Del 12 al 15 de maig

La Festa Major de Tàrrega sintetitza cultura tradicional, música, arts escèniques i activitats familiars

Quatre dies de tradició i cultura amb un programa que l'Ajuntament i les associacions locals han bastit conjuntament, un ampli ventall d’activitats per a públics de totes les edats i majoritàriament de franc, fet que revalida el caràcter popular, participatiu i referent de la festa
L''atleta targarí Josep Ramon Sanahuja pregoner de la Festa Major ©Xafatolls
photo_camera L''atleta targarí Josep Ramon Sanahuja pregoner de la Festa Major ©Xafatolls

La Festa Major de Tàrrega es presenta com una expressió multitudinària de tradició, cultura i convivència en honor als patrons locals. Després del parèntesi de la crisi sanitària, la voluntat de l'Ajuntament i el teixit associació de la capital de l'Urgell no és altra cosa que la d'oferir un programa ampli i variat per compartir amb veïns i forasters.

Del 12 al 15 de maig es viuran quatre dies de tradició i cultura amb un programa que l'Ajuntament i les associacions locals han bastit conjuntament, un ampli ventall d’activitats per a públics de totes les edats i majoritàriament de franc, fet que revalida el caràcter popular, participatiu i referent de la festa.

Enguany, la celebració ha estat presentada amb el cartell dissenyat per Pepo Curià, inspirat en l’Àliga de Tàrrega, un treball que dona visibilitat a la diversitat social, ja que l’Àliga duu pins amb la bandera de l’arc de Sant Martí i la bandera trans. A més, els dos caps de l’Àliga són de colors lleugerament diferents en senyal d'aquesta diversitat

Els frescos realitzats per l'artista local Josep Minguell ©Territoris.cat
Els frescos realitzats per l'artista local Josep Minguell ©Territoris.cat

L'Ajuntament ha volgut incloure en el programa d'actes la commemoració de l’inici de la construcció de l’actual Església Parroquial de Santa Maria de l'Alba, edifici d’estil barroc catalogat com a bé cultural d'interès nacional. El temple original es va esfonsar el 15 de febrer del 1672, i el 31 de juliol del mateix any es posava la primera pedra del nou edifici. Per aquet motiu, el consistori vol commemorar el 350è aniversari de l'inici d'aquella proesa que els targarins i targarines varen protagonitzar. En homenatge a tots ells i amb voluntat de millorar el conjunt de Santa Maria de l'Alba, es van encarregar les pintures al fresc del presbiteri a Josep Minguell.

El darrer dels frescos de Minguell s'inaugurarà el dissabte 14 de maig al migdia, i culminarà el conjunt de pintures que l’artista targarí va iniciar l’any 2006 i que sumarà ja 1.014 metres quadrats, convertint-se en un dels més grans exponents contemporanis de pintura al fresc.

Alba Pijuan i Carlos Vílchez presenten la FGesta Major de Tàrrega ©Tàrrega
Alba Pijuan i Carlos Vílchez presenten la FGesta Major de Tàrrega ©Tàrrega

L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, va destacar la importància d'aquesta fita assolida amb la finalització dels murals de Josep Minguell: “ens hem de sentir orgullosos d’un conjunt pictòric que situa Tàrrega en el mapa internacional de l’art”. El regidor de Cultura, Carlos Vílchez, per la seva banda va animar la ciutadania “a tornar a sortir als carrers i a gaudir d’activitats populars i transversals obertes a tothom”.

 

Descarrega el programa de la festa al complet en aquest enllaç

El programa de festes arrenca el dijous amb el pregó de l''atleta local Josep Ramon Sanahuja. Tot seguit, les campanes de Santa Maria de l'Alba anunciaran als targarins i targarines que comença la festa.

Música, il·lusionisme i cultura popular encapçalaran el programa del divendres 13. Així, l’Orquestra de Vent de l’Escola Municipal de Música amenitzarà el vermut a la plaça de les Nacions sense Estat (13 h). El mateix indret acollirà un cafè concert i un ball a càrrec de l’Orquestra Banda Sonora (17 h).

