02.12.2020 |
Territoris.cat

QUINA ÉS LA INFLUÈNCIA DE LA CULTURA POPULAR AMERICANA A LES TERRES DE PONENT I A CATALUNYA?

La cultura popular americana ja fa camí cap a Tàrrega de la mà de McTrepat

El festival Mc Trepat en edicions anteriors - Ajuntament de Tàrrega
El festival Mc Trepat en edicions anteriors - Ajuntament de Tàrrega
La cultura popular americana ja fa camí cap a Tàrrega de la mà de McTrepat

La cultura popular dels Estats Units arriba un any més a Tàrrega de la mà de McTrepat, l'esdeveniment que acostarà al públic el patrimoni històric industrial del Museu Trepat mitjançant una vintena d’activitats durant el dissabte 19 i el diumenge 20 d’octubre. Així, l’antiga factoria targarina somplirà d’exposicions, audiovisuals, xerrades, concerts, tallers familiars i gastronomia entre altres propostes lúdiques i divulgatives per rememorar els orígens nord-americans de la dalladora J.Trepat, que es fabricà a Tàrrega durant la primera meitat del segle XX i que estava inspirada en la dalladora McCormick de Chicago. Aquella tecnologia pionera, que s’adaptà a la pagesia catalana, transformà la mecanització del camp. Això constitueix un llegat que Tàrrega posa en valor amb iniciatives com el McTrepat, organitzada per la Regidoria de Patrimoni i amb entrada de franc per a tothom.

El festival Mc Trepat en edicions anteriors - Ajuntament de Tàrrega

Xerrada inaugural sobre els efectes especials de cinema

Les grans produccions cinematogràfiques són un dels exponents que identifiquen la cultura nord-americana. En aquest sentit, el McTrepat 2019 s’obrirà el dissabte 19 (a les 13 h) amb la conferència Els efectes especials a Hollywood a càrrec de Lluís Ribera de l’empresa especialitzada In Extremis, guanyadora d’un premi Goya i varis premis Gaudí. La segona xerrada anirà a càrrec de Dave Giribet i aprofundirà en les noves tecnologies sota el títol Steve Jobbs i els targarins, el diumenge 20 (a les 13 h). Quant a audiovisuals, es projectarà una producció pròpia del Museu Trepat, amb realització de Roser Miarnau: Història contemporània d’Estats Units al voltant del tema de la guerra i el petó. L’apartat d’exposicions tindrà com a protagonistes la sèrie de teles de Josep Maria Cazares titulada Músics de jazz a Nova York i la col·lecció de cotxes americans de Garatge Mundial Tàrrega i Club Vehicles Històrics de Lleida.

Tallers familiars amb valor humà i artístic

Els tallers familiars reivindicaran la figura de l’artista negra nord-americana Louis Maliou Jones (1905–1998), que va lluitar pels drets civils de la comunitat afroamericana i contra la discriminació de les dones.

Louis Maliou Jones és considerada una de les pintores i il·lustradores més influents de la seva generació i, per tant, un nom a reivindicar

L’art també serà present amb el taller d’expressionisme americà de Solaç inspirat en Helen Frankenthaler (1928-2011), pintora d’art abstracte representativa del corrent color field. D’altra banda, els populars personatges del programa televisiu Sesame Street seran el leit-motiv d’un taller de decoració de cupcakes.

Música de barres i estrelles

El dissabte a la tarda (a les 18 h), els aficionats country gaudiran d’una ballada amenitzada per Angel’s Groups i Country Lizard Tàrrega, a la qual seguirà un concert d’Ondara Gospel (a les 22 h). La programació musical del McTrepat continuarà el diumenge 20 amb l’exhibició de Som Swing TRRG (a les 12.30 h), el concert de jazz de Gresca Quartet (a les 18 h) i l’homenatge a Elvis Presley amb DC Evils of Elvis (a les 21 h).

Tal com es fa en el festival d’art contemporani Embarrat, el McTrepat vol establir un diàleg entre el patrimoni del Museu Trepat i el seu entorn social i cultural

Durant tot el cap de setmana, a més, el recinte acollirà food-trucks amb elaboracions típiques dels Estats Units. En paral·lel, les naus museïtzades romandran obertes als visitants durant tot el dia per proposar un viatge en el temps cap al passat industrial del territori.

Cartell del McTrepat 2019

La cultura popular americana ja fa camí cap a Tàrrega de la mà de McTrepat
comentaris