Hi ha gossos que per comunicar-se necessiten certes distàncies, i n'hi ha que necessiten seguretat amb la tanca; hi ha energies dels gossos més altes i més baixes. La residència és el lloc on s'unifiquen tots aquests espais. 

L'alimentació

Un altre dels grans eixos de Wau & Co és l'alimentació. Si bé ja hem agafat consciència de la importància que té en les vides humanes, el següent pas és comprendre que és igual de rellevant pels gossos. Això passa per adaptar-la a les seves necessitats: els gossos no tenen mans, o sigui que per menjar, utilitzen principalment la boca. I tal com hi ha múltiples tipologies de gos, també hi ha diferents graus de duresa de menjar que es poden adaptar a cada gos: peix sec, vaca, corder, fruita, verdura... Quan el menjar s'adapta a les necessitats de cada gos, els seus nivells d'estrès baixen!

La botiga

Per cobrir totes aquestes necessitats de forma còmoda un cop nosaltres recollim el nostre gos de la residència, i així poder continuar fent-ho de la millor manera que puguem, també tenim a la nostra disposició la botiga de Wau & Co amb tots els productes que pugui necessitar el nostre gos. La Laia i el Christian, d'acord amb el que hagin pogut observar i les inquietuds que els puguem transmetre, trobaran allò millor pel nostre gos amb un assessorament personalitzat.

Les classes: un procés compartit

Però el que realment ens fan prendre part d'aquest procés de manera activa, són les classes. Allà és on aprenen sobre psicologia i conducta canines, reeducació i teràpies de l'àmbit de la psicologia que poden portar a la recuperació de gossos que arrosseguen problemes per haver estat abandonats en llocs en males condicions, tancats en habitacions i cases, lligats en finques, etc. Això, pel que fa a les problemàtiques més evidents, tot i que hi ha gossos que arriben a Wau & Co amb una patologia crònica d'ansietat, i l'usuari no ho sap. "No tothom té la mateixa simptomatologia davant l'agressivitat ni el causant és el mateix. T'has d'asseure i analitzar-ho. És una cosa bastant profunda que de vegades no es tracta directament, com els atacs d'ansietat en persones. Hi ha diverses vies", assenyala la Laia. A més, l'evolució del gos té molt a veure també amb l'edat, i els problemes d'un gos de quatre mesos, que és un cadell, no té res a veure amb el d'un de vuit mesos que està en plena pubertat, o un gos de set o vuit anys que ja és adult. Són fases diferents i les inquietuds també són diferents. El tractament difereix tant com la història de cada gos i família, i les classes es dirigeixen sempre a les persones que volen posar de la seva part per millorar, basant-se en l'esperit constructiu i en la convicció que, per fer-ho millor, només ens calen ganes i coneixements que fins ara no teníem.

Laia:

La majoria de problemes els transmetem l'espècie humana, i necessites, per tant, que l'usuari se senti bé i faci classe a gust, perquè el gos l'està llegint 24/7 a través de la comunicació corporal. Per tant, sí, has de tenir un entorn adequat als gossos, però no pots perdre de vista com està l'usuari. Al final, treballes amb la persona

El programa de formació és divers i evoluciona a través de nous tallers i cursos per conscienciar, xerrades de cap de setmana divulgatives i per a tots els públics i formació d'educadors canins. L'objectiu final de les classes, explica el Christian, és formar usuaris perquè siguin 'microeducadors canins', perquè "portin l'aprenentatge amb ells tota la vida".

Wau&Co_Autor foto_Ester Barta-Territoris (65)
L'aula de Wau & Co - Foto: Esther Barta Torres

 

El club: la mostra que la gent necessita Wau & Co

Finalment, fundat ara fa vuit anys, el club social és l'últim gran pilar de Wau & Co, creat a partir dels mateixos usuaris per una necessitat ciutadania: els seus gossos no podien socialitzar fora de Wau & Co com ho feien allà. Aquest espai és, en certa manera, el lloc on es posa en pràctica la nostra habilitat com a 'microeducadors' dels nostres gossos, on intercanviem les nostres experiències amb altres i, en definitiva, un espai de comunicació i socialització tant per gossos com per humans, les pedres angulars del benestar que busquem. "El club és el resultat de la feina del dia a dia, del que has pogut inculcar a la gent, a l'usuari que venia amb un collar de punxes i que avui dia té un gos molt equilibrat, que va amb arnès, amb qui té bona i qui també gaudeix del procés", manifesta en Christian.

Al llarg d'aquests anys, Wau & Co ha anat creixent dia a dia amb la gran satisfacció i implicació dels usuaris, i és així com s'han ampliat espais i serveis, com la zona del club o la zona de piscina per fer-hi una zona de chill-out, una evolució de la qual la Laia i en Christian estan molt orgullosos.

Wau&Co_Autor foto_Ester Barta-Territoris (86)
La Laia Martínez i el Christian Tomàs davant d'un dels espais exteriors de Wau & Co - Foto: Esther Barta Torres

 

Wau & Co: Benvinguts a l'era de les famílies multiespècie
comentaris