A la nit, doble cartell: la plaça dels Àlbers serà escenari d’un concert de la rapera feminista valenciana Tesa i la fusió de la formació urgellenca Bredda (23:30 h) alhora que els amants dels sons electrònics es donaran cita a la plaça de les Nacions sense Estat per gaudir de les sessions de DJ Héctor Ortega i DJ Lau.

Les arts escèniques també tindran accent targarí, ja que les Magic Girls estrenaran nou espectacle de màgia al Teatre Ateneu (17:30 h). Tàrrega viurà un altre moment emblemàtic amb el Seguici Festiu de les Santes Espines (19 h) i els balls folklòrics locals de l’Eixida a la plaça Major (21 h).

FESTA MAJOR MAIG TARREGA 2022
FESTA MAJOR MAIG TARREGA 2022

El dissabte 14 torna a la programació el vermut de l’Associació Agrat a la llera del riu Ondara (12:30 h) i l’esbojarrada cercavila del CorreTossino de l’Associació Guixanet (19 h). Per la seva part, els infants dels Diables de BAT actuaran acompanyats dels Diables Espectec d’Agramunt a la plaça del Carme (20:30 h). La secció d’adults d’ambdues agrupacions també faran vibrar el públic amb el correfoc (23:45h), el qual esdevindrà el colofó de la Nit del Tararot, espectacle visual de gran format que aplegarà la participació directa de més de 700 persones (22h).

Per la plaça Major desfilaran colles de cultura tradicional tant de la ciutat com vingudes de fora vila coordinades per Guixanet i amb un eix argumental que farà referència als 350 anys de l’ensorrament del campanar. La vetllada s’arrodonirà a la plaça de les Nacions sense Estat amb un triple concert de Roba EstesaLasta Sanco i La Terrasseta de Preixens, exponents del mestissatge musical que domina l’escena catalana actual (00 h).

Roba estesa a la Festa Major de Tàrrega ©Robaestesa
Roba estesa a la Festa Major de Tàrrega ©Robaestesa

L’endemà, Tàrrega tornarà a ser punt de trobada d’agrupacions folklòriques gràcies a la 33a Trobada de Gegants i Capgrossos organitzada per la Fal·lera Gegantera (11:30 h). L’Aplec de Sardanes, que assolirà la 38a edició, repetirà ubicació a la plaça del Carme amb les actuacions de la Cobla Tàrrega i la Cobla Jovenívola d’Agramunt (12 h i 17 h). L’Orquestra Cimarrón posarà ritme al cafè-concert i ball de la plaça de les Nacions sense Estat (17:30 h).

El tram final de la Festa Major tindrà com a noms propis el músic targarí Marcel Fabregat, que presentarà al Teatre Ateneu el seu debut en solitari titulat Opia (19 h), i Sound de Secà, agrupació escènica de Ponent que estrenarà a l’Espai Reguer un nou muntatge en el marc dels assaigs oberts de FiraTàrrega (21:30 h). Posarà el punt i final un espectacular castell de focs amb Pirotècnica Catalana (22:15 h). Aquest cop es recuperarà una única ubicació, al Parc Esportiu.

Edició del 2019 de Firacóc a Tàrrega ©JosepAPérez
Edició del 2019 de Firacóc a Tàrrega ©JosepAPérez

La Firacóc, parcel·la gastronòmica

La capital de l’Urgell també aposta pels al·licients gastronòmics durant la Festa Major. Organitzada per la Regidoria de Promoció Econòmica, la Firacóc 2022 reobrirà les portes en qualitat de gran aparador de les especialitats artesanes de fleca del territori. Serà els dies 14 i 15 de maig a l’Espai MerCAT, on es concentraran una vintena d’expositors. En un altre ordre, el dimecres 11 de maig, com a pròleg, l’Escola Municipal de Música coordinarà una cantata infantil a la plaça de les Nacions sense Estat (18 h). A més, la Sala Marsà acollirà una exposició amb obra inèdita del pintor targarí Lluís Trepat en la seva faceta (sovint desconeguda) com a ninotaire. 

Comentaris