Qualitat, tradició, terra, innovació. Arriba l'edició 2020 de la Fira de l'Oli

Fira de l'Oli i les Garrigues 2020: un oli així mereixia una fira com aquesta

Torrada i oli verge extra de les Garrigues
photo_camera Torrada amb allioli de pera amb oli DOP Les Garrigues - DOP Les Garrigues

Amb el 100% d'ocupació, un extensíssim programa, 94 expositors preinscrits i una seixantena de paradistes, aquest cap de setmana, la Fira de l'Oli Verge Extra i les Garrigues arriba a la seva 57a edició. El certamen se celebrarà el 17, 18 i 19 de gener, i s'obrirà al públic de les 10h a 20h al voltant de tot el municipi.

DOP-les-garrigues-olives-territori

Propostes innovadores i les tradicions de la fira més arrelades al voltant de la cultura de l'or líquid prendran els espais dels pavellons, la plaça Independència, la Sala Grums, la Casa de la Cultura, l'Espai Envelat, la Placeta i Passeig del Terrall, la Cooperativa de Sant Isidre i la Cabana de Volta de Cal Quintillà. Amb propostes per a tots els gustos i públics, grans i petits, d'aquí i d'allà, de la mà de la fira, els visitants podran conèixer i degustar les novetats més destacades d'aquest element tan essencial i vinculat a la terra i la taula, i reflexionar sobre la seva relació, present i futura, amb l'entorn que l'integra des que en tenim memòria. 

En aquesta edició en destaca la creació d’un nou espai, la Cuina de l’Oli, que juntament amb l’Espai Aliments del Territori i Tu i l’Espai Gastronòmic acollirà les demostracions de 13 xefs catalans de primer nivell

Divendres: inauguració, exponents gastronòmics en acció i Premi als Millors Olis

Pla mitjà on es pot veure una expositora de la 56a Fira de l'Oli Verge Extra de les Borges Blanques posant oli a unes llesques de pa, el 18 de gener de 2019. (Horitzontal)

El dijous al matí, dos actes a la Casa de la Cultura donen el tret de sortida a la nova edició de la fira, mentre que serà el matí de divendres a les 11h que el certamen serà inaugurat oficialment al Pavelló de l'Oli per la diputada Laura Borràs. La fira obrirà les seves portes amb maridatges, tallers gastronòmics i espectacles per grans i petits, que a la tarda seran rellevats per xou cookings i demostracions gastronòmiques amb presència de figures reconegudes com el cuiner i presentador de televisió Marc Ribas i el xef El xef David López, del Palau de Margalef, fent un xou cooking de carn de corder i cabrit, a l'Espai Gastrònim de la 55a Fira de l'Oli i les GarriguesEstrella Michelín Vicent Guimerà. Al migdia, per això, no hi faltarà la gran festa gastronòmica popular, que pel preu de 6€ posarà a l'abast dels comensals la deliciosa fideuà de la Cuina de l'Araceli, a l'Hort del Rabassé. Els guanyadors del concurs oficial dels Millors Olis de la Fira en l'edició 2020 es coneixeran al mateix pavelló a les 19h, i serà la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, qui els farà públics. 

Dissabte: activitats a l'aire lliure, proclamació dels ambaixadors, Premi Cultura de l'Oli i concerts de nit

flora-4546723_960_720

El dissabte arriba carregat d'activitats a l'aire lliure, com l'Oli experiència, que tindrà lloc a les 10h Cabana de Volta de Cal Quintillà, entre camps d'oliveres; la caragolada popular solidària Aplec&Oli de la Placeta del Terrall, en benefici dels damnificats pels aiguats i incendis del 2019, per la Fecoll i Acudam; i demostracions gasFIRAOLI2019-439tronòmiques i presentacions que reuniran un seguit d'exponents del sector oleícola i gastronòmic i  del territori, entre les quals destaquen la presentació del Catàleg d'Experiències oleoturístiques de les Garrigues i el Segrià Sec, i la presentació de la Ruta de l'Oli i l'Aigua, que tindran lloc al matí al Pavelló de l'Oli. La Fira obrirà les seves portes a les 10h, amb l'arribada del conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet.

