Impuls al debat científic sobre el iodur de plata per a la lluita contra les pedregades

La major part del sector serà present a la reunió de dissabte convocada per la Diputació de Lleida després de les repetides pedregades que han caigut a diferents punts de Ponent amb el què es porta de campanya

La trobada convocada pel president de la Diputació de Lleida per debatre sobre l'efectivitat dels cremadors de iodur de plata per minimitzar els efectes de les pedregades compta amb la confirmació dels principals sindicats agraris, entitats i institucions. La reunió se celebrarà dissabte a les deu del matí amb l'objectiu d'escoltar opinions i planificar accions posteriors que aportin arguments científics sobre l'ús del iodur.Aquesta trobada es fa per donar resposta a la demanda que organitzacions agràries i ajuntaments han fet al president de l'ens per trobar solucions als danys que les reiterades pedregades han provocat aquest estiu.

De moment, ja han confirmat la seva assistència Asaja, UP, JARC, la Federació de Cooperatives, Afrucat, l’ADV Terres de Ponent, el Departament d’Agricultura, el Departament de Governació i els consells comarcals del Segrià, Pla d’Urgell, Garrigues, Noguera, Urgell, Segarra, Pallars Jussà i Solsonès.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha indicat que l’objectiu de la trobada és escoltar opinions i planificar accions posteriors que aportin arguments científics sobre l'ús del iodur. La reunió dóna resposta a la demanda que organitzacions agràries i ajuntaments han fet al president de l’ens per trobar solucions als danys que les reiterades pedregades han provocat aquest estiu.

Les peticions per la utilització del iodur de plata tornen amb força, sobretot després de les últimes pedregades que han fet malbé bona part de la collita de fruita dolça i també de cereal, com la que va tenir lloc en bona part de la comarca de les Garrigues el passat 18 de juny i que va afectar en major mesura els conreus dels termes municipals de Juneda, les Borges, Arbeca i Puiggròs. De fet, segons el sindicat agrari JARC, l'ús dels cremadors de iodur de plata pot ser un sistema "efectiu" per evitar les pedregades, ja que s'aconsegueix una reducció d'un 40% de la intensitat de les tempestes.

D'altra banda el director General d'Agricultura, Miquel Molins, va anunciar ahir durant la Taula sectorial de la Fruita Dolça, la celebració d'una jornada a partir del setembre per tractar els sistemes antipedregada, com el poder tornar a utilitzar iodur de plata per dissipar aquest tipus de tempestes. La Taula, presidida pel Director General d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i a la que varen assistir representants d’Unió de Pagesos, d’ASAJA-AEALL, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya  i d’AFRUCAT  va analitzar ahir el document “Posicionament de Catalunya sobre la proposta de reforma de l’OCM de les fruites i hortalisses en relació al sector de la fruita dolça” en el que, a banda de refermar molts dels aspectes ja consensuats amb el sector sobre la nova PAC es tracta d’aprofundir i aportar alternatives més ajustades a les necessitats actuals del sector de les fruites i hortalisses en el marc de l’OCM única. Molins, va anunciar la propera celebració d’una jornada, a partir del proper setembre, per a analitzar els sistemes de lluita antipedregada que té previst incloure, entre altres, el debat científic sobre el iodur de plata.

Un altre tema que es va tractar ahir a la reunió va ser la situació actual de l’eradicació del foc bacterià, on el DAAM ha fet un esforç de concentració de mitjans (s’han destinat 26 prospectors en tota la zona afectada a banda dels tècnics de sanitat vegetal)  per  seguir amb l’estratègia de prospecció i eradicació immediata. Fins ara , s’han detectat  i eradicat un total de9 focus (8 a Lleida i 1  Girona) i s’han arrencat 13,78 Has amb una indemnització total de 341.344 €. En aquest mateix àmbit és va informar sobre la reunió del Director General d’Agricultura i Ramaderia, amb el  Director General de Recursos Agrarios del Gobierno de Aragón, Miguel Albarrán, que han acordat extremar la vigilància de la zona fructícola col·lindant en la franja entre les dues comunitats on han aparegut varis focus, per tal d’aplicar les mesures establertes en el Programa Nacional d’Eradicació i Control del Foc Bacterià de les rosàcies establert en el Reial Decret 1201/1999.

Comentaris