Imprimir

El ‘Bus de la Salut’ torna a les Borges per fer proves a habitants amb risc vascular o renal

garrigues.cat | 27 de de gener de 2016

L'alcalde i la regidora de les Borges amb el personal del Bus de la Salut.
L'alcalde i la regidora de les Borges amb el personal del Bus de la Salut.

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, acompanyat de la regidora de Salut, Esther Vallès, han visitat aquest dimarts el ‘Bus de la Salut’, que des d’aquest dilluns i fins dijous, 28 de gener, serà a la capital de les Garrigues.

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, acompanyat de la regidora de Salut, Esther Vallès, han visitat aquest dimarts el Bus de la Salut, que des d’aquest dilluns i fins dijous, 28 de gener, serà a la capital de les Garrigues.

Els responsables polítics han volgut agrair la feina que duen a terme les encarregades de l’estudi científic, que per segon any consecutiu està duent a terme proves a 9.000 lleidatans amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal, i en el que aquesta setmana participen 64 borgencs i que l’any passat va estudiar la salut d’unes altres 96 persones. 

Les proves es realitzen en un bus i una caravana medicalitzats que es desplacen in situ per les comarques lleidatanes per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d’entre 40 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir diferents factors de risc. Aquesta és una iniciativa de la Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA). 

Segons ha declarat la infermera Teresa Molí, aquest projecte té l’objectiu de conèixer l’estat de salut de les artèries de la població de risc lleidatana i detectar patologies vasculars o renals ocultes. A més, Molí ha explicat que el projecte del ‘Bus de la Salut’ té tres vessants: el diagnòstic precoç, promoure els hàbits saludables i fomentar la donació d’òrgans

En aquest segon any d’investigació, 3.000 lleidatans, amb una mitjana diària de 16 persones, estan pujant a ‘el Bus de la Salut’, equipat amb les més avançades tècniques diagnòstiques i amb especialistes mèdics relacionats amb els trastorns vasculars i tres infermeres i una auxiliar de clínica altament especialitzades, que permet el diagnòstic precoç de malalties com l’infart, l’angina de pit, l’ictus, l’aneurisme d’aorta o la malaltia renal. 

Proves en 60 minuts amb una ecografia i una espirometria 
Es tracta de proves indolores i sense cap efecte secundari que requereixen 60 minuts per individu. S’inicien amb una entrevista per conèixer l’estil de vida i els hàbits alimentaris que segueix l’usuari. També s’extreu una mostra sanguínia per conèixer com funcionen els ronyons, quin és el nivell de colesterol i altres paràmetres. 

Mitjançant una ecografia (com les que es fan a l’embaràs) es visualitza l’estat de les artèries caròtides (situades al coll) i femorals (situades als engonals), que donen una visió general de la situació en què es troben totes les artèries del cos: l’engruiximent de la paret arterial, la presència de plaques de greix, etc. Finalment, enguany també se’ls realitza una espirometria per a mesurar la capacitat pulmonar.

Podeu veure aquest article en la següent adreça /articulo/garrigues/bus-salut-torna-borges-per-fer-proves-habitants-amb-risc-vascular-renal/20160127190917029697.html


© 2020 Territoris.cat

Plaça Manuel Bertrand 2, 1A -25230 Mollerussa (Lleida) - 649 811 596 - [email protected]