Itaca Band, Ebri Knight i Dj Moncho arrodoniran la festa a les 00h del dissabte a l'Espai Envelat

A les 14h tindrà lloc la segona gran festa gastronòmica popular: la Cassola de tros amb oli d'oliva, també per 6€ i de la Cuina de l'Araceli; i durant tot el dia trobarem tallers infantils, microactuacions medievals, tallers gastronòmics per a adults i tasts de vins i olis de la mà dels cellers Mas Blanch i Jové, Molí del Set i Matallonga, i el Centre de Cultura de l'Oli de Catalunya de la Granadella, que tindran lloc de les 17 a les 20 de la tarda al Pavelló Comercial.

Pla mitjà on es pot veure una expositora de la 56a Fira de l'Oli Verge Extra de les Borges Blanques servint oli d'una ampolla en un recipient, el 18 de gener de 2019. (Horitzontal)A la tarda, a partir de les 18h, el mateix Pavelló de l'Oli acollirà l'entrega a Josep Lladonosa i Giró del Premi Cultura de l'Oli de la mà dels xefs 1 estrella Michelín Javier i Sergio Torres, i a les 19.30h seran proclamats per la consellera d'Empresa Àngels Chacón els primers ambaixadors de l'Oli de Qualitat: la periodista Ares Teixidó i l'empresari Tatxo Benet. La jornada es clourà amb el Sopar de l'expositor a la Sala Grums a les 21h, presidit per la mateixa consellera i en què es farà entrega dels premis dels concursos firals i diplomes a les millors iniciatives comercials, empresarials i turístiques de la comarca.

En aquesta nova edició, àmbits gastronòmics diversos uniran forces amb un agermanament al certamen i la DOP Les Garrigues, com el d'Asoprovac Catalunya, una entitat dedicada a la promoció de la vedella de qualitat, i el Gremi de Forners de les Terres de Lleida

Diumenge: Cursa de l'Oli, degustacions i Premi del Públic al Millor Oli

Pa-amb-oli-DOP-Les-Garrigues-xocolata-i-poma-cuita-7070-HEADER

El tercer i últim dia del certamen, diumenge, arrencarà ni més ni menys que amb un esmorzar popular al Passeig del Terrall a les 9h, per l'Associació Amics del Terrall; l'esperada XVI Cursa de l'Oli, organitzada pel Club Atlètic Borges, que tindrà el punt de sortida davant la Placeta del Terrall a les 10h; i, coincidint amb Sant Antoni, la festa dels Tres Tombs, on els animals de companyia prendran protagonisme en una trobada a les 12h al passeig del Terrall.

Degustació 2019-2Diumenge se celebrarà també el Dia de la Comarca a la Cooperativa de Sant Isidre de les 11 a les 12h, i el president Quim Torra presidirà l'acte de reconeixement a aquelles empresàries i empresaris que han destacat a la comarca. Seguint amb les demostracions gastronòmiques i xou cookings dels talents més destacats i les activitats infantils, aquesta tercera jornada és la que presenta més tastos, maridatges i degustacions de tota la fira: de pa de ronyó, de sucs ecològics, de cervesa artesana, de safrà, de dolços, de tapes, de la lleteria, de plats elaboradíssims i, fins i tot, de vedella a l'estil medieval. Serà per gustos!

El públic serà l'últim en tenir la paraula: en l'acte de cloenda a les 20h, al Pavelló de l'Oli i en un acte presidit per la xef i agitadora gastronòmica Ada Parellada, es proclamarà el guanyador del Premi del Públic al Millor Oli de la Fira.

Amants de l'oli: aquest és el vostre cap de setmana!

FIRAOLI2019-307 - fira de l'oli

Comentaris