26.09.2022 |

Les dones targarines ja son a Barcelona

On son les dones
Pilarín Minguell i Josefina Vidal davant els seus plafons a l'exposició - Institut Català de les Dones
Les dones targarines ja son a Barcelona

Que On són les dones targarines? Ara, a Barcelona. Fins el 22 de maig, la mostra que difon biografies femenines destacables vinculades al municipi amb l'objectiu de visibilitzar-les, que ja es va inaugurar l'any passat al Museu Comarcal de l'Urgell, es podrà visitar a l'Institut Català de les Dones, a Barcelona.

L’Ajuntament de Tàrrega va dissenyar aquesta exposició divulgativa per fer visible el llegat de dones rellevants de la ciutat, les quals destacaren per la seva trajectòria professional i personal durant el segle XX. La iniciativa s’emmarca dins el projecte del mateix títol que la Regidoria de Polítiques d’Igualtat impulsa des de l’any 2015. La finalitat és omplir el buit històric de documentació existent sobre dones targarines que destacaren per les seves fites. Ara, totes aquestes històries recobren vida gràcies a l'interès per aquestes per part d'investigadores, institucions, i també els visitants que s'apropin al vestíbul de l'Institut Català de les Dones, l'organisme de la Generalitat que treballa per assolir una igualtat efectiva entre homes i dones.

On son les dones-2

L’exposició se centra en les figures de la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900–2000); la docent Alba Güell Roca (1900–1997); les germanes llibreteres Rosina (1921-2010) i Maria Teresa Pera Güell (1924–2012); l’artista conceptual Olga L. Pijoan (1952–1997); la locutora Pilarín Minguell Pont (1926); i l’escriptora Josefina Vidal Morera (1932). Plafons, fotografies, documents i objectes personals il·lustren la mostra, comissionada per Sònia Sans Carrera, Roser Miarnau Pomés i Mireia Fontanet Viladot.

El caràcter pedagògic de la proposta ve reforçat pel fet que també ofereix un apartat didàctic especialment adreçat als infants. El projecte On són les dones targarines també ha fet possible fins al moment la realització d’un documental i la publicació de tres biografies en format de conte infantil.

L'acte d'inauguració, tota una declaració d'intencions

La mostra a l'Institut Català de les Dones va ser inaugurada aquest dijous 3 de maig en un acte on van intervenir-hi Núria Ramon, Directora Executiva de l'Institut Català de les Dones, Mireia Fontanet Viladot, comissària de l'exposició i coordinadora de polítiques d´Igualtat de l'Ajuntament de Tàrrega; i Pilarín Minguell Pont i Josefina Vidal Morera, unes de les protagonistes de la mostra, que van explicar en primera persona i ambb emoció alguns dels fets que es relataven als panells de la mostra sobre les seves vides.On son les dones-1

A l'acte també hi van assistir algunes membres de les associacions de dones de Tàrrega, que van poder aprofitar l'ocasió per visitar el Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca de l'Institut

El duo de Mollerussa Walkin Roots, amb Juh Japleroots a la veu i Santi de Pablo a la guitarra, va musicar l'acte amb versions de cançons de conegudes cantants femenines de totes les èpoques, com Amy Winehouse, Etta James, Zaz i Tracy Chapman, un homenatge pel qual s'ha editat un catàleg explicatiu amb les lletres i biografies resumides, també proposta de la Regidoria de Polítiques d'Igualtat.

L'acte fou, en si mateix, tota una declaració d'intencions que animava a impulsar més treballs de recerca per treure dones de l’anonimat, i a realitzar més actuacions per visibilitzar-les no només quan ja no hi són, sinó quan, en el dia a dia, encara tenen paraula.

Les dones targarines ja son a Barcelona
comentaris