27.10.2021 |

La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol clausura la temporada

El cap de setmana del 2 i 3 d’octubre el Molí de l’Espígol s’omplirà d’activitat amb la celebració del Cap de Setmana Ibèric, impulsat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya
Visitants de la ciutat ibèrica del Molí de l’Espígol @Tornabous
Visitants de la ciutat ibèrica del Molí de l’Espígol @Tornabous
La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol clausura la temporada

Aquest dissabte la ciutat ibèrica del Molí de l’Espígol ha rebut les darreres visites gratuïtes de la temporada estiuenca, una proposta que s’ha repetit cada darrer dissabte dels mesos de juny, juliol, agost i setembre. L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACdPC) i l’Ajuntament de Tornabous han fet un balanç molt positiu del cicle d’activitats programades durant aquest estiu, que han aplegat més d'un centenar de persones, l'aforament que s'havia previst per cadascuna de les sessions.

Durant aquests mesos, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, en col·laboració amb l’Ajuntament de Tornabous, ha apostat per oferir al públic un programa estable de visites gratuïtes amb l’objectiu de “facilitar la difusió i el coneixement d’un dels jaciments ibèrics més importants del país”, com explica Marina Miquel, cap de l’Àrea de Monuments i Jaciments de l’ACdPC. Miquel afirma que el balanç és “molt positiu, ja que és una xifra molt destacable de públic i més tenint en compte les limitacions d’aforament a causa de les mesures sanitàries fixades en cada moment”. “Aquesta bona resposta per part del públic demostra el gran interès que desperta el Molí de l’Espígol i la forta projecció que té aquest conjunt patrimonial no només a les terres de Lleida sinó també a la resta del país”, ha destacat Miquel.

Igualment l’Àrea de Monuments i Jaciments ha col·laborat amb l’Ajuntament de Tornabous en l’organització del concert que el cantautor Cesk Freixas va oferir el passat 4 de setembre al Molí d’Espígol, en el marc del Festival a2m que organitza l’Ajuntament de Tornabous.

Cedida per l'Ajuntament de TornabousPla obert d'una visita guiada al jaciment iber del Molí d'Espígol, a Tornabous, en una imatge d'arxiu. (Horitzontal)

El Molí de l’Espígol participarà en el 21è Cap de Setmana Ibèric que se celebra els dies 2 i 3 d’octubre

Després de l’estiu el conjunt arqueològic encara la temporada de tardor amb una cita destacada: el Cap de Setmana Ibèric, impulsat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya (Agència Catalana del Patrimoni Cultural).

Per aquesta 21a edició s’han programat tres sessions de visites guiades per conèixer en profunditat aquest antic poblat iber (dissabte 12,30 i 17 h; diumenge a les 10.30 h). Alhora, s’han previst dos tastos d’Iberika, una cervesa que s’ha elaborat artesanalment gràcies a les referències que s’han pogut documentar a partir de les troballes d’aquest període històric. Els tastos tindran lloc al mateix jaciment el dissabte i el diumenge a les 13.30 h. Finalment, destaca l’activitat “Un dia al mercat” (dissabte i diumenge a les 11.30 h). És una proposta pensada per al públic familiar que es basa en el joc com a mètode d’aprenentatge. Amb aquesta experiència, els participants podran reviure i saber com es desenvolupaven els mercats en la protohistòria i com eren les relacions entre comunitats de diferents poblats ibers. L’activitat també contempla l’elaboració manual d’un producte típic que els arqueòlegs han trobat in situ en el jaciment i que els assistents hauran de realitzar amb les seves pròpies mans. Totes aquestes propostes s’han pensat amb l’objectiu d’apropar el patrimoni ibèric de Tornabous i la resta del territori a tots els públics i despertar l’interès per aquest llegat històric que es cuida des de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol clausura la temporada
comentaris