04.12.2021 |

Inici de les obres de consolidació i adequació de la Casa del Call de Tàrrega

Les accions en aquesta obra han de ser respectuoses amb la identitat de l’edifici, especialment pel que fa a la planta baixa i primer pis, la qual cosa implica realitzar accions orientades a potenciar l’aspecte medieval de la planta baixa de l’edifici
Call_Tàrrega_01 (1) (1)
L'exterior de la casa del Call de Tàrrega - Foto: Ajuntament de Tàrrega
Inici de les obres de consolidació i adequació de la Casa del Call de Tàrrega

La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, va aprovar el passat mes d’octubre l’acta de comprovació del replanteig del projecte de consolidació estructural, adequació interior i museïtzació de la Casa del Call, situada al carrer Estudi, 15, de Tàrrega.

L’Ajuntament de Tàrrega va adquirir aquesta casa l’any 2016, donada la rellevància del passat jueu medieval de la ciutat, amb l’objectiu de convertir-la  en un centre d’interpretació de l’antic call jueu de la localitat. Un espai sociocultural on es transmeti el coneixement sobre el passat jueu de la ciutat, que sigui un pont de coneixement de la cultura hebrea, un espai on educar en la tolerància i la multiculturalitat i, un edifici que exemplifiqui les dimensions que tenien bona part dels habitatges del call als segles XIV i XV, i on es pugui veure i sentir com era la vida d’una família hebrea medieval. 

En la primera fase, l'actuació preveu l’adequació d’aquest immoble garantint-ne la conservació, i a la vegada assentar les bases per al seu ús sociocultural com a centre d’interpretació del call

Aquesta actuació, emmarcada en el  projecte Paisatges de Ponent, compta amb un pressupost de 108.927,23 €, i està cofinançada amb fons FEDER de la Unió Europea, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tàrrega.

Interior de la casa del Call de Tàrrega - Foto: Ajuntament de Tàrrega

Les accions en aquesta obra han de ser respectuoses amb la identitat de l’edifici, especialment pel que fa a la planta baixa i primer pis. Això implica realitzar accions orientades a potenciar l’aspecte medieval de la planta baixa de l’edifici, per la qual cosa s’ha de mantenir l’actual accés (porta de l’edifici) i conservar les escales que ens porten al primer i al segon pis.

Pel que fa al primer pis, es conservarà la compartimentació que s’ha conservat fins als nostres dies, tot i que pugui estar refeta o modificada parcialment durant èpoques posteriors, durant els segles XVI, XVII i XVIII. En qualsevol cas, es mantindran les parets divisòries, així com les portes d’accés a les diferents sales, i es faran les accions necessàries per tal que es conservin, tenint en compte que els forjats antics han de ser substituïts per forjats nous donada la seva precària conservació.

També es conservaran els elements originaris del segle XVII-XVIII que hi ha a la sala principal del primer pis, que són la llar de foc i la pica de pedra per rentar els plats i els fogons de pedra

Inici de les obres de consolidació i adequació de la Casa del Call de Tàrrega
comentaris