La patronal diu que la mecanització de processos farà guanyar competitivitat i estalviarà

Afrucat invertirà 2 milions d'euros en innovació per robotitzar la feina del camp per minimitzar la mà d'obra

L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat, té previst invertir almenys 2 milions d'euros en innovació tecnològica en els pròxims set anys
Xerrada dins la 45a Convenció anual d'Afrucat a la Llotja de Lleida - Foto: Anna Berga
photo_camera Xerrada dins la 45a Convenció anual d'Afrucat a la Llotja de Lleida - Foto: Anna Berga

Els responsables de l'associació preveuen que aquest canvi serà comparable a la transformació que ha experimentat el sector automobilístic, permetent-los millorar la seva competitivitat i estalviar temps als productors. El director general d'Afrucat, Manel Simon, anticipa una "transformació salvatge" en el sector de la fruita en la propera dècada, afectant no només les feines de camp sinó també les operacions a les centrals fructícoles. Aquestes declaracions es van fer en el marc de la 45a Convenció anual d'Afrucat celebrada a la Llotja de Lleida.

El director general d'Afrucat ha explicat que el programa per invertir en innovació, el primer que presenta la patronal, arrenca amb un pressupost de dos milions d'euros, tot i que confia que en els pròxims dos anys podran augmentar aquesta inversió fins als tres milions.

La patronal vol robotitzar feines amb l'objectiu de no haver de "dependre tant de la mà d'obra", la qual no sempre és fàcil de trobar, ha dit Simon, que ha afegit que aspiren a través de la intel·ligència artificial a trobar maneres mecàniques per "esporgar, aclarir i collir amb qualitat".

Això els ha de permetre, seguir "sent competitius". També permetrà estalviar temps i això farà, segons Simon, que els sector sigui més atractiu per als joves que volen "tenir més temps".

Una de les xerrades de la 45a Convenció anual d'Afrucat a la Llotja de Lleida - Foto: Anna Berga
Una de les xerrades de la 45a Convenció anual d'Afrucat a la Llotja de Lleida
Foto: Anna Berga

La robotització no arribarà només al camp. També ho farà a les centrals fructícoles, on el director general d'Afrucat ha explicat que poc a poc començaran a invertir en robots centrals capaços de triar i col·locar la fruita a les caixes. "En els pròxims 5 o 10 anys les centrals donaran una volta com un mitjó", ha pronosticat.

El programa d'innovació també invertirà recursos en buscar maneres de resoldre plagues "que amb el canvi climàtic s'estan desajustant". Simon ha post l'exemple de la mosca de la fruita i d'un sistema innovador que proposa alliberar de manera massiva exemplars mascles estèrils.

Precisament la 45a convenció anual d'Afrucat ha abordat els reptes de la intel·ligència artificial amb dues xerrades de Pau García Milà, empresari català, conegut per ser el creador i fundador d'EyeOS el 2006 i José Luís Cordeiro, enginyer, professor i conferenciant.

La jornada l'ha inaugurat el Conseller del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort. També hi ha assistit l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el subdelegat del govern espanyol, José Crespín, entre altres autoritats.